Indonesisk havnestrategi åbner muligheder for dansk eksport

Indonesien vil gerne have dansk hjælp til at få landets maritime infrastruktur til at fungere bedre. Potentialet for industriens danske virksomheder er stort, vurderer både minister og branchefolk.

Havnen i Bitung på Sulawesi skal moderniseres, bl.a. med assistance fra Maersk Line. Flere danske virksomheder ventes at få foden inden for i Indonesien som følge af landets havnestrategi. Foto: Flickr/Silke Baron.

26.10.2015

CSR.dk

Det danske kongehus, Udenrigsministeren og en række erhvervsfolk har netop været på statsbesøg i Indonesien, og det var bestemt ikke kun et høflighedsvisit. Den formellem årsag til besøget var således 70-året for Indonesiens uafhængighed og 65-året for etableringen af diplomatiske relationer med Danmark, men de to landes kommercielle samarbejde var også i fokus.

Læs også: Danmark fordobler eksport af vandteknologi til Kina

Det kom blandt andet til at handle om den store asiatiske nations infrastruktur, og nærmere bestemt den maritime del af samme. Indonesiens godt 250 millioner indbyggere er således spredt ud over mere end 3000 beboede øer, og det giver landet nogle enorme udfordringer i at få det hele til at hænge sammen, skriver Børsen.

Masser af øerne mangler nemlig ordentlige havne og effektive forbindelser med de omkringliggende øer, og det hæmmer udviklingen i eksempelvis landets produktionssektor, hvor flere danske virksomheder allerede er til stede.

Derfor har den indonesiske regering med præsident Joko Widodo i spidsen fremlagt en maritim strategi, som bl.a. skal indeholde dansk ekspertbistand. Det vil give muligheder for endnu flere danske virksomheder, mener udenrigsminister Kristian Jensen (V).

"Den indonesiske udenrigsminister kom med nogle usædvanligt konkrete meldinger om, hvad de godt kunne tænke sig at få hjælp til. Det er simpelthen alt fra kystbevogtning og fiskerikontrol til skibsdesign og havnebyggeri. Og det hele kan vi faktisk byde ind med. Så jeg tror bestemt, at det strategiske og langsigtede samarbejde, vi fik beseglet under statsbesøget, vil kunne give Danmark nogle nye eksportmuligheder," siger han til Børsen i forbindelse med besøget.

Mærsk allerede i gang
Præsident Widodo har afsat 40 mia. kr. til strategien, der bl.a. indebærer ny- eller udbygning af 24 kommercielle havne, og i den planlægningsfase, der skal gå forud for arbejdet, ser eksempelvis det rådgivende ingeniørfirma Niras gode muligheder.

"Det er vigtigt at gå ind og analysere på de forskellige behov både for person- og godstransport, så man ikke ofrer penge på havnebyggeri, der måske slet ikke er behov for. Vi har lavet havneplaner både for Filippinerne og Maldiverne og har derfor ret stor erfaring med, hvordan man får et ørige til at hænge sammen," siger chefen for Niras' havneenhed, Jesper Harder, til Børsen.

Et konkret projekt, der allerede er undervejs, er udviklingen af havnen i byen Bitung på nordspidsen af øen Sulawesi i landets østlige del, hvor Mærsks lokale division vil assistere i en modernisering af faciliteter og forbindelser til glæde for det lokale erhvervsliv – og på sigt også Mærsk selv.

Projektet har således både sociale og miljømæssige perspektiver, men også et økonomiske sigte, der gerne "… på et tidspunkt skulle udmønte sig i flere lyseblå containere fyldt med tun og kokos," som chef for Maersk Line Indonesia, Jakob Friis-Sørensen, siger til Børsen.

Stor aftale til Vestas
Ligeledes på Sulawesi, der er Indonesiens fjerde største ø med knap 20 millioner indbyggere, har Vestas indgået partnerskab med Asia Green Capital Partner om opførelsen af en stor vindmøllepark, der forventes at producere cirka 220 GW om året. Og i hovedstaden Jakarta er en energieffektiv kontorbygning ved navn Gran Rubina netop åbnet. Den er designet i et samarbejde mellem den danske tegnestue AG5 og et indonesisk arkitektfirma, og disse to projekter vækker optimismen hos Kristian Jensen.

”AG5 og Vestas’ succes på det indonesiske marked beviser, at danske virksomheder har nogle af løsningerne på vækstøkonomiernes udfordringer, og med myndighedssamarbejde, Danidas erhvervsinstrumenter, udsendte handelsmedarbejdere og vækstrådgivere skal vi blive endnu bedre til at matche vækstøkonomiernes behov med danske kompetencer og virksomheder,” siger Udenrigsministeren til ministeriets hjemmeside.

Læs også: Danske vækstmuligheder i omstilling til grøn transport

I alt 62 danske virksomheder fra de fire fokusområder cleantech, det maritime, agribusiness og design deltog ifølge Udenrigsministeriet i statsbesøget.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V