Boganmeldelse: Lederen skal tjene medarbejderne

Virksomheder skal både tjene penge og gøre det bedste, mener advokat og forfatter Tina Monberg; og det er bestemt muligt, hvis lederen 'tjener' medarbejderne.

15.11.2013

CSR.dk

Virksomheder har utrolig svært ved at forandre sig, mener Tina Monberg, der har skrevet bogen Den bedst tjenende virksomhed , som giver et svar på, hvorfor virksomheder hænger fast i gamle strukturer og ikke kan tilpasse sig ændringer i markedet og samfundet. Bogen har nogle gode løsningsforslag til, hvordan ledere og medarbejdere kan skabe et nyt fællesskab på tværs af de siloer, vi er vant til at arbejde i.

Tina Monberg har udviklet sommerfugle-effekten, som består af tre elementer: Det tjenende lederskab, Facilitatoren og Det personlige lederskab. Modellen skal hjælpe med til at omorganisere og frisætte medarbejderne. Og dermed lægger hun sig i forlængelse af en række andre ledelsesskribenter og -forskere, der mener, at virksomheden skal blive en bevægelse, der ud over at tjene penge også gør noget godt for medarbejdere, miljø etc.

Siloerne skal rives ned
Virksomhedernes silotankegang skal fjernes, mener Tina Monberg. Siloen er blevet en metafor for vores opdelte og specialiserede erhvervs- og arbejdsliv. Siloen giver overskuelighed, tryghed og overblik, men videndelingen har trange kår i en siloopdelt virksomhed; og når medarbejderne i forskellige afdelinger ikke deler viden, mister organisationen på længere sigt sin levedygtighed. Den mentalitet, der opstår i siloer, reducerer effektiviteten i den samlede drift, sænker moralen og underminerer den produktive virksomhedskultur.

Fakta om bogen

  • Titel: ”Den bedst tjenende virksomhed – vækst og bæredygtighed”
  • Forfatter: Tina Monberg i samarbejde med Marie Kraul og Gitte Larsen
  • Forlag:Gyldendal Business
  • 256 sider, 300 kroner
  • ****** (fire stjerner)

Tina Monberg, der er advokat, men nu arbejder som mediator og foredragsholder, mener, at de bedste virksomheder kan mere end tjene penge. De forstår også at tjene de mennesker, det samfund og det miljø, der omgiver dem. For at blive en ’bedst tjenende virksomhed’ skal siloerne rives ned, nye platforme skal bygges op, og bevægelsen sættes fri.

Læs også: God ledelse mindsker bureaukratisk bøvl

Lars Kolind, Jacob Bøtter og Unboss
I grundtankegangen minder bogen om Lars Kolind og Jacob Bøtters bog Unboss. Begge bøger argumenterer for, at lederen skal indtage en ny rolle som en ’hjælper’ for medarbejderne – en facilitator, der understøtter, at medarbejderne kan præstere deres ypperste.

Bogen er delt op i tre dele: Riv siloerne ned, Byg platformene op og Sæt bevægelsen fri.
Bogens fakta suppleres af en række interview. Et rigtig godt et af slagsen er med den tidligere topchef for Handelsbanken, den nu 93-årige Jan Wallander. For 40 år siden vendte han op og ned på Handelsbankens virksomhedskultur; og Wallanders tanker om, at ”det bare er sund fornuft ” ikke at lade sig styre af tidens smarte ledelsesretninger udstukket af forskellige business-skoler og -guruer i USA lever stadig i Handelsbanken. Wallanders ’skole’ handlede om at gennemføre vidtgående decentralisering af organisationen. Han ville ikke have organisationsdiagrammer og budgetter, og han havde en spartansk tilgang til virksomhedens økonomi – der måtte ikke ruttes med pengene. Han nægtede blandt andet at bruge store summer på bankens 100 års jubilæum. En bæredygtig ledelsesholdning, mener forfatteren, som trækker Wallander frem som et forbillede.

Tillid og fællesskab i Årstiderne
Iværksætter og landmand Thomas Hartung fra Aarstiderne bidrager også med et godt eksempel på en ’bedst tjenende virksomhed’. De første grønsagskasser fra Aarstiderne blev bragt ud til kunderne i 1999. Hartung fortæller om tillidskapital og mener, at ”danskere i kraft af Grundtvig og Kierkegaard kan håndtere store ideer, så vi kan lade os rive med uden at miste fodfæste”. Grundvig spiller en afgørende rolle i skabelsen af den inkluderende folkesjæl, mener Thomas Hartung.

Sommerfugleeffekten
I ’Sæt bevægelsen fri’ – bogens tredje del – forklares sommerfugle-effekten udførligt. Den beskrives som en ny ledelsesmodel tilpasset den nye platform, der skal afløse siloerne. Sommerfugle-effekten handler om flow, flex og form. De tre elementer understøtter hinanden og giver en levende virksomhed, der både kan tjene sig selv og omgivelserne. Man bliver introduceret til de tre elementers funktioner:

  • det tjenende lederskab – servant leadership, som har ansvar for vækst eller flow
  • facilitator – facilitation, som har ansvar for sammenhængskraft eller flex
  • det personlige lederskab – personal leadership, som har ansvar for bæredygtighed eller form

Bogen beskriver et paradigmeskifte. Sommerfugle-effekten er bogens væsentligste budskab. Den metode kunne med fordel være forklaret nærmere.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams