14.10.2016  |  Samfund

Is it getting better? Spot på fremgang i tekstilsektoren i Bangladesh

Indhold fra partner Hvad er dette?

DIEH, Dansk Erhverv og 3F etablerede for tre år siden et partnerskabsprojekt om social dialog på tekstilfabrikker i Bangladesh. Erfaringerne fra projektet fik virksomheder og organisationer indblik i d. 10. oktober på konferencen "Is it Getting Better?".

Tekstilindustrien er rygraden i Bangladesh's økonomi og står for godt og vel 80 % af Bangladeshs eksportmarked. Industrien beskæftiger omkring fire millioner mennesker, hvor hovedparten er kvinder. For mange er tekstilindustrien i Bangladesh synonym med brud på både menneske- og arbejdstagerrettigheder - særligt ovenpå kollaps af Rana Plaza fabrikken samt branden på Tazreen fabrikken tilbage i 2013; tragedier som kostede 1138 tekstilarbejdere livet.

Fokus på Social Dialog
Tre år er gået, og talrige projekter er blevet søsat for at forbedre forholdene i Bangladeshs tekstilindustri - til gavn for både mennesker og miljø. Ét af de projekter omfatter et Danida finansieret, strategisk partnerskab mellem DIEH, Dansk Erhverv, 3F samt DIEHs søsterinitiativer, ETI UK og IEH Norge. De har samarbejdet om et projekt om social dialog, som omfatter træning, forhandling og udveksling af information mellem arbejdere og arbejdsgivere om emner af fælles interesse for arbejdspladsen. Projektet har haft til formål at styrke arbejdstagerrettigheder for 15.500 tekstilarbejdere og forbedre arbejdsrelationer mellem arbejdsgivere og arbejdstagere på mere end 15 fabrikker. Gennem træningerne er det lykkedes projektet at styrke respekten for menneske- og arbejdstagerrettigheder samt styrke dialogen mellem ledelse og arbejdsgivere på projekt fabrikkerne.

So Is It Getting Better?
I vurderingen om, hvorvidt der er positiv fremgang i tekstilsektoren i Bangladesh, inviterede DIEH, Dansk Erhverv og 3F, ETI UK virksomheder, organisationer, fagbevægelse, erhvervsorganisationer og offentlige instanser ind til erfaringsudveksling om en bred række problemstillinger og løsninger inden for tekstilsektoren. Ud over DIEHs social dialog projekt blev der kastet lys på Bangladesh Accorden samt en lang række indsatser såsom Dansk Mode og Textils Step-Up projekt, Aalborg Universitets indsats for at styrke arbejdsmiljø i tekstilsektoren, samt IDH, Sustainable Trade Initiative’s generelle arbejde med at styrke bæredygtigheden i den asiatiske tekstilsektor.

Spørgsmålet er så ”is it getting better?”. Det umiddelbare svar er ja - Men det kræver et langt sejt træk at bevare langsigtet social, økonomiske og miljømæssigt bæredygtig fremgang i Bangladesh. Der er behov for en vedvarende indsats fra en lang række aktører fra erhvervslivet og civilsamfundsorganisationer at skabe social dialog, øge respekt for menneske- og arbejdstagerrettigheder og gøre op med rodfæstede patriarkalske samfundsmæssige normer og værdier, som ligger til grund for den enorme ulighed, der findes i Bangladesh. En af de problemstillinger, som fremadrettet kræver særlig opmærksomhed, er den udprægede kønsmæssige ulighed, der reflekteres i relationen mellem mandlige arbejdsgivere og kvindelige tekstilarbejdere. Konklusionen er således for nuværende, at ”glasset” kan betragtes at være, på en og samme tid, halvt tomt og halvt fyldt. Det fyldes dog langsomt men sikkert.

Mere fra Etisk Handel Danmark

Etisk Handel Danmark

www.dieh.dk

  • info@dieh.dk
  • 31726930
  • Overgaden Oven Vandet 10 st 1415 København K

Etisk Handel Danmark er den samlende platform for virksomheder og organisationer, der arbejder for ansvarlig handel og bæredygtig udvikling. Vi styrker viden og samarbejde om samfundsansvar og bæredygtighed i globale værdikæder, fordi handel skal respektere menneskerettigheder og tage hensyn til miljø og klima. Etisk Handel Danmark står bag videnscenter for bæredygtige værdikæder, akademi for etis…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere