Kenyas kaffekvinder kæmper for ligestilling 

Gennem det daglige kaffeforbrug sikrer danske virksomheder ordentlig løn og faglig udvikling til kvindelige kaffebønder i Kenya. Det betyder, at kvinderne kan styrke kaffeforretningen, så de kan forsørge børnene og give dem en fremtid med muligheder.

Naome er én af de kvinder, som danske virksomheder styrker gennem det daglige kaffeforbrug..

09.03.2020

Sponseret

NGUVU

Hver eneste dag arbejder de kvindelige kaffebønder i Kenya hårdt på kaffefarmene. Alligevel er det de mange mellemmænd, der snupper fortjenesten af kvindernes arbejde. Ikke nok med at de giver kvinderne en dårlig betaling for kaffebønnerne. Der kan også gå helt op til ét år, før kvinderne modtager betalingen. Det efterlader kvinderne med gæld og en usikker hver dag, hvor de kan være nødt til at holde børnene hjemme fra skole, da økonomien ikke slår til.

Virksomheder vil styrke kvinderne

Virksomheden NGUVU har udviklet en model, hvor danske virksomheder kan styrke de kvindelige kaffebønder i Kenya gennem det daglige kaffeforbrug. Når virksomhederne køber kaffebønnerne hos NGUVU, er de med til at sikre kvinderne en ordentlig betaling for kaffebønnerne, ofte tre gange mere end tidligere. Kvinderne får desuden træning, så de kan optimere kaffefarmene. Takket være NGUVU’s samarbejde med Zibra A/S får kvinderne også doneret flere kaffetræer til farmene, så de kan øge produktionen af kaffebønner. 

Det har en langvarig positiv effekt, når vi styrker kvinderne og deres kaffeforretning. 

”Kvinderne bruger størstedelen af indkomsten på familien og børnene. Når kvinderne får en højere indkomst betyder det, at børnene har større chance for at få den rette ernæring, rent vand, behandling hos lægen og den vigtige skolegang. Det er afgørende for, at børnene kan vokse op og få et liv med muligheder”, fortæller Rune Sandholt, der står bag NGUVU.

Især når kvindernes døtre kommer i skole, gør det en mærkbar forskel. Så har de ikke kun større chance for at få et job, når de bliver voksne. De har også mindre risiko for at få HIV, og de får færre og mere sunde børn. Det er med til at skabe udvikling i lokalsamfundet. 

Slipper for at tage sig af manden 

Naome Kaguri Thuranira er én af de kvinder, der er med i kaffeinitiativet. Hendes mand forlod hende for seks år siden, da hun var gravid med deres tredje barn. Hun kan ikke forstå, hvordan han bare kan smutte for børnene og alt ansvaret. Men som hun selv siger, så slipper hun for også at skulle tage sig af ham. 

Naome får i dag næsten tre gange mere for sine kaffebønner end tidligere. ”NGUVU har ændret mit liv. Nu kan jeg betale for leje af jorden, jeg kan betale for hjælp til høsten af kaffebønnerne og det er uden at spekulere på, om der er råd til at skaffe mad og rent vand på bordet”.

Naome får desuden økonomisk støtte til børnenes skolegang, så de kan forfølge deres drømme her i livet.

Om NGUVU's kaffeinitiativ

130 kvindelige kaffebønder er med i NGUVU’s kaffeinitiativ. Kvindernes farme ligger i Meru-regionen, tæt på Mount Kenya. Kvinderne er enlige mødre, der kæmper for at give børnene en lysere fremtid.

NGUVU og de kvindelige kaffebønder leverer kaffebønnerne direkte til Danmark, hvor de bliver ristet og derefter leveret til virksomheder, der både vil drikke god kaffe og gøre en forskel for kvinderne og børnene i Kenya.

Privatpersoner kan købe kvindernes kaffebønner hos Social Foodies.

08.03.2024NGUVU

Sponseret

Kvindernes Kampdag: Kvindelige kaffebønder i Kenya kæmper for bedre vilkår og mod klimaforandringer

22.01.2024NGUVU

Sponseret

Nye træer giver mere end skygge

06.11.2023NGUVU

Sponseret

Kaffevirksomhed styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.10.2023NGUVU

Sponseret

Virksomheder styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.08.2023NGUVU

Sponseret

Klimaforandringer rammer kaffefarmere

12.06.2023NGUVU

Sponseret

Mød kaffefarmer Miriam