Hvordan får syerskerne i Bangladesh en løn de kan leve af?

Nordea siger, at H&M skal øge prisen med mindre end fire kroner pr skjorte for at sikre, at syerskerne hos deres leverandører får en løn, de kan leve af. Så simpelt er det ikke, siger H&M. Eller er det?

18.07.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I Nordea fik de i begyndelsen af 2017 en ganske udadvendt chef for ansvarlige investeringer. Han hedder Sasja Beslik, og d. 31. maj gik han i kødet på H&M.

Den dag skrev han således på Twitter, at ”de havde regnet på det i Nordea” og havde fundet ud af, at en fordobling af lønnen til syerskerne i Bangladesh ville lægge blot 2,19 kroner til prisen på en skjorte, der på H&Ms hjemmeside koster 129 kroner. Skulle man sikre leveløn ville prisen skulle stige med 3,80 kroner.

Nogle dage senere traf CSR.dk Sasja Beslik på telefonen, for at finde ud af, hvorfor han og Nordea gik ud med sådan en melding.

”H&M er forbundet med 100.000-vis af mennesker i deres supply chain, hvoraf nogle har dårlige arbejdsforhold. Vi har aktier i virksomheden, så vi ser det som en del af vores aktive ejerskab," sagde han.

H&M: Så simpel er løsningen ikke
Men så nemt er det altså ikke, hvis man spørger H&M. Deres svar kommer – som altid – på en mail.

”Diskussionen omkring lønninger er kompleks og derfor er det vigtigt, at man ikke forsimpler løsningen ved at foreslå, at H&M ved at hæve prisen på vores varer med 2,19 kroner kan fordoble lønningerne for syerskerne,” skriver de.

De forklarer, at en leverandør typisk producerer varer for flere brands, og at det ”ganske enkelt ikke kan udledes, at højere priser i butikkerne direkte fører til højere lønninger hos syerskerne”, og at det jo er sådan, at ”en syerske får præcis samme løn uanset om han eller hun syr tøj for et brand, hvor en trøje koster 199 kroner eller 1999 kr”.

Læs også: Ny Bangladesh Accord lægger vægt på fagforeninger

H&M’s holdning er, at for at sikre højere lønninger i et land som Bangladesh, kræver det løsninger der involverer arbejdsmarkedets parter, og at det skal internationale brands og diverse internationale organisationer arbejde sammen om at få til at ske.

Den model er da også integreret i deres bæredygtighedsstrategi, som har en fair wages”-komponent. Den skal i første omgang sikre, at alle deres hovedleverandører betaler en ”fair living wage” i 2018. Derudover er der en række andre samarbejder og tiltag, som man kan læse mere om her.

De kunne godt gøre mere
Den forklaring giver Sajsa Beslik nu ikke så meget for.

”Jeg synes ikke, det er så kompliceret. H&M har gjort forretning i Bangladesh i 20 år uden at forklare, hvorfor forholdene er, som de er, og uden at ændre væsentligt på dem, For Nordea som aktionær med fokus på bæredygtighed er det værd at spørge til,” siger han.

Det er Troels Børrild fra Mellemfolkeligt Samvirke både enig og uenig i.

”H&M gør meget, men de kunne godt gøre mere. Lige præcis H&M med den størrelse de har, har stor magt på de fabrikker, hvor de er hovedkunden. Det betyder ikke, at de kunne fikse det med et snuptag, men steder, hvor de er den væsentligste ordregiver, ville de kunne øremærke penge til lønstigninger, og kræve bevis for at pengene faktisk fandt vej til medarbejderne. Det kræver dog, at der er en form for organisering af medarbejdere, som kan tale frit osv.” siger han.

Der kom CSR.dk til at sige, at det da lyder meget som den fair wage-strategi H&M selv fremhæver. Eller hvad?

”Jo, og de gør også rigtig meget, men med den særstatus de har i branchen, skal de også det. Og der, hvor de er hovedkunden, kunne de sagtens lægge meget mere pres på. Selvfølgelig er det komplekst, men det er heller ikke så svært, som H&M gør det til,” siger Troels Børrild.

ACT - det store samarbejdsprojekt om leveløn

Siden 2015 har internationale brands og butikskæder, producenter og fagforeninger arbejdet sammen om problemerne med leveløn i produktionsleddet i tekstilbranchen. Det foregår i regi af projektet ACT (Action, Collaboration, Transformation).

Målet om bedre løn til tekstilarbejderne skal nås gennem forhandlede aftaler mellem arbejdsgivere og fagforeninger på tværs af branchen i produktionslandene, som skal understøttes af produktionsstandarder og ansvarlig indkøbspraksis.

De deltagende virksomheder er: Esprit, Arcadia, N Brown Group, Tesco, Pentland, Debenhams, C&A, Topshop/Topman, Inditex, Tchibo, ASOS, H&M, Primark, New Look, Next, KMart og Target.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

07.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer skræddersyet løsning til SMV’ers bæredygtighedsarbejde

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

01.04.2025Fristads Kansas

Sponseret

I front i tekstilbranchen: Virksomhed har cirkulær produktion i kernen af sin forretning

31.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

24.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online