Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift
På trods af ros fra Klimarådets forperson er regeringens og flere politiske partiers aftale om en CO2-afgift på landbruget forbundet med store usikkerheder, mener han.
Mandag aften denne uge kunne regeringen præsentere en aftale, der gør Danmark til det første land i verden, som har en CO2-afgift på landbruget.
Det er en aftale, der har været længe undervejs – forhandlingerne har grundlæggende været præget af en uenighed om indførelsen af CO2-afgiften, som uundgåeligt vil resultere i tab af arbejdspladser og et yderligere pres på landbrugserhvervet.
Læs også: Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale
Derfor roser regeringens uvildige klimavagthund, Klimarådet, i første omgang, at aftalen er kommet i hus. Men rådets forperson, Peter Møllegaard, er ærgerlig over, at afgiften først bliver indført i 2030.
Det skriver Finans.
”Det store spørgsmål er, om den samlede afgift og tilhørende tilskudspakke hurtigt nok kan få landbruget til at omstille sig i retning af mere klimavenlig produktion,” skriver Peter Møllgaard i en mail til Finans.
Ifølge regeringen vil aftalen sikre, at Danmark kan nå sit klimamål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.
Læs også: Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter
Det overbeviser dog ikke Peter Møllegaard.
Fordi afgiften først træder i kraft fra 2030 vil man ifølge ham ikke kunne nå at tilpasse niveauet, hvis nu det viser sig, at den er for lav til at kunne rykke på en nedbringelse af den nationale CO2-udledning.
– HCL