29.03.2021 | Kommunikation
Kan man lave en skarp CSR strategi på 4-5 måneder - udelukkende via online rådgivning?
Indhold fra partner Hvad er dette?
Det er helt tydeligt, at Covid 19-pandemien har trukket indførelsen af digitalisering og virtuelle læringsmiljøer op i et højere tempo. Vi er nu alle vant til virtuelle møder og online vidensdeling
CEO & founder af Sustainor, Dennis Thaagaard, fortæller her om de fremtidige tendenser han ser indenfor rådgivning og sparring på bæredygtighed i erhvervslivet.
Dennis: ”Vi har set tendensen i andre dele af rådgiverbranchen – specielt i USA – for flere år siden. Og nu er den begyndt at melde sin ankomst i Europa. Den online og virtuelle relation mellem kunde og rådgiver.”
Giver det ikke et fattigere forhold og dermed en lavere værdi for kunden?
Dennis: ”Det kan det sagtens gøre. Hvis man vælger den forkerte rådgiver, og den forkerte struktur til den virtuelle relation. Men modsat bliver hele verden jo lukket op, og man er pludselig ikke begrænset til de halvgode rådgivere, der bor tæt på én selv. Nu kan man vælge mellem de bedste i hele verden – blot der er en webforbindelse.”
Vil kunderne ikke hellere have besøg et rigtigt menneske af kød og blod?
Dennis: ”Der er forskel på folk, så jo der er dem, der ønsker at mødes face-to-face med rådgiveren. Men den generelle tendens fra online webshops ses også her. Vi gider ikke bruge tid på at snakke og interagere med andre, medmindre det er nødvendigt, og det giver værdi. Og hvis et online rådgivningsprogram er sat rigtigt op, så behøver man faktisk overhovedet ikke at mødes fysisk – virtuelt er lige så godt.”
Er det ikke umuligt at opbygge et tillidsforhold online?
Dennis: ”Man skal jo som kunde finde en rådgiver der har de rigtige kompetencer og erfaring, så vedkommende kan løse opgaven godt. Dette kan man som regel se af udtalelser fra tidligere kunder, samt ud fra den erfaring rådgiveren har fra tidligere opgaver. Derudover er det jo vigtig, at der er den rigtige kemi mellem rådgiver og kunden. Det kan bedst bestemmes på et fysisk møde – og jo flere jo bedre. Men fordi vi det seneste års tid er blevet vant til at arbejde på videomøder og uden fysiske møder, så er vi faktisk blevet rigtigt gode til at vurdere andre via en skærm eller en telefonsamtale. Så jo - det er blevet muligt at opbygge et tillidsforhold digitalt.”
“Online læring bliver hurtigt en af de mest omkostningseffektive måder at uddanne verdens hastigt voksende arbejdsstyrke på.
Har kunderne tilstrækkelig med viden til selv at udvikle og implementere ændringerne via et online set up?
Dennis: ”Kunden har jo de samme forudsætninger – lige meget om der kommer en konsulent fysisk ud til dem, eller de bliver rådgivet online. Så hvis det online set up er lavet rigtigt, så er der ikke større udfordringer end normalt her.”
Og hvad med processen – kan kunderne godt selv facilitere den?
Dennis: ”Nej, normalt ikke. Og det skal de heller ikke. Det er jo meningen, at det online set up guider dem gennem hele processen, så de laver de enkelte elementer i den rigtige rækkefølge. Og når de støder på udfordringer, så står rådgiveren klar til at hjælpe via fx 1-til-1 videomøder, webinarer eller Q&A calls.”
Hånden på hjertet – er succesraten ikke meget lavere med online rådgivning?
Dennis: ”Der er i hvert fald en udfordring indbygget. Da online rådgivning normalt er væsentligt billigere end fysisk 1-til-1 rådgivning – fordi det er meget mere tidseffektivt for rådgiveren – så er der også en tendens til, at man køber sig ind i et program, og så aldrig kommer i gang.”
Hvad kan man gøre for at øge chancen for succes?
Dennis: ”Der er lavet flere videnskabelige undersøgelser om dette, og konklusionen er, at det vigtigste er at have en accountability løsning. Man skal føle sig forpligtiget til at yde en indsats gennem hele forløbet, så processen ikke går i stå. Hvis man har det, så kan man typisk øge succesraten helt op til 90-95%.”
“Online læring er ikke den næste store ting; det er den nu store ting.
Hvordan har Sustainor gjort brug af de nye virtuelle tendenser?
Dennis: ”Vi har selv lagt alle vores rådgivningsydelser ind i flere virtuelle programmer, som følger kundens behov og rejse fra den første CSR strategi og helt til de kommer på CSR ninja-niveau.”
OK - hvilket program ville en virksomhed typisk starte med?
Dennis: ”Hvis man ikke har en fuldt struktureret tilgang til CSR – eller ESG eller bæredygtighed eller hvad man nu kalder det – så skal man starte med vores Sustainor Organiser pakke. Den giver normalt på 3-5 måneder en optimeret og videnbaseret CSR strategi, inkl. håndtering af FNs Verdensmål. Desuden udvikler vi CSR politikker, KPI planer, projektplaner og kommunikation til fx de ansatte og websitet. Dette er lige nøjagtigt hvad man har behov for på trin 1.”
Hvad indgår der helt konkret i Sustainor Organiser?
Dennis: ”Vi har brugt vores erfaring og viden fra vel over 100 CSR implementeringer. Og det har vi kogt ned i en maggiterning, så det bliver så enkelt og nemt for kunden som muligt. Ingredienserne er en række praktiske videoer, alle de nødvendige templates med enkle forklaringer, et lukket netværk online for alle deltagere, og Q&A calls. Desuden kan man tilvælge vores accountability pakke, hvor vi ringer hver 14. dag og sikrer fremdriften i projektet.”
” Med e-learning lærer deltagere næsten 5 gange mere materiale uden at forøge tiden brugt på træningen.
Og er det så lige så billigt, som du siger online rådgivning ofte er?
Dennis: ”Det er jo op til den enkelte at vurdere. Men jo, vi giver praktisk talt dette program væk, fordi vi så får en masse glade kunder, hvor en stor del forhåbentlig vil fortsætte deres CSR udvikling i vores næste program. Og det er her vi tjener vores penge. Det er vores nye virtuelle forretningsmodel.”
Klima, miljø og energi

