11.01.2018  |  Samfund

Initiativ vil belønne bæredygtig udvikling med Nobels Fredspris

Der skal være fokus på bæredygtig udvikling, når næste udgave af Nobels Fredspris skal deles ud, med bl.a. Pave Frans som en af modtagerne, mener initiativgruppe.

Menneskeheden står i dag overfor en bred palet af trusler mod den nuværende og fremtidige fred og stabilitet på jorden i form af økologisk stress og mulige kollaps i al almindelighed, og klimaforandringerne i særdeleshed. Derfor er der brug for et paradigmeskift væk fra aktuelle stræben efter eksponentiel økonomisk vækst og i retning af ægte bæredygtig udvikling.

Læs også: Nobelprismodtagere angriber Greenpeace

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan lyder (i korte træk) motivationen bag et initiativ, der arbejder for at målrette den næste udgave af Nobels Fredspris mod netop bæredygtig udvikling, for på den måde at stille skarpt på de nævnte udfordringer, som man mener menneskeheden bør adressere snarest muligt.

Konkret peger initiativet NP4SD (Nobel Peace Prize Proposal for Sustainable Development) på tre modtagere af denne bæredygtighedsudgave af Fredsprisen, som man mener vil være den ”ultimative opfyldelse” af Alfred Nobels ønske om at anerkende individer eller organisationer, der modarbejder undertrykkelse, lidelse og konflikter.

  • Pave Frans for sin miljøindsats, der begyndte allerede da han valgte sit navn fra den katolske skytshelgen for miljøet, Skt. Frans af Assisi. Siden har han, med initiativets ord, løbende ”fremhævet det forbundne forhold mellem hvordan vi behandler planeten, og hvordan vi behandler hinanden.”
  • Club of Rome, der er en global tænketank, som i godt 50 år har beskæftiget sig med en lang række politiske emner. Med udgivelsen af sin første rapport, The Limits to Growth i 1972, skabte gruppen stor opmærksomhed omkring de miljømæssige konsekvenser forbundet med moderne vækst, som man pegede på ikke kunne fortsætte uendeligt på grund af jordens begrænsede ressourcer, specielt olie.
  • Herman Daly, der er professor emeritus ved University of Maryland’s School of Public Policy og tidligere har fungeret som seniorøkonom i Verdensbankens miljøafdeling, hvor han har været med til at udvikle retningslinjer for bæredygtig udvikling. Ifølge NP4SD er han med-nomineret til Fredsprisen for ”hans afsløring af, at det nuværende økonomiske system er på vej mod et biologisk kollaps, stærkest eksemplificeret ved de accelererende klimaforandringer”.

NP4SD understreger at der ikke er tale om en ny Nobelpris, men derimod en målrettet udgave af den eksisterende Fredspris – senest givet til den internationale kampagne mod atomvåben, ICAN – som skal stimulere skiftet til en bæredygtig vækstmodel på to centrale områder.

For det første at forbedringer i menneskelig livskvalitet bliver vægtet højere end øget finansiel vækst og BNP, og for det andet at sundhed og velvære er mere ligeligt fordelt end i det nuværende system, som medvirker til at koncentrere verdens rigdom i færre og færre hænder.

Læs også: NGO'er: Danmark er langt fra at opnå FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling

Nobels Fredspris er, som NP4SD påpeger, kun blevet delt mellem tre modtagere ved to tidligere lejligheder, i 2011 og 1994, men man mener at de tre nominerede er forbundet gennem ”deres betydelige bidrag til bæredygtig udvikling”, som ærkebiskop Desmond Tutu, der selv fik prisen i 1984, siger til initiativet.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere