Boganmeldelse: Lederen skal tjene medarbejderne

Virksomheder skal både tjene penge og gøre det bedste, mener advokat og forfatter Tina Monberg; og det er bestemt muligt, hvis lederen 'tjener' medarbejderne.

15.11.2013

CSR.dk

Virksomheder har utrolig svært ved at forandre sig, mener Tina Monberg, der har skrevet bogen Den bedst tjenende virksomhed , som giver et svar på, hvorfor virksomheder hænger fast i gamle strukturer og ikke kan tilpasse sig ændringer i markedet og samfundet. Bogen har nogle gode løsningsforslag til, hvordan ledere og medarbejdere kan skabe et nyt fællesskab på tværs af de siloer, vi er vant til at arbejde i.

Tina Monberg har udviklet sommerfugle-effekten, som består af tre elementer: Det tjenende lederskab, Facilitatoren og Det personlige lederskab. Modellen skal hjælpe med til at omorganisere og frisætte medarbejderne. Og dermed lægger hun sig i forlængelse af en række andre ledelsesskribenter og -forskere, der mener, at virksomheden skal blive en bevægelse, der ud over at tjene penge også gør noget godt for medarbejdere, miljø etc.

Siloerne skal rives ned
Virksomhedernes silotankegang skal fjernes, mener Tina Monberg. Siloen er blevet en metafor for vores opdelte og specialiserede erhvervs- og arbejdsliv. Siloen giver overskuelighed, tryghed og overblik, men videndelingen har trange kår i en siloopdelt virksomhed; og når medarbejderne i forskellige afdelinger ikke deler viden, mister organisationen på længere sigt sin levedygtighed. Den mentalitet, der opstår i siloer, reducerer effektiviteten i den samlede drift, sænker moralen og underminerer den produktive virksomhedskultur.

Fakta om bogen

  • Titel: ”Den bedst tjenende virksomhed – vækst og bæredygtighed”
  • Forfatter: Tina Monberg i samarbejde med Marie Kraul og Gitte Larsen
  • Forlag:Gyldendal Business
  • 256 sider, 300 kroner
  • ****** (fire stjerner)

Tina Monberg, der er advokat, men nu arbejder som mediator og foredragsholder, mener, at de bedste virksomheder kan mere end tjene penge. De forstår også at tjene de mennesker, det samfund og det miljø, der omgiver dem. For at blive en ’bedst tjenende virksomhed’ skal siloerne rives ned, nye platforme skal bygges op, og bevægelsen sættes fri.

Læs også: God ledelse mindsker bureaukratisk bøvl

Lars Kolind, Jacob Bøtter og Unboss
I grundtankegangen minder bogen om Lars Kolind og Jacob Bøtters bog Unboss. Begge bøger argumenterer for, at lederen skal indtage en ny rolle som en ’hjælper’ for medarbejderne – en facilitator, der understøtter, at medarbejderne kan præstere deres ypperste.

Bogen er delt op i tre dele: Riv siloerne ned, Byg platformene op og Sæt bevægelsen fri.
Bogens fakta suppleres af en række interview. Et rigtig godt et af slagsen er med den tidligere topchef for Handelsbanken, den nu 93-årige Jan Wallander. For 40 år siden vendte han op og ned på Handelsbankens virksomhedskultur; og Wallanders tanker om, at ”det bare er sund fornuft ” ikke at lade sig styre af tidens smarte ledelsesretninger udstukket af forskellige business-skoler og -guruer i USA lever stadig i Handelsbanken. Wallanders ’skole’ handlede om at gennemføre vidtgående decentralisering af organisationen. Han ville ikke have organisationsdiagrammer og budgetter, og han havde en spartansk tilgang til virksomhedens økonomi – der måtte ikke ruttes med pengene. Han nægtede blandt andet at bruge store summer på bankens 100 års jubilæum. En bæredygtig ledelsesholdning, mener forfatteren, som trækker Wallander frem som et forbillede.

Tillid og fællesskab i Årstiderne
Iværksætter og landmand Thomas Hartung fra Aarstiderne bidrager også med et godt eksempel på en ’bedst tjenende virksomhed’. De første grønsagskasser fra Aarstiderne blev bragt ud til kunderne i 1999. Hartung fortæller om tillidskapital og mener, at ”danskere i kraft af Grundtvig og Kierkegaard kan håndtere store ideer, så vi kan lade os rive med uden at miste fodfæste”. Grundvig spiller en afgørende rolle i skabelsen af den inkluderende folkesjæl, mener Thomas Hartung.

Sommerfugleeffekten
I ’Sæt bevægelsen fri’ – bogens tredje del – forklares sommerfugle-effekten udførligt. Den beskrives som en ny ledelsesmodel tilpasset den nye platform, der skal afløse siloerne. Sommerfugle-effekten handler om flow, flex og form. De tre elementer understøtter hinanden og giver en levende virksomhed, der både kan tjene sig selv og omgivelserne. Man bliver introduceret til de tre elementers funktioner:

  • det tjenende lederskab – servant leadership, som har ansvar for vækst eller flow
  • facilitator – facilitation, som har ansvar for sammenhængskraft eller flex
  • det personlige lederskab – personal leadership, som har ansvar for bæredygtighed eller form

Bogen beskriver et paradigmeskifte. Sommerfugle-effekten er bogens væsentligste budskab. Den metode kunne med fordel være forklaret nærmere.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online