Investorers grønne dagsorden udfordres af amerikansk modtryk

Med dialog og aktionærforslag prøver investorer at få selskaber i grøn retning. Men modtryk ulmer i USA. Ifølge NGO skal der være rød linje i aktivt ejerskab.

Ifølge leder af Center for Bæredygtig Finans er Exxons søgsmål et eksempel på, at man ikke kan ændre olieselskaberne indefra. Foto: 123rf.com.

29.07.2024

CSR.dk

Med et aktionærforslag til generalforsamlingen prøvede en fond og en NGO at få en af de store oliegiganter, Exxon, til at skrue op for klimamålene.

Men i stedet for en afstemning endte de to investorer med et søgsmål - på trods af at de trak forslaget, inden generalforsamlingen fandt sted. Det blev til sidst afvist i retten – men sagen taler ind i et ændret klima i USA.

Det skriver Ritzau.

Ifølge Rasmus Bessing, der er chef for ESG-investeringer hos PFA, opleves der nemlig en ’anti-ESG-bevægelse’ på flere forskellige niveauer.

Læs også: Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

Det ses fra forslag på generalforsamlinger om at skrotte klimamål til stater, der sagsøger tilsyn over regler om rapportering af CO2-udledning.

”Vi ser også, at nogle amerikanske investorer trækker sig fra klimaalliancer.

Det er blandt andet BlackRock og JP Morgan, som har trukket sig fra den store alliance Climate Action 100+. De bliver boykottet af visse stater, som beskylder dem for at være ’woke-kapitalister’,” siger Rasmus Bessing.

Med næb og kløer
Når Exxon gik rettens vej, skyldtes det, at forslaget i oliegigantens optik lignede et, som flere gange var stemt ned. 

Det skulle ikke skabe værdi for aktionærerne, men ændre karakter af forretningen eller få den ”til at lukke helt ned”, lød klagen.

Læs også: Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

De store olie- og gasselskaber har ifølge Eigil Johannisson, leder af Center for Bæredygtig Finans hos Mellemfolkeligt Samvirke, altid forsvaret sig med næb og kløer mod klimatiltag fra politikere og investorer.

”Der er også et andet fænomen i ’anti-ESG’-bølgen, hvor politikere i for eksempel Texas gør sig til over for olie- og gasselskaber i deres stater. Derfor er de interesserede i at sende stærke signaler,” siger han.

I hans optik er søgsmålet fra Exxon bare endnu et eksempel på, at det ikke er muligt at ændre de store olie- og gasselskaber indefra.

– HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V