01.03.2023 | Medarbejder
Kvindernes internationale kampdag: 3 konkrete handlinger og budskaber
Indhold fra partner Hvad er dette?
Sådan kan I sikre, at jeres handlinger og budskaber på Kvindernes internationale kampdag gør en forskel i en ligestillingskontekst
I Global Compact Network Denmark arbejder vi konsekvent for at fremme ligestilling. Dette kommer blandt andet til udtryk gennem vores Target Gender Equality-program og vores fortalervirksomhed for ikke-diskrimination. Som en fundamental menneskerettighed, og en nødvendig grundsten i en fredelig og bæredygtig verden, er ligestilling nemlig en faktor, man som virksomhed ikke kan komme udenom.
Knap 60 procent af den danske befolkning mener, at vi i Danmark har opnået ligestilling, når det kommer til de ledende poster i dansk erhvervsliv (kilde). Den opfattelse står i skærende kontrast til virkeligheden, som viser, at kun hvert femte bestyrelsesmedlem er kvinde, og kun 15 procent af direktører udgør kvinder. Den største barriere for Danmarks alvorlige problem på ligestillingsområdet, er måske, at vi ikke tror, vi har ét.
Om hjørnet står kvindernes internationale kampdag d. 8. marts 2023. En oplagt anledning til først og fremmest at erkende de udfordringer vi har, og så sandelig også til at igangsætte reelle initiativer, der gør en forskel. Men det er også en dag, der er forbundet med en hel del faldgruber. Hvert år er LinkedIn ved at flyde over med tomme budskaber, såsom ”Vi hylder vores kvindelige talenter”. Ofte er bestemte kvinder fremhævet for deres udmærkelser og bidrag til virksomhedens succes, akkompagneret af et festligt indrammet foto af den pågældende kvinde. Det flytter ingenting, nærmest tværtimod. Den slags kampagner kan nemlig være med til at understøtte den ganske skæve opfattelse af, at vi er i mål.
Her er 3 bud på handlinger og budskaber, der reelt kan bidrage til at gøre en forskel:
1. Vær transparente om, hvor I har rykket jer (eller ikke har) på ligestillingsdagsordenen siden sidste år. Hvordan har lønudviklingen været for henholdsvis mænd og kvinder i jeres virksomhed siden sidste år? Hvad er status på at nå jeres mål for det underrepræsenterede køn, lige nu og her? Hvordan er de initiativer I har fremsat i jeres handleplaner blevet effektueret? Hvor mange kvindelige talenter er der i ledelsespipelinen, og hvem støtter dem det sidste stykke af vejen?
2. Hvis I ikke har det fulde overblik over, hvordan det står til med ligestillingen i jeres virksomhed, så brug The Women’s Empowerment Principles Gender Gap Analysis Tool. Det er gratis, anonymt, og vil give jer en 360 graders forståelse af, hvor jeres virksomhed står med arbejdet for lige muligheder for mænd og kvinder. Offentliggør resultatet. Det vil blive opfattet meget mere seriøst end at hylde de få kvinder, I måtte have i ledelsen. Desuden er overblikket over, hvordan man præsterer, nu en helt afgørende forudsætning for at sætte ind de rigtige steder. Det kan være et ganske godt startpunkt for en handlingsplan.
3. Spørg kvinderne om, hvad de ønsker. Gennemfør en anonym spørgeundersøgelse, og giv feedback på ledelsesniveau, så det står klart, at inputtene er blevet hørt. I kan sågar bruge udkommet som fundament for en handlingsplan. I kan også invitere en gruppe kvindelige studerende, som er på vej ind på arbejdsmarkedet, på virksomhedsbesøg for at tage en dialog med jeres ledelse. Spørg dem, hvad deres bekymringer og drivere for deres fremtidige arbejdsliv er. Det vil give jeres virksomhed forståelse for, hvor man med mening kan sætte ind for at kvinder trives og udvikler sig i deres jobs.
Dette er bare nogle af de få ting, man som virksomhed kan gøre i ligestillingskampen. Mange flere bud på handlinger og budskaber, der giver mening på kvindernes internationale kampdag (og alle andre dage), er opsummeret på denne one-pager, som er frit tilgængelig på vores hjemmeside.
Klima, miljø og energi

Ny case-samling: Sådan kan virksomheder engagere underleverandører for at nå ambitiøse klimamål
UN Global Compact Network Denmark udgiver nu en case-samling med gode eksempler på, hvordan man kan engagere underleverandører for at nå ambitiøse klimamål.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Danske virksomheder i opfordring til danske politikere
12 markante virksomheder sender en klar opfordring til de danske politikere: Vi må stå sammen for at sikre vores fælles fremtid
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Finans Danmark og Global Compact Network Denmark vil drive vidensdeling om biodiversitet blandt virksomheder og banker i norden
Banker, kapitalforvaltere og virksomheder har brug for at blive klogere på, hvordan hensyn til biodiversitet kan integreres i forretningen. Derfor opretter Finans Danmark nu en nordisk netværksgruppe i samarbejde med UN Global Compact Network Denmark.
Indhold fra partner
Kommunikation

Ti virksomheder udmærker sig til SMV COP-listen 2022
SMV COP-listen 2022 er nu offentliggjort - i år har hele ti virksomheder kvalificeret sig. Listen markerer de bedste bæredygtighedsrapporter i SMV-segmentet og står som inspiration for andre virksomheders arbejde med rapportering på samfundsansvar.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Danske virksomheder blandt verdens bedste til at sætte ambitiøse klimamål
Virksomheder i Danmark indtager en førerposition, når det gælder om at sætte klimamål gennem det internationale initiativ Science Based Targets (SBTi). Alene C25-virksomhederne vil frem mod 2030 reducere med hvad der svarer til fire gange Danmarks årlige udledninger. Det viser en rapport fra Global Compact Network Denmark udgivet i dag.
Indhold fra partner
Menneskerettigheder

LGBTQI+ inklusion i danske virksomheder – fra gode intentioner til konkret handling
Den kommende weekend stråler Københavns bygninger med regnbueflag, og byens gader vil runge af musik og koret af tusinder af festglade mennesker. Det er dog samtidig en god anledning til at kigge indad i jeres egen virksomhed.
Indhold fra partner