Kantinevirksomhed opnår 360-grader-certificering
To år, 1 million kroner og 3000 arbejdstimer tilsat et 360-graders blik på produktion, medarbejdere og værdikæder er opskriften på B Corp-certificeringen, som Jespers Torvekøkken nu har opnået.
En B Corp-certificering er ressourcekrævende - både at opnå og fastholde.
Ikke desto mindre besluttede kantinevirksomheden Jespers Torvekøkken tilbage i coronavirussens storhedstid at opnå certificeringen.
”Coronatiden var usikker, men én ting var sikker; klimaforandringerne krævede stadig handling. Vi ville melde os ind i et fællesskab, som oprigtigt ønsker at gøre en positiv forskel for fremtiden. Den forskel vurderede vi, at vi kunne skabe med B Corp-certificeringen, fordi det er en eksklusiv bevægelse af virksomheder, der virkelig vil gøre gavn for verden,” siger Kristina Steenfeldt Madsen, CCO hos Jespers Torvekøkken.
Læs også: Danone i Danmark er nu B Corp-certificeret
Når B Corp-certificeringen er så krævende, skyldes det, at man som ansøger skal levere fyldestgørende svar på mere end 300 spørgsmål, der fordeler sig på fem kategorier.
Hvert spørgsmål har desuden flere svarmuligheder, som hver især repræsenterer handling og forpligtelse. Spørgsmålene går ud på alt lige fra indkøb, madspild og til videreuddannelse af medarbejdere.
Ansøgere skal i alt opnå 80 point for at blive certificeret – og her har Jespers Torvekøkken opnået 90,4 point, fortæller Kristina Steenfeldt Madsen.
”Da vi i ledelsen bredte vores drøftelser omkring ESG ud til meget mere end Environment, kom både Social og Governance meget mere i fokus. Derfor besluttede vi at identificere den bredeste og mest omfattende certificering, og vi kunne se, at de eksisterende certificeringer – fx Svanemærket – var begrænset til én eller få aspekter. Vi ville gå langt mere holistisk til værks,” siger hun.
Leverandører skal levere
Når det gælder driften af Jespers Torvekøkken, er ’konsekvenserne’ af B Corp-certificeringen blandt andet, at virksomheden skal mødes med leverandørerne, og at de skal påvise, at de inden for madspild eller andre områder rykker sig i den rigtige, aftalte retning.
Læs også: Ny efteruddannelse skal få B Corp-certificeringer endnu bredere ud i Danmark
Det betyder, at Jespers Torvekøkken skal sætte timer af hvert år til disse møder. Jo mere ambitiøse leverandørerne er, desto mere kan værdikæden bidrage til den fælles indsats.
”B Corp certificeringen har skabt en ramme for os og vores arbejde med leverandører og stakeholders. I kraft af certificeringen har vi forpligtet os til at medtage alle interessenter i vores arbejde, og vi er undervejs blevet meget opmærksomme på, hvordan vi kan løfte opgaven med omstillingen sammen. Et ansvar, som alle i branchen burde tage, så tempoet i omstillingen kan øges,” Siger Kristina Steenfeldt Madsen.
- HCL