Klimabelastende kødproduktion sættes under lup
AgroTech undersøger gennem et nyt projekt, hvordan nordisk oksekødsproduktion kan gøres mere klimavenlig.
Gennem et nyt interregionalt EU-projekt skal det teknologiske serviceinstitut AgroTech undersøge, hvordan CO2-udslippet fra produktion af oksekød kan reduceres.
Projektet skal opbygge viden om, hvor i værdikæden klimabelastningen finder sted og bidrage med løsningsforslag, der sikrer at CO2-udledningen bliver bragt ned. I den forbindelse udvikler AgroTech sammen med Aarhus Universitet og Sveriges Landbrugsuniversitet et bæredygtighedsindeks, som kan lave en samlet vurdering af produktionen.
Muligt at sammenligne
Ifølge Nicolai Ingemann Nielsen, der er innovationskonsulent i AgroTech skal samarbejdet med det svenske universitet også sikre, at det bliver kortlagt, om det er de danske eller svenske produktionsmetoder, der er mest klimavenlige. I dag er der nemlig meget stor forskel på, hvordan Sverige og Danmark producerer oksekød.
Det handler om at finde frem til de produktionsformer, der er mest effektive, ikke kun i forhold til klima, men også i forhold til andre bæredygtighedskriterier som miljø, dyrevelfærd eller naturpleje, siger innovationskonsulent Nicolaj Ingemann Nielsen, AgroTech.
Produktion af oksekød forårsager hvert år betydelige mængder drivhusgasser, alene i Danmark produceres hvert år 133.000 tons oksekød svarende til en klimabelastning på godt 2 mio. tons CO2.
-LA