04.06.2019  |  Klima, miljø og energi

Intelligente vandhaner sikrer millionbesparelse i Københavns Lufthavne

Indhold fra partner Hvad er dette?

Selvom både antallet af passagerer og mængden af kvadratmeter øges i Københavns Lufthavne, falder forbruget af vand. Nye vandhaner forventes at give lufthavnen en besparelse på flere mio. kr.

Med omkring 70.000 gæster om dagen, der vasker hænder, trækker ud i toilettet og fylder vandflasker op, kan det ikke være en overraskelse, at der bliver brugt rigtig meget vand i Københavns Lufthavne.

Vandforbruget i Skandinaviens travleste lufthavn løber hvert år op i 192.000 m3, men takket være nye intelligente vandhaner bliver vandregningen fremover formentlig betydeligt lavere end de 13,4 mio. kr., den lyder på i dag.

Hele 3,6 mio. kr. regner Københavns Lufthavne med at kunne spare pr. år, efter 250 nye vandhaner er blevet monteret i lufthavnens terminal 2 og i administrationsbygningen.

Varmt vand reduceret med 66 procent

De nye vandhaner, der både sparer på vandet og kun bruger koldt vand, når det kræves, blev først testet på 12 håndvaske på et af de travleste toiletter i terminal 2, og hurtigt tegnede der sig et billede af, at der var store besparelser i vente.

Testen gav vandbesparelser på 24 procent, og brugen af varmt vand blev reduceret med hele 66 procent, ifølge Københavns Lufthavn. 

Når man tænker på, at lufthavnens totale energiforbrug svarer til forbruget i en by på størrelse med Ringsted, er der altså god grund til at uddele highfives bag indtjekningsskrankerne.

Testen viste, at lufthavnen kan spare 900 kr. pr. armatur om året, hvilket betyder, at de nye vandhaner er tjent ind på to år.

Besparelsen går godt i tråd med lufthavnens mål om, at hver passager i 2020 kun udleder 1 kg CO2.

Lufthavnen forsøger derfor blandt andet at finde besparelser i sin nuværende infrastruktur, og her er udskiftningen af vandhaner altså et skridt på vejen.

---

En version af denne artikel har været bragt på Vand Med Omtanke.

---

Fik du læst: En sag der ligger mig på hjerte 

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere