Kampagnen 'Brug Låget' er en succes
I et halvt år er der blevet indsamlet plastiklåg fra mælke- og yoghurtkartoner og samtidig givet penge til gode formål. Projektet hedder Brug Låget og har nu med hjælp fra engagerede danskere indsamlet halvanden million plastiklåg.
Hvad skal vi gøre ved vores plastik? Det var spørgsmålet, der for et halvt år siden bragte mejeri-virksomheden Arla sammen med miljøvirksomheden TerraCycle, og kort efter var pilotprojektet Brug Låget! en realitet.
Skal skabe debat om genanvendelse
Et projekt hvor familier, skoler, børnehaver, hoteller, biblioteker, kommuner og virksomheder kan indsamle plastiklåg fra blandt andet Arlas økologiske mælk Harmonie og indsende dem portofrit til TerraCycle, der genanvender lågene til nye produkter. Arlas Harmonie donerer fem øre per låg til et godt formål efter indsamlerens valg.
Læs også: Nyt partnerskab mellem Røde Kors og Rema 1000 om julehjælp
I disse dage runder Brug Låget! halvanden million indsamlede plastiklåg, hvor den ekstra halve million er blevet indsamlet på knap tre uger, og det er ifølge Arla en stor succes:
Vi sender dagligt halvanden million plastiklåg ud i dagligvarehandlen, og set i det perspektiv er halvanden million indsamlede låg på et halvt år en dråbe i havet. Men formålet med Brug Låget er først og fremmest at skabe debat om, hvordan vi løser den store udfordring med genanvendelse af plast i Danmark. Brug Låget! engagerer danskerne og får dem til at stille spørgsmål både til myndighederne, til os som fødevareproducent og til sig selv som kritiske forbrugere, siger Maja Møller, der er CSR-chef hos Arla.
Om Terracycle
TerraCycle blev grundlagt i 2001 af Princeton-studenten, Tom Szaky, der havde en mission om at starte en ny og mere ansvarlig måde at drive virksomhed på. Siden da har TerraCycle genanvendt en masse miljøvenlige produkter af forskellige former for affald. Det betyder blandt andet, at cigaretskodder, mejerilåg og brugte bleer i dag genanvendes til nye innovative og miljørigtige produkter.
Friskole har indsamlet 18.000 plastiklåg
En af de første skoler, der valgte at deltage i Brug Låget!, var Stepping Friskole.
Vi har allerede nu sørget for, at 18.000 låg ikke bare er havnet i skraldespanden, og derefter er røget på forbrændingsanlægget. Men den største forskel vi gør, er nok bevidstheden vi giver børnene om, at affald sagtens kan omdannes til en ressource. Det gavner jo på længere sigt, siger Tina Gunde, der som forælder er initiativtager til indsamlingen på Stepping Friskole.
Læs også: Kampen mod madspild får Nordisk Råds miljøpris 2013
Arla har et mål om, at al virksomhedens emballage skal være genanvendelig i 2020, og Brug Låget! er ét ud af en lang række pilotprojekter og initiativer.
-MH