06.09.2019 | Samfund
Klimaforandringerne rammer kvindelige kaffebønder i Kenya
Indhold fra partner Hvad er dette?
De seneste år har Kenya været ramt at lange tørkeperioder i en sådan grad, at det truer kaffehøsten hos mange småbønder. Ændringerne i vejret rammer især de kvindelige kaffebønder, da de ofte er nederst i fødekæden.
Fridah og andre kvindelige kaffebønder i Kenya får hjælp til at omstille kaffefarmene til ændringerne i klimaet.
De seneste år har Fridah kigget langt efter stabile regnperioder, der kan sikre, at hendes kaffetræer producerer nok kaffebønner til, at hun kan forsørge sig selv og sine to børn. Tidligere har Fridah og de andre kaffebønder i Meru-regionen, nær Mount Kenya, været vant til, at regntiden kom fast to gange om året. Nu ved de ikke, hvornår regntiden kommer, perioderne med regn er blevet kortere og når regnen endelig kommer, er den mere voldsom.
”Det mere ekstreme og uforudsigelige vejr har ændret vilkårene for kaffebønderne, og der er ingen tvivl om, at ændringerne i vejret bekymrer de kvindelige kaffebønder. De er nervøse for, om årets kaffehøst slår til, så de kan sikre børnene mad, drikke og skolegang”, fortæller Rune Sandholt, der står bag virksomheden NGUVU, som handler direkte med de kvindelige kaffebønder, så kvinderne får flere penge mellem hænderne i stedet for, at fortjenesten ender hos de mange mellemænd.
Hjælp til omstilling
Det familieejede investeringsselskab Zibra A/S har besluttet at støtte de kvindelige kaffebønder, så de kan tilpasse kaffefarmene til ændringerne i klimaet. Zibra A/S har indgået et samarbejde med NGUVU, der skal sikre, at de kvindelige kaffebønder bliver klædt på til at håndtere forandringerne i klimaet. Et samarbejde der blandt andet dækker over:
- Træning og ny viden: en agronom med ekspertise i kaffetræer skal både tage jordprøver og træne kvinderne, så de kan tilpasse farmen til ændringerne i vejret.
- Opsamling af regnvand: vandtanke bliver installeret ved kvindernes farme, så de kan opsamle regnvand, der kan sikre vand til kaffetræerne i tørkeperioderne.
- Kaffe nursery: der bliver bygget et såkaldt ’nursery’ for kaffetræer, så kvinderne sammen med agronomen kan teste nye typer kaffetræer, der trives bedre med lange tørkeperioder. Når kaffetræerne løbende vokser sig store, vil de blive overtaget af kvinderne eller solgt til lokale kaffebønder, så modellen på sigt kan finansiere sig selv.
I alt vil 100 kvindelige kaffebønder i Kenya blive en del af samarbejdet, så de kan få den nødvendige viden og de rette redskaber til at omstille kaffefarmen til forandringerne i klimaet.
”Hos Zibra vil vi gerne være med til at kickstarte den innovation, der kommer til at forandre verden og løse de problemer, vi oplever – både lokalt og globalt. Innovation handler om at få tingene til at ske, og det er netop, hvad de kvindelige kaffebønder i Kenya har behov for. De har brug for løsninger nu og her, så de kan sikre kaffeforretningen i dag og i fremtiden”, fortæller Christian Holm Christensen, CEO i Zibra A/S, der udstationerer én medarbejder i Kenya i seks måneder for at drive initiativerne sammen med NGUVU.
Om NGUVU’s kaffeinitiativ i Kenya
NGUVU sikrer de kvindelige kaffebønder flere penge mellem hænderne, faglig udvikling og økonomisk støtte til børnenes skolegang, så de kan få en fremtid med muligheder.
Danske virksomheder køber kaffebønnerne fra kvinderne i Kenya. På den måde styrker de kvinderne og børnene i Kenya gennem det daglige kaffeforbrug. Samtidig støtter de også op om FN’s verdensmål – især mål 5 med fokus på ligestilling mellem kønnene og mål 8 med fokus på anstændige jobs og økonomisk vækst.
Privatpersoner har også mulighed for at købe kaffebønnerne fra kvinderne gennem NGUVU’s kaffeabonnement
Kaffebønnerne bliver ristet i København, så både virksomheder og privatpersoner får leveret helt nyristede kaffebønner.
Læs mere på www.nguvu.dk
Supply chain

Virtuelle mødepakker gør en forskel
Mødepakken kan ikke blot være med til at skabe den gode, fælles stemning, vi kender fra eftermiddagspauserne i mødelokalet. Den kan også med til at skabe arbejde og ordentlige arbejdsforhold i Afrika.
Indhold fra partner
Supply chain
Kvindelige kaffebønder i Kenya får flere kaffetræer
Den danske kaffevirksomhed NGUVU donerer omkring 5000 kaffetræer til kvindelige kaffebønder i Kenya, så kvinderne kan styrke deres små kaffeforretninger.
Indhold fra partner
Supply chain
Firmajulegaven skabte jobs til udsatte i Afrika
En række sociale iværksættere er gået sammen om firmajulegaven ’Afrikakurven’, så virksomheder kan give medarbejderne en smagfuld julegave og samtidig bidrage til at skabe udvikling i Afrika.
Indhold fra partner
Supply chain

Frugtkasseleverandør udvider med kaffe
Fresh.Land, der sælger frugt og grønt direkte fra producenten, vil nu også sælge kaffebønner direkte fra kvindelige kaffebønder i Kenya. På den måde sikrer Fresh.Land, at kvinderne får en ordentlig løn og faglig udvikling, så de kan optimere farmene.
Indhold fra partner
Supply chain
Virtuelle mødepakker der gavner
Selvom vi sidder hver for sig under møder og konferencer, så kan vi stadig samles om en dejlig kop kaffe og lækker chokolade, der skaber arbejde og ordentlige arbejdsforhold i Afrika.
Indhold fra partner
Supply chain
Firmajulegaven skaber jobs til udsatte i Afrika
En række sociale iværksættere er gået sammen om firmajulegaven ’Afrikakurven’, så virksomheder kan give medarbejderne en smagfuld julegave og samtidig bidrage til at skabe udvikling i Afrika.
Indhold fra partner