Lokal produktion af proteinkiks skal bidrage til den langsigtede fødevaresikkerhed i Etiopien

En proteinkiks produceret i Etiopien baseret på lokale afgrøder spiller hovedrollen i et aktuelt partnerskab mellem Folkekirkens Nødhjælp, Novozymes, Arla og den danske regering.

Af Gitte Dyrhagen Husager, Folkekirkens Nødhjælp

Proteinkiks bliver i høj grad eksporteret til verdens udviklingslande for at afhjælpe fejlernæring. Men global fejlernæring og sult kan ikke løses ved, at lande som Etiopien importerer fødevarer. Der er behov for produktion baseret på lokal viden, lokale afgrøder og på lokale fabrikker i partnerskaber med højteknologiske fødevarevirksomheder.

Novozymes, Arla og Folkekirkens Nødhjælp er – med støtte fra regeringen – ved at udvikle en sundere kiks med lavere sukkerindhold og højere proteinindhold. Udviklingen af partnerskabet har fundet sted inden for P4G - Partnering for Green Growth and Global Growth samarbejdet, der oprindeligt blev sat i værk af den danske regering for at igangsætte partnerskaber, der leverer på Verdensmålene og grøn omstilling.

Udviklingen af kiksen sker i samarbejde med den etiopiske kiksefabrik Moya Foods Complex, som er markedsførende inden for kikseproduktion til lavindkomstforbrugere i Etiopien. Kiksen bliver baseret på lokale ingredienser som kikærter, der både er næringsrige og ekstremt tørkeresistente.

Se også: Wefood søger nye leverandører

En bæredygtig forretningsmodel

Den lokale forankring er afgørende, hvis det skal lykkes at få bugt med fejlernæring i Etiopien, og samtidig skabe en bæredygtig forretningsmodel, som danske virksomheder kan overføre til andre vækst- og udviklingslande.

Målet er at skabe et produkt, der sikrer korrekt ernæring og samtidig involverer det etiopiske lokalsamfund. Proteinkiksen kan bidrage til at forebygge millioner af fejlernærede mennesker i udviklingslandene, for hvem udviklingen er gået baglæns på grund af corona-pandemien.

I flygtningelejre og de allerfattigste samfund i Etiopien skal den bekæmpe kvinder og børns underernæring, og bidrage til bæredygtig vækst og udvikling, herunder arbejdspladser på lokale fabrikker, hos distributører og den lokale bonde.

Se også: Klimagaver, der gavner langt ind i fremtiden

Risikovillige investeringer som en del af opskriften på langsigtet forandring

P4G har givet finansiering til udviklingen af proteinkiksen i Danmark, og til version 2.0 med en forbedret version af opskriften, der lige nu produceres og testes i Addis Ababa – og ikke i Aarhus og Bagsværd, hvor design og udvikling i den indledende fase har fundet sted.

Det, der mangler for at opskalere produktionen i Etiopien, er at fremtidssikre koblingen til stærke lokale institutioner og fremme adgang til risikovillig finansiering. Og dermed erstatte nogle af de 80 millioner kiks baseret på hvede og uden den rigtige proteinsammensætning, der årligt sælges på Afrikas Horn.

Opskriften er baseret på lokalforankring, valleprotein og enzymer er en oplagt forretningscase, der kan bidrage til at opfylde verdensmål 2 om at afskaffe sult og underernæring inden 2030.

Se også: CO2-kompensation for virksomheder.

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: samarbejder - vejen til større impact

Fælles løsninger på fælles udfordringer giver større impact og er i mange tilfælde den eneste måde at ændre uhensigtsmæssige markesvilkår. Hvad er tendenserne, hvad er udfordringerne, og hvad er de gode eksempler på brede samarbejder?

12.03.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Millioner i mønter: Salling Group håndterede danskernes donationer til mennesker i nød

22.11.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Folkekirkens Nødhjælp tændte 10.000 lys for fred i verden

Chokoladesalg i Wefood støtter unge mødre på flugt i Uganda

02.06.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

31.03.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Global klimatilpasning: Behov for en holdindsats

13.03.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Gavmilde danskere og tæt samarbejde med Salling Group sikrer 11 millioner kroner til verdens brændpunkter

06.03.2023Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Salling Group stiller butikker til rådighed for Folkekirkens Nødhjælp