26.08.2022 | Klima, miljø og energi
Ingen engangsemballage på årets Kulturhavn Festival
I samarbejde med Mad & Marked og New Loop introducerer Kulturhavn 2022 et nyt pantsystem med vaskbare, genbrugelige kopper, skåle og bakker – en omfattende indsats, der skal bane vejen for mere bæredygtige festivaler.
Når sult og tørst skal stilles til events og festivaller følger der typisk et stort forbrug af engangsemballage med. Men hvis man i år besøger Kulturhavns festivalpladser ved Frederiks Brygge og Orientkaj i København, vil man som noget nyt få et bredt udvalg af street food og drikkevarer serveret i vaskbar emballage med pant.
“Hos Kulturhavn vil vi gerne være med til at skubbe i retning af mere miljøvenlige løsninger til events og bidrage til den grønne omstilling. Derfor er vi utrolig begejstrede over, at vi takket være vores samarbejdspartnere i år kan prøve kræfter med et nyt pantsystem og vaskbar emballage – der uden tvivl er et skridt i den rigtige retning,” siger projektleder hos Kulturhavn, Esther Jexen Dall.
Så på festivalpladserne vil man, når man køber mad, øl eller en kaffe, betale et pantbeløb for det service, man får sit køb serveret i. Panten kan man enten få til sig selv eller donere den til foreningen Havhøst, som er en sammenslutning af maritime nyttehaver i hele Danmark, hvor man primært dyrker muslinger, og oplyser om og underviser i en blå-grøn omstilling med regenerative metoder.
Debut for nyt samarbejde
Indsatsen med vaskbar emballage på Kulturhavn er begyndelsen på et nyt samarbejde mellem foodtruck-leverandøren Mad & Marked og impact-startuppen New Loop, som arbejder på at udvikle et cirkulært pantsystem til take away-emballage.
”Vi arrangerer street food events, hvor små, selvstændige food trucks serverer gademad fra hele verden. Maden bliver typisk serveret i engangsemballage, og sammen med stadeholderne arbejder vi både på at reducere mængden af emballage og på at finde alternative serveringsmåder,” siger Ulrika Mårtensson, kommunikations- og marketingchef i Mad & Marked.
Læs også: Undersøgelse: Danskerne stiller større krav til takeaway-leverandører
”Til Kulturhavn tester vi – i samarbejde med Kulturhavn og New Loop – vaskbar service, som er én af de løsninger, vi kigger på i vores bæredygtighedsarbejde. Vi er spændte på, hvordan det hele kommer til at forløbe, for det er ikke problemfrit at etablere og håndtere vaskbar service til så stort et event som Kulturhavn. Vi glæder os til at høste erfaringer og blive klogere sammen med Kulturhavns gæster, der spiller en vigtig rolle i håndteringen,” fortsætter hun.
Københavns Kommune har allerede et krav at bruge vaskbare kopper til events for flere end 500. Til Kulturhavn har Mad & Marked valgt også at teste bakker og skåle og et omfattende pantsystem. En indsats der er fint i tråd med Københanvs overborgmester Sophie Hæstorps nylige udmelding om at ville teste pantsystemer på take away-emballage i København.
”Derfor har vi også sendt en invitation til borgmesterkontoret, og håber, at de har mulighed for at kigge forbi og se, hvordan det kan se ud i praksis. Ellers udarbejder vi også en rapport efter festivalen,” siger Ulrika Mårtensson.
Kulturændring nødvendig
Hos New Loop, som arbejder med at udvikler et cirkulært og bæredygtigt pantsystem for engangsemballage, glæder man sig også over det nye samarbejde, og at deres emballage- og pantsystem i år bliver en del af Kulturhavn Festival.
“For at kunne skabe et nyt pantsystem til take away-emballage, skal vi ændre kulturen fra brug og smid ud, til at alle vores ressourcer nu har værdi. Det kræver både, at medarbejderen og forbrugeren bliver bevidste omkring alternative løsninger til engangsemballage. Derfor er vi superglade for vores nye samarbejde med Mad & Marked, der bidrager til kulturændringen og den grønne omstilling med opbakning fra Kulturhavn,” siger Gitte Saaby Kjær, COO og medstifter af New Loop.
- EHS
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.