Ingen klare svar om Danmarks klimaskæbne
Klimaforskere kan ikke give et entydigt svar på spørgsmålet om stabiliteten af den enorme atlantiske varmepumpe, der holder Danmark over frysepunktet. Både forskere og regeringen kalder på at få sat et punktum.
Foto: 123rf.com
Det er efterhånden blevet en etableret sandhed, at klimaet i Danmark bliver varmere. Nyere forskning har imidlertid i de seneste år sået tvivl om dette og peger i en diametralt modsat retning.
I stedet for et varmere klima, viser denne forskning, at der også er en risiko for et markant koldere klima i Danmark.
Konkret handler det om risikoen for et kollaps af de atlantiske havstrømme, forkortet AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation), der transporterer varme mod nord og sikrer det tempererede klima i Danmark og resten af Nordeuropa.
Hvis AMOC svækkes eller kollapser, kan Danmark opleve drastiske temperaturfald på op til 10 grader. Det vil øge risikoen for lange, hårde vintre og potentielt true fødevareproduktionen. Det vil også påvirke havniveauet og forværre ekstreme vejrforhold.
Kræver endegyldige svar
Den videnskabelige debat om AMOCs stabilitet er præget af uenighed. Nogle studier hævder, at der endnu ikke er tegn på et nært forestående kollaps, mens andre peger på en alvorlig risiko for et sammenbrud før 2050. Usikkerheden skaber bekymring hos både forskere og politikere.
IPCC’s seneste rapport vurderer, at risikoen for et AMOC-kollaps i dette århundrede er lille, men nyere forskning udfordrer denne konklusion. Flere forskere opfordrer nu IPCC til at give et mere præcist svar på, hvor stor risikoen reelt er, baseret på den samlede videnskabelige viden.
En række europæiske forskningsinitiativer arbejder på at afklare situationen. Nye målemetoder, der fokuserer på varmeudvekslingen mellem hav og atmosfære, peger på en stabil AMOC. Dog advarer eksperter mod at drage forhastede konklusioner baseret på enkeltstående studier.
Den danske regering ønsker mere klarhed og presser på for, at AMOC's stabilitet får høj prioritet i fremtidige klimastudier. Ligeledes vil danske forskere presse på for en specialrapport fra IPCC til et kommende IPCC-møde i Kina.
- lhs