31.05.2017  |  Klima, miljø og energi

Kinesisk datagigant vil udvikle grønne køretøjer

Alibabas datasøster, Cainiao, vil sammen med kinesiske bilfabrikanter udvikle miljøvenlige leveringskøretøjer. Ud over at køre på el skal køretøjerne være udstyret med Cainiaos teknologi og styresystem.

Onlinegiganten Alibabas logistiske søsterselskab Cainiao Network skal være med til at producere én million grønne leveringsbiler, oplyser Alibaba. I projektet samarbejder Cainiao Network med forskellige kinesiske bilproducenter, heriblandt SAIC Motor og Dongfeng Motor, der er to af Kinas førende bilvirksomheder.

Formålet er at skabe mere effektivitet og brugervenlighed i Kinas voksende logistikindustri. Og vejen dertil er fyldt med elektriske leveringskøretøjer.

Læs også: Transportgigant efterspørger bæredygtige løsninger

Samarbejdspartnerne har forpligtiget sig til at producere en million køretøjer, der kører på elektricitet og dermed vil nedsætte CO2-udslippet fra Alibabas varetransport betydeligt.

Derudover er bilerne udstyret med computerhardware- og software baseret på Cainiaos big data og algoritmer. Teknologien betyder, at chaufførerne automatisk får præsenteret den mest optimale leveringsrute ud fra aktuelle parametre som trafikkens tilstand og den pågældende ordre, hvilket igen vil spare både tid og ressourcer.

En test af teknologien foretaget i april viste, at systemet i sig selv skar ti procent af køretøjets brug og næsten en tredjedel af den kørte distance. Ifølge Cainiao kan det betyde en besparelse for logistikindustrien på næsten 1,5 milliarder dollars (ca. 10 mia. kr.) om året, hvis en million af de miljøvenlige køretøjer er i brug indenfor det næste årti.

Voksende logistikindustri
Og der er god grund til at finde grønne, klimavenlige løsninger i logistikverdenen. Ifølge AliResearch er Kinas logistikindustri vokset med mere end 50 procent i de seneste seks år, hvilket i høj grad skyldes en stigende mængde e-handel.

Samtidig viser undersøgelserne, at op mod 80 millioner pakker bliver leveret hver dag, hvilket løber op i 31,3 milliarder pakker om året. Og væksten forventes at fortsættei nærmest eksplosiv grad:

”I løbet af de næste fem til otte år kan antallet af pakker, der bliver leveret i Kina meget vel stige til én milliard om dagen”, siger Jack Ma, formand for Alibaba Group. Og stigningen ”(…) vil medføre store udfordringer for alle logistikvirksomheder”, tilføjer han.

Formanden mener, at løsningen på udfordringerne blandt andet indeholder banebrydende teknologi og investering i unge talenter.

Læs også: Rapport: SDG’erne kan skabe forretning for mindst 80 billioner om året

Cainiao blev stiftet af verdens største online markedsplads, Alibaba, i 2013. Virksomheden udvikler digital teknologi med det formål at gøre fragt og levering hurtigere og mere effektiv. Cainiao driver verdens største database og cirka 70 procent af alle leveringer i Kina bruger algoritmer i ruteplanlæggelsen, som er udviklet af Cainiao.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere