Kan man lave klimaneutrale havregryn og rugbrød?

Landbrug, industri og detailhandel samarbejder om at undersøge, om det med den første høst i et samarbejdsprojekt er lykkedes at producere klimaneutrale fødevarer.

Foto: 123rf.com

06.09.2024

CSR.dk

Landbrugets forskningscenter Seges Innovation er i år ekstra spændte på en del af høsten af rug og havre. Det skriver JyskeVestkysten.

Som led i et innovationsprojekt skal det høstede korn nemlig omsættes til den første dokumenterede klimaneutrale produktion af rugbrød og havregryn. 

Kendte virkemidler, nyt fokus på samarbejde og dokumentation

Projektet har siden starten af 2023 samlet kræfter fra landbrug, universitet, fødevareindustrien, detailhandel og energibranchen for at teste, om det er muligt at fremstille klimaneutrale fødevarer. Konkret afprøver projektet en klimamodel, der om alt går vel leverer klimaneutrale fødevarer og dokumenterer klimaeffekten.

Det sker ved at der er sået og høstet rug og havre, som hos Kohberg omsættes til rugbrød og hos Valsemøllen bliver til havregryn, som bliver sat til salg i Coops butikker. Med i projektet er også Aarhus Universitet, Bureau Veritas, Fjordland og Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

”I det her projekt er tanken, at man gøder afgrøderne med kvælstof og samtidig anvender midler, der hæmmer udledningen af lattergas, og til sidst bliver halmen fra høsten behandlet ved pyrolyse og sendt tilbage til jorden som biokul, som binder CO2 og dermed balancerer udledningen andre steder i processen,” forklarer Julie Therese Christensen, specialkonsulent hos Seges Innovation, og tilføjer:

”Der er tale om almindelige virkemidler, som allerede bruges andre steder. Det nye og særlige her er, at alle aktører i hele værdikæden ”fra jord til bord” samarbejder, og så sætter vi alle elementerne sammen – og har så udviklet en livscyklusanalyse, hvor vi også kan dokumentere effekten.”

Kan man virkelig kalde det ”klimaneutral”?

50.000 poser havregryn fra klima-projektet forventes at ramme Coops butikker i løbet af foråret 2025

Hos Seges tænker man, at hvis dokumentationen i projektets datamodel - som er baseret på videnskabelige, anerkendte modeller og bliver valideret af en uafhængig tredjepart - konkluderer, at produkterne er klimaneutrale, så ville man godt kunne omtale produkterne sådan. 

Valsemøllen er dog lidt mere forbeholden og siger, at de kommer til at anbefale projektgruppen, at man på forhånd får afklaret hos Forbrugerombudsmanden, hvilke formuleringer det vil være i orden at bruge.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle