København er verdens redning, måske

Brasiliens miljøminister, Carlos Minc, forventer sig intet mindre end et klimamirakel, på papiret, til COP15. Brasilien er foregangsland for den tredje verden på miljøområdet.

07.12.2009

CSR.dk

Telefonen knitrer og Brasiliens miljøminister, Carlos Minc, undskylder den dårlige telefonlinje. Han er netop vendt hjem fra en af mange udlandsrejser og har sagt ja til et interview med CSR. Brasilien har som regional stormagt og en af verdens kommende stormagter i de såkaldte BRIK-lande (Brasilien, Rusland, Indien og Kina) en vigtig rolle i klimaspørgsmålet.

Brasiliens økonomi og enorme naturressourcer er en kombination, som udenlandske virksomheder for længst har fået øjnene op for. I september var den danske miljøminister, Troels Lund Poulsen, på officielt besøg i Brasilien i forbindelse med en dansk-brasiliansk clean tech-konference. Brasilien er de sidste ti år gået i front med omfattende nationale programmer mod klimaforandringer, hvilket i landets med verdens såkaldte lunge, Amazonas-regnskoven, primært er en målrettet indsats mod afskovning, og skovafbrænding, der på hver sin måde leder mere CO2 op i atmosfæren. Carlos Minc kommer til København i december med en større delegation af embedsmænd og industriledere samt et par af landets vigtigste NGO’er.

Hvilke forventninger har du til COP15?
”Uden frygt for at gentage mig selv eller forfalde til en lidt for simplificeret retorik, så håber jeg, at vi dér kan redde planeten fra den globale opvarmnings dramatiske konsekvenser. Uanset om vi repræsenterer industrialiserede eller udviklingslande, har vi intet alternativ til at vedtage konkrete mål for en reduktion af udledningen af drivhusgasser.”

På hvilke måder kan Brasilien bidrage til at modvirke klimaforandringerne?
”Vi har store reserver af CO2 i vores skove. Vi gør alt for at disse skove ikke forsvinder. Det gør vi blandt andet gennem en reduktion af skovafbrændingerne, så vi kan undgå at udlede 4,8 mia. tons CO2 frem til 2020. For at sætte det tal i perspektiv, så er det netop, hvad samtlige industrialiserede lande til sammen lovede med Kyoto-aftalen. Og som de vel at mærke ikke har levet op til. Brasilien vil gå forrest for at skabe en global bevægelse, der via blandt andet grønne investeringer hjælper udsatte område som dele af Afrika og det nordlige tørre Brasilien. Vi ønsker forvandlingsprogrammer for industrien og konkrete vandingsprogrammer som følge af tørke.”

Din præsident, Luis Inácio Lula da Silva, har gentagne gange kritiseret de rige lande i nord for at gøre mindre for klimaforandringerne end emerging markets. Men på hvilken måde kan Brasilien udnytte de rige landes, og herunder Danmarks, knowhow til at nå frem til en renere økonomisk model?

”Vi skal ændre de nuværende fejlslagne og destruktive økonomiske modeller. Det er godt, at lande som Danmark har interessante eksempler at vise til omverdenen. En økonomi med et lavt CO2-forbrug er ikke længere kun et alternativ, men en nødvendighed for planeten. I dag er vi vidne til metaltrætheden i visse økonomier, der netop gjorde sig stærke uden den mindste bekymring for miljøet. Brasilien, der tog hjem fra Kyoto i 1997 uden CO2-forpligtelser, er på udkig efter alle former for teknisk knowhow indenfor alternativ energi som vind, sol mm. Målet er at fortsætte med at udvikle os uden at forværre klimaforandringerne. CO2-udledningen fra Brasiliens energiforbrug er blandt verdens laveste, da 70 procent kommer fra enorme vandkraftværker. Vi ønsker at fortsætte sådan. Verdens samlede indsats må være, at give alle lande mulighed for at optimere deres energimodel blandt andet via finansiering fra de lande, der tidligere udviklede sig på bekostning af miljøet.”

Hvordan forbereder I jer i Brasilien mod klimaforandringerne?
”I Brasilien har vi den nationale plan for klimaforandring samt den såkaldte Amazonia-fond. Vi har også opsat mål for afskovningen, som er ansvarlig for halvdelen af de drivhusgasser, Brasilien udleder. Vi er ekstra bekymrede for de tørre egne i Brasilien, der er i risiko for at blive ørkenområder. Resten af landet bekymrer os selvfølgelig også, fordi vi kalkulerer med en vis nedgang i eksempelvis fødevareproduktionen på grund af klimaet. Vi har netop lanceret en plan mod afskovning, der bygger på vores succesfulde model fra Amazonas. Modellen får år efter år andelen af afskovning, legal og illegal, ned og vi så 46 procent mindre afskovning mellem 2008 og 2009”.