Sustainor Backbone opgør enkelt og hurtigt scope 1+2+3 udledningerne
De fleste virksomheder står i dag over for at skulle arbejde med bæredygtighedsdata som en helt ny disciplin og på en ny struktureret måde på grund af de kommende EU-krav om bæredygtighed. Her kommer kunstig intelligens - eller AI - til at være et uundværligt værktøj for tusindvis af virksomhedsejere – herunder opgørelsen af klimascope 3, som ofte er komplekst at opgøre.
Indhold fra partner
Supply chain

Sådan minimerer du risikoen fra dine leverandører
At have eksterne leverandører medfører helt automatisk en risiko for, at der kan være led i jeres værdikæde, som har en negativ på indvirkning på omverdenen, men som I nødvendigvis ikke selv er klar over. Her er Dennis Thaagaard fra Sustainors fem vigtigste råd til, hvordan virksomheder bedst muligt minimerer risikoen fra deres leverandører.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

En bølge af grønne krav er på vej fra EU – er jeres virksomhed klar?
Allerede fra næste år skal de første virksomheder til at indsamle store mængder af ESG-data for at leve op til de nye lovkrav, som er på vej fra EU. Skåret ind til benet betyder det, at alle tal på bæredygtighed i fremtiden bliver lige så vigtige som virksomhedernes finansielle tal. Men den rapportering behøver ikke at være uoverskuelig – tværtimod.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Vi søger 10 testvirksomheder, som gratis vil prøve Sustainor Backbone det næste år.
Sustainor Backbone er et brugervenligt IT-system, som giver din virksomhed mulighed for selv at kunne indsamle og rapportere dine data på bæredygtighed (som snart bliver et krav, når EU’s direktiver træder i kraft fra 2024.)
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

ESG-software kommer især landets SMV-virksomheder til gavn
KRONIK: Er de kommende år første gang, hvor du og din virksomhed skal i gang med rapportere jeres egne bæredygtighedsdata? Så læs med her, hvor Dennis Thaagaard, CEO og grundlægger af Sustainor giver sit bud på, hvordan ESG-software kan spare virksomhederne for mange hundredetusind kroner i konsulentudgifter.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Paradigmeskifte på vej i erhvervslivet – farvel til korruption, bedrag og hvidvask
Der går næppe en uge uden at vi møder nye historier i aviserne om korruption, bedrag og hvidvask i det danske samfund. Det er som om vi er inde i en periode, hvor skandalerne bare står i kø for at blive fortalt. Det er specielt finansverdenen der er ramt.
Indhold fra partner