Mangel på grønne brændsler presser Mærsk ud i milliardinvesteringer

Mærsk har satset stort på nye skibe, der skal sejle på grønne brændstoffer. Men produktionen af selvsamme brændsler halter bagud og tvinger rederigiganten til selv at søsætte milliardprojekter for at nå sine klimamål

I 2025 vil Mærsk få brug for omkring 750.000 ton grøn metanol om året til de i alt 19 skibe, der da er søsat. Foto: Vladimir Serebryansky / 123RF.

16.11.2022

CSR.dk

Det er ikke en forretningsmæssig ambition at blive en af verdens nye brændstofproducenter. På trods har A.P. Møller – Mærsk nu har alligevel taget et skridt ind i branchen. For de grønne brændstoffer, som rederiet afhænger for at nå sine klimamål, har vist sig ualmindeligt svære at opdrive.

Derfor trækker Mærsk i arbejdstøjet og sætter selv en række projekter i gang, der skal få en stabil produktion op og stå. For nylig indgik rederiet en samarbejdsaftale med den spanske regering om at udvikle projekter, der årligt vil kunne levere op til 2 mio. ton grøn metanol.

Og i foråret indgik selskabet en lignende aftale med Egypten, der ifølge Morten Bo Christiansen, chef for decarbonisering i Mærsk, rummer nogenlunde samme potentiale. Det skriver FINANS.

Læs også: Mærsk udvider sin miljørigtige flåde med seks nye skibe

”Vi får en form for udviklerrolle. Vi har ikke ambitioner om at blive en ny brændstofproducent, så det er ikke noget, vi på den lange bane skal have på vores balance, men vi synes, det er nødvendigt at få det skubbet i gang, og så skal vi have fundet nogle partnere, som vi kan gøre det med,” forklarer Morten Bo Christensen, som netop nu er på COP27 for at finde flere partnere, der kan levere grøn metanol til den globale virksomheds skibe fremover.

Enhver transformation er en investering

I 2025 vil Mærsk få brug for omkring 750.000 ton grøn metanol om året til de i alt 19 skibe, der da er søsat. Samtidig forventer rederiet, at behovet vil være syvdoblet i 2030, hvor en fjerdedel af Mærsks samlede fragt på havet skal sejles på grønne brændsler, hvis selskabet skal leve op til sit kortsigtede klimamål.

Morten Bo Christensen og resten af Mærsk havde håbet, at indkøbet af 19 nye grønne skibe, ville være det signal, energisektoren skulle bruge for at investere mere i de grønne brændstoffer. Men på baggrund af dialoger med over 200 mulige partnere, har Mærsk indgået aftaler med kun syv, der i alt vil kunne levere én million ton grøn metanol.

Grøn metanol

Grøn metanol produceres ved at omdanne grøn strøm til brint via elektrolyse. Derefter laver man brinten om til metanol ved at tilsætte kulstof. Det er et af brændstofferne under fællesbetegnelsen Power-to-X (PtX). mange selskaber er i gang i mindre skala, men på hele verdensmarkedet findes der i dag kun en brøkdel af den elektrolysekapacitet.

Kilde: FINANS

Derfor bliver der også kigget bekymret på Mærsks tidsplan fra flere sider. Blandt andet en af rederiets partnere, teknologichef i European Energy, Søren Knudsen Kær, vurderer det bliver en stram plan, som vil kræve massive investeringer i nye store projekter for at lykkes.

Men kloden kan ikke vente at produktionen opstår af sig selv, mener Morten Bo Christensen, og derfor må Mærsk selv tage teten:

Læs også: Mærsk prissætter klimakvoter for skibe

”Det nytter ikke noget, at man bare fortsætter og håber på, at der kommer en løsning om 10 år. Alle, der har respekt for videnskaben, kan jo se, at vi allerede er i dybe problemer. Nu handler det om at undgå katastrofen,” siger han til FINANS.

Siden Mærsk satte kurs mod en grøn transformation, har flere andre store shipping-selskaber fulgt trop. Det gælder blandt andet kinesiske Cosco