Hvad kan Brasilien tilbyde omverdenen af knowhow og ressourcer i forhold til miljøbeskyttelse?
”Først og fremmest vil jeg understrege, at klimaspørgsmålet ikke kun handler om, hvad vi foretager os inden for de nationale grænser. Alle ved, at afskovningen i Brasilien sandsynligvis påvirker polarklimaet (Nordpolen, red.) og provokerer isens smeltning, hvilket i værste fald vil oversvømme visse steder i nord. Brasilien har i dag 18 mio. indbyggere, der lever i og af skovene, desværre ofte på en aggressiv og ikke bæredygtig måde, i tømmer- og landbrugsbranchen. Vi udvikler teknologier, som er alternativer og bæredygtige i flere statslige sektorer som bl.a. EMBRAPA (Ministeriet for Agrikultur, Fiskeri og Forsyning, www.embrapa.br). Vi har verdens mest effektive teknologi indenfor etanol-produktion, som forurener mindre end fossile brændstoffer. Vi eksporterer denne teknologi til etanolproduktion til andre lande, og i Brasilien belønner vi produktionen og eksporten af biobrændstoffer. Vi har undersøgelser, der arbejder med at fange drivhusgasserne i oliefelter i undergrunden med salt.”

Hvordan vil I opfylde målene i jeres egen plan mod klimaforandringer, "Plano Nacional sobre Mudança do Clima"?
”Vi skal reducere udledningen af Brasiliens drivhusgasser, fra afskovning og almen miljønedbrydelse, med 80 procent. Og det er en kompliceret opgave, men den er allerede i gang. Med udgangen af 2009 vil vi nå den laveste afskovning i 20 år, og det er som flere andre gode indikatorer på, at Kyoto-målene var rigtige. I samarbejde med bæredygtige modeller. Vi straffer miljøkriminalitet hårdt. Omverdenen kender til vores bestræbelser, og vi modtager god finansiel støtte udefra til at forfølge målene. Til Amazonia-fonden, oprettet sidste år, er omkring 1 mia. dollar doneret af Norge. Fortsætter vi sådan, vil Brasilien nå 2020 med samme udledningsniveau som i 1994, fordi vi frem til 2020 skærer 4,8 mia. tons CO2.”

Hvor ser du Brasilien om 10-20 år i miljøspørgsmål?
”Vi vil gradvist påtage os verdensføringen i miljøspørgsmål, fordi jeg tror, at vor hovedrolle vil vokse endnu mere. Vi er afhængige af resultaterne i København, og at udviklingslandene vågner op af sløvheden fra Kyoto-protokollen. Jeg er optimist og tror, at Brasilien vil udvide sin verdensomspændende rolle i miljøspørgsmål. I Brasilien vil vi sørge for, at de fremtidige generationer også kan nyde godt af en sundere verden.”

Set fra Skandinavien kan det ofte virke som om, de sydamerikanske ledere ikke forstår eller ikke kan forene grønne politikker med vækst. Hvordan forholder det sig i Brasilien?

”Vi har brug for et skub for at udvikle os og for at garantere velfærden for Brasiliens befolkning. Som alle har brug for. Problemet er, at tidligere tiders destruktive modeller ikke mere kan opretholdes. I dag er det muligt at udvikle et territorium med fokus på miljøspørgsmål, økologiske politikker og clean tech-modeller. Det er det, alle forventer, at vi gør, og det er det, vi faktisk gør og vil (be)vise i København. Så vi kommer til København bevidste om, at i- og ulande også skal følge vort eksempel.”

Hvilke barrierer, lobbyer mm, kæmper du som miljøminister mod i Brasilien?
”Selvom vi har lang vej igen, så synes jeg, at de økonomiske sektorer og de ansvarlige for den offentlige politikker er mere bevidste om miljøet. Der er helt sikkert en mindre modstand mod miljøspørgsmål i dag end for ti år siden, og den modstand vil med tiden blive endnu mindre. Som planetens tilstand ændrer sig, så ændrer debatten sig også. For et par år siden blev miljøet opfattet som en hindring for vækst. Sådan er det ikke mere. Og vores beslutninger er tydelige med retfærdige og strenge miljølove, der har skabt klare miljøpolitikker med udvikling og beskyttelse på en måde, der var umulig for år tilbage”.

I september afholdt Danmark og Brasilien en fælles konference om clean tech i Brasilien?
”Den rene teknologi er et emne under konstant forskning. Jeg ser positivt på, at lande samarbejder om nye teknologier."

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus