11.01.2018 | Samfund
Initiativ vil belønne bæredygtig udvikling med Nobels Fredspris
Der skal være fokus på bæredygtig udvikling, når næste udgave af Nobels Fredspris skal deles ud, med bl.a. Pave Frans som en af modtagerne, mener initiativgruppe.
Nobels Fredspris bør gives til tre nøglefigurer i fremmelsen af bæredygtig udvikling, mener initiativet NP4SD.
Menneskeheden står i dag overfor en bred palet af trusler mod den nuværende og fremtidige fred og stabilitet på jorden i form af økologisk stress og mulige kollaps i al almindelighed, og klimaforandringerne i særdeleshed. Derfor er der brug for et paradigmeskift væk fra aktuelle stræben efter eksponentiel økonomisk vækst og i retning af ægte bæredygtig udvikling.
Læs også: Nobelprismodtagere angriber Greenpeace
Sådan lyder (i korte træk) motivationen bag et initiativ, der arbejder for at målrette den næste udgave af Nobels Fredspris mod netop bæredygtig udvikling, for på den måde at stille skarpt på de nævnte udfordringer, som man mener menneskeheden bør adressere snarest muligt.
Konkret peger initiativet NP4SD (Nobel Peace Prize Proposal for Sustainable Development) på tre modtagere af denne bæredygtighedsudgave af Fredsprisen, som man mener vil være den ”ultimative opfyldelse” af Alfred Nobels ønske om at anerkende individer eller organisationer, der modarbejder undertrykkelse, lidelse og konflikter.
- Pave Frans for sin miljøindsats, der begyndte allerede da han valgte sit navn fra den katolske skytshelgen for miljøet, Skt. Frans af Assisi. Siden har han, med initiativets ord, løbende ”fremhævet det forbundne forhold mellem hvordan vi behandler planeten, og hvordan vi behandler hinanden.”
- Club of Rome, der er en global tænketank, som i godt 50 år har beskæftiget sig med en lang række politiske emner. Med udgivelsen af sin første rapport, The Limits to Growth i 1972, skabte gruppen stor opmærksomhed omkring de miljømæssige konsekvenser forbundet med moderne vækst, som man pegede på ikke kunne fortsætte uendeligt på grund af jordens begrænsede ressourcer, specielt olie.
- Herman Daly, der er professor emeritus ved University of Maryland’s School of Public Policy og tidligere har fungeret som seniorøkonom i Verdensbankens miljøafdeling, hvor han har været med til at udvikle retningslinjer for bæredygtig udvikling. Ifølge NP4SD er han med-nomineret til Fredsprisen for ”hans afsløring af, at det nuværende økonomiske system er på vej mod et biologisk kollaps, stærkest eksemplificeret ved de accelererende klimaforandringer”.
NP4SD understreger at der ikke er tale om en ny Nobelpris, men derimod en målrettet udgave af den eksisterende Fredspris – senest givet til den internationale kampagne mod atomvåben, ICAN – som skal stimulere skiftet til en bæredygtig vækstmodel på to centrale områder.
For det første at forbedringer i menneskelig livskvalitet bliver vægtet højere end øget finansiel vækst og BNP, og for det andet at sundhed og velvære er mere ligeligt fordelt end i det nuværende system, som medvirker til at koncentrere verdens rigdom i færre og færre hænder.
Læs også: NGO'er: Danmark er langt fra at opnå FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling
Nobels Fredspris er, som NP4SD påpeger, kun blevet delt mellem tre modtagere ved to tidligere lejligheder, i 2011 og 1994, men man mener at de tre nominerede er forbundet gennem ”deres betydelige bidrag til bæredygtig udvikling”, som ærkebiskop Desmond Tutu, der selv fik prisen i 1984, siger til initiativet.
-AK
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.