Ledige har succes med at løfte klimaindsats efter opkvalificering på Erhvervsakademi Aarhus

14 kommuner, 52 virksomheder og 175 højtuddannede ledige sætter skub i grønne forandringer efter fem ugers undervisning i grøn omstilling på Erhvervsakademi Aarhus.

”Vi har sindssygt travlt, hvis vi skal lykkes med vores klimamål. God arbejdslyst.”
Sådan lød det fra Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard til de 32 højtuddannede ledige tilbage i 2021.
16 håndplukkede virksomheder, syv kommuner og 32 udvalgte ledige var samlet til kick-off på 'Det Grønne Akademi’ – et brobygningsprojekt mellem ledige akademikere og virksomheder, der arbejder målrettet med bæredygtighed.
Forløbet er udviklet til og sammen med Aarhus Kommune, Teknik & Miljø og Jobcenter Aarhus.

Kandidater med klima og praktik på cv'et
Cirkulær økonomi, CSR, klimaforståelse, 17 verdensmål, CO2- og energiregnskab er nogle af de emner, som deltagerne skal undervises i på Erhvervsakademi Aarhus.
Undervejs bliver de ledige matchet med en virksomhed, som de skal hjælpe med at kortlægge grønne potentialer og udarbejde en bæredygtighedsplan for. 

Filosof skal kortlægge co2-aftryk for plastvirksomhed
En af deltagerne er Daniel Rosenkilde, der har en kandidatgrad i filosofi fra Aarhus Universitet. Han skal hjælpe emballagevirksomheden Uniwrap A/S med at måle sit co2-aftryk.
"Plast er et udskældt produkt, så det bliver en spændende udfordring. Mit mål er at finde arbejde indenfor csr og bæredygtighed og med dette forløb styrker jeg min grønne profil og får konkret erhvervserfaring på cv'et," siger Daniel.

Co2-måling, affaldshåndtering og strategi for bæredygtighed
Deltagerne skal fx. udarbejde bæredygtighedsstrategier, afdække klimatryk for forskellige materialer for møbeldesignvirksomheder og lave affaldshåndteringskoncept for krankoncerner.

Slagkraft til cv’et
Bjarke Juhl Holsegård-Rasmussen fra Aarhus er cand. mag i engelsk og lingvistik. Sammen med agrobiolog Line Peerstrup Ahrendt fra Videbæk har han udarbejdet et klimaregnskab for Hvide Sande Havn.
"Mit mål er at finde arbejde indenfor csr og bæredygtighed og med dette forløb har jeg styrket min grønne profil og fået slagkraft til cv'et," siger Bjarke Juhl Holsegård-Rasmussen.
"Det har været en spændende udfordring" tilføjer han.

Havnechef: vigtige input
Bjarke og Line er kommet med 20 konkrete forslag til bæredygtige forbedringer og har gjort havnen klogere på, hvor meget deres aktiviteter belaster klimaet og hvordan de kan arbejde mere aktivt med den grønne omstilling. Det er brugbart, siger Business Development Manager Bent Haumann fra Hvide Sande Havn.
”Vi er blevet tydeligere omkring vores samlede klimaaftryk og hvordan vi systematiserer arbejdet henimod at blive CO2-neutrale. Det er vigtige input, som vi vil bruge som værktøj i vores nye strategi,” siger Bent Haumann.

Kæmpe gevinst
Per Henrik Hansen er Innovation Manager hos Tetra Pak Processing Systems. Fødevareemballagevirksomheden har haft tre akademikere til at kortlægge grønne muligheder.
”Det er ingen hemmelighed, at Tetra Pak er en ret ingeniørtung virksomhed. Så det har i sig selv været en kæmpe gevinst, at få inspiration og friske øjne fra nogen, som har en anden baggrund end vores,” siger Per Henrik Hansen.

52 virksomheder og 175 forandringsagenter
Siden 2020 har Det Grønne Akademi gennemført syv forløb med efteruddannelse af 175 højtuddannede, ledige akademikere, hjulpet 52 virksomheder og 14 kommunale arbejdspladser med at kickstarte deres grønne omstilling.
Mere end hver anden får job
Efter de fire første forløb er 68 procent af de ledige akademikere i job et halvt år efter at de har afsluttet deres efteruddannelse indenfor grøn omstilling, oplyser Jobcenter Aarhus.

Fakta
Det Grønne Akademi er et ni ugers virksomhedsrettet forløb, der opkvalificerer og matcher højtuddannede ledige med virksomheder, der gerne vil have hjælp til grøn omstilling.
Forløbet består af fem ugers undervisning i grøn omstilling af virksomheder og fire ugers virksomhedspraktik.
Det Grønne Akademi er en del af Aarhus Kommunes klimaindsats og fungerer som et brobygningsprojekt mellem virksomheder der vil arbejde med bæredygtighed og højtuddannede ledige.
Målet er at opkvalificere virksomhederne til aktivt at kunne arbejde med den grønne omstilling.

Læs mere: https://dga.aarhus.dk/om/

Denne artikel er del af et tema:

ESG uddannelse - kompetenceudvikling til tiden

Efterspørgslen på ESG-kompetencer er enorm i takt med at alle prøver at få deres kompetence-beredskab inden for arbejdet med bæredygtighed og ESG på plads i takt med at lovgivnings- og investorkrav stiger. Temaet viser en palette af uddannelsesmuligheder - med hovedfokus på hvordan man kan udvikle eksisterende medarbejdere.

30.08.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Den grønne omstilling kræver en ny type forretningsforståelse: "Uden viden kommer vi ingen vegne"

29.08.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

ESG-rapportering på Erhvervsakademi Aarhus 8. oktober – få ledige pladser

22.01.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Ny efteruddannelse skal klæde virksomheder på til at opnå en B Corp-certificering

08.11.2023Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Kickstart din virksomheds grønne omstilling i Aarhus

02.11.2023Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Bliv uddannet i grøn omstilling i praksis på 3 måneder i Aarhus

29.05.2023Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Diplomfag hjælper ledere og konsulenter i gang med grøn omstilling