Klimaaktivisterne taber slaget – men vinder krigen?
Tre år efter ”historisk klimadom” fortsætter det juridiske slagsmål i Holland mellem olieselskabet Shell og klimaforkæmpere.
I 2021 blev oliegiganten Shell dømt i en sag ført af Friends of The Earth på vegne af 17.000 hollandske borgere. Dommen pålagde Shell at reducere sine CO2-udledninger med 45 procent i forhold til 2019-niveauet. Den blev betragtet som historisk, men tirsdag blev den omstødt af en appeldomstol i Haag.
Appeldomstolen stadfæstede, at Shell har et ansvar for at mindske sine udledninger, men afviste at fastsætte konkrete reduktionsmål.
Shells administrerende direktør Wael Sawan udtrykte tilfredshed til Politiken: ”Vi er meget glade for rettens afgørelse,” og understregede selskabets mål om at blive CO2-neutral i 2050.
Kritikken fra klimaaktivister har dog ikke ladet vente på sig.Ifølge Frederik Sandby, som står i spidsen for Klimabevægelsen i Danmark, er Shells grønne omstilling ”greenwashing i fuldt flor” og påpeger til Politiken, at selskabet stadig investerer massivt i olieproduktion.
Håbet lever videre
Trods nederlaget ser aktivister fortsat retssager som en vigtig vej til klimahandling.
”Dommeren bekræftede, at Shell har et ansvar for at reducere CO2-udledninger, men afviste at afgøre, hvor mange procent CO2 de skal skære ned. Det er et vigtigt skridt, fordi det understreger retten til beskyttelse mod farlige klimaforandringer,” siger Nine de Pater fra Friends of The Earth.
Hun fremhæver også, at sagerne skaber debat om, hvem der har ansvar for at skabe klimaforandringer, men at dommen viser, det juridiske ikke kan stå alene.
- lhs