Ingen klare svar om Danmarks klimaskæbne

Klimaforskere kan ikke give et entydigt svar på spørgsmålet om stabiliteten af den enorme atlantiske varmepumpe, der holder Danmark over frysepunktet. Både forskere og regeringen kalder på at få sat et punktum.

Foto: 123rf.com

12.02.2025

CSR.dk

Det er efterhånden blevet en etableret sandhed, at klimaet i Danmark bliver varmere. Nyere forskning har imidlertid i de seneste år sået tvivl om dette og peger i en diametralt modsat retning.

I stedet for et varmere klima, viser denne forskning, at der også er en risiko for et markant koldere klima i Danmark.

Konkret handler det om risikoen for et kollaps af de atlantiske havstrømme, forkortet AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation), der transporterer varme mod nord og sikrer det tempererede klima i Danmark og resten af Nordeuropa.

Hvis AMOC svækkes eller kollapser, kan Danmark opleve drastiske temperaturfald på op til 10 grader. Det vil øge risikoen for lange, hårde vintre og potentielt true fødevareproduktionen. Det vil også påvirke havniveauet og forværre ekstreme vejrforhold.

Kræver endegyldige svar

Den videnskabelige debat om AMOCs stabilitet er præget af uenighed. Nogle studier hævder, at der endnu ikke er tegn på et nært forestående kollaps, mens andre peger på en alvorlig risiko for et sammenbrud før 2050. Usikkerheden skaber bekymring hos både forskere og politikere.

IPCC’s seneste rapport vurderer, at risikoen for et AMOC-kollaps i dette århundrede er lille, men nyere forskning udfordrer denne konklusion. Flere forskere opfordrer nu IPCC til at give et mere præcist svar på, hvor stor risikoen reelt er, baseret på den samlede videnskabelige viden.

En række europæiske forskningsinitiativer arbejder på at afklare situationen. Nye målemetoder, der fokuserer på varmeudvekslingen mellem hav og atmosfære, peger på en stabil AMOC. Dog advarer eksperter mod at drage forhastede konklusioner baseret på enkeltstående studier.

Den danske regering ønsker mere klarhed og presser på for, at AMOC's stabilitet får høj prioritet i fremtidige klimastudier. Ligeledes vil danske forskere presse på for en specialrapport fra IPCC til et kommende IPCC-møde i Kina.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg