11.02.2016  |  Klima, miljø og energi

Ikke flere solpaneler hos Ikea i England – for nu

Ikea har stoppet salget af solpaneler fra sine britiske varehuse, formentlig på baggrund af de drastiske nedskæringer i tilskuddet til installation af solkraft, den britiske regering har varslet.

Der blev ikke sparet på annoncekronerne, da Ikea for to år siden begyndte at sælge solpaneler fra sine varehuse i Storbritannien. Men da den svenske møbelgigant for nylig stoppede salget igen, gik det noget mere stille for sig, skriver The Guardian.

Ikea har ikke meldt en officiel årsag til vendingen ud, men den skyldes formentlig de drastiske nedskæringer på tilskuddet til indkøb og opsætning af solpaneler og –celler, som den britiske regering annoncerede sidste år med effekt fra d. 15. januar i år. Man annoncerede godt nok, at salget ville blive genoptaget i løbet af i år, men det er ikke sket endnu, og detaljerne er fortsat uklare.

Konkret er den såkaldte feed-in-tariff for mindre solinstallationer blevet barberet ned med næsten 90 procent. Fra myndighedernes side lyder argumentet at markedet skal kunne understøtte sig selv, men eksperter påpeger, at nedskæringerne vil kunne ”slå en lovende industri ihjel”.

Læs også: Ikea-bamser sender børn i skole

Efter et prøveforløb i et enkelt varehus udbredte Ikea i løbet af 2013 og ’14 salget af solpaneler til alle kædens 17 butikker i Storbritannien (og yderligere 18 i Holland og Schweiz), dengang med en ambition om at gøre teknologien let tilgængelig for alle interesserede. Det skete i forlængelse af beslutningen om, kun at benytte og sælge LED-pærer i butikkerne, sådan som det også er tilfældet herhjemme, og udmeldingen om, at koncernen har øremærket 400 mio. euro på verdensplan til tiltag relateret til klimaforandringer og vedvarende energi.

Ikeas solpaneler blev leveret af Hong Kong-virksomheden Hanergy, men Ikea valgte ikke at forlænge kontrakten da denne udløb i november sidste år – to måneder efter den britiske regering fremlagde nedskæringsplanerne. Bloomberg spekulerede dog allerede tilbage i maj 2015 at samarbejdet vaklede efter at det Hanergy nærmest fra den ene dag til den anden tabte 19 mia. dollars (godt 140 mia. kr.) i markedsværdi på børsen.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere