Klimakoncept får ris og ros i fødselsdagsgave
I denne måned er det fem år siden, at de første kommuner skrev under på en Klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening. Flere kommuner roser aftalerne, men der er også kritiske røster, som mener, at konceptet er for bureaukratisk.
Danmarks Naturfredningsforenings klimakommune-koncept fylder fem år i denne måned. Det fejrer foreningen blandt andet ved at offentliggøre en egenproduceret undersøgelse, som kigger nærmere på kommunernes tilfredshed med konceptet.
Undersøgelsen viser, at 75 procent af de deltagende kommuner mener, at klimaaftalerne har været et vigtigt redskab til at sætte gang i klimaarbejdet.
En af de begejstrede kommuner er Høje Taastrup:
Vi er rigtig glade for aftalen med Danmarks Naturfredningsforening. Klimakommuneaftalen har kick-startet vores klimaarbejde, siger borgmester i Høje Taastrup Kommune, Michael Ziegler i en pressemeddelelse.
Også i Helsingør er der ros at hente til konceptet:
Klimakommuneaftalen har skærpet vores fokus på at nå vores mål om at reducere CO2-udledningen med 2 procent om året. Den sidste måling viser også, at kommunen gennem de sidste fire år faktisk har formået at reducere mere end minimumskravet, siger Johannes Hecht-Nielsen, der er borgmester i Helsingør Kommune.
Kritik fra Hjørring
Det er dog ikke alle kommuner, der roser klimakommune-aftalerne. I sidste uge kom formanden for teknik- og miljøudvalget i Hjørring, Jørgen Bing, med en skarp kritik af konceptet i regionalavisen Nordjyske.
De beregningsmetoder, vi skal bruge, er ekstremt omkostningstunge og indviklede. Vi mener, vi kan gøre det noget mere enkelt selv, lød det fra Jørgen Bing, som understregede, at Hjørring Kommune i øjeblikket overvejer at trække sig ud af konceptet.
Meldingen fra Danmarks Naturfredningsforening er imidlertid, at man vil forsøge at overtale Hjørring til at forblive en del af konceptet.
Hvis alle selv gør et eller andet, er der intet, vi kan sammenligne. Det svarer til at sammenligne æbler og pærer. Vi er nødt til at have en fælles metode, siger kampagneleder i Danmarks Naturfredningsforening Jens La Cour til DR P4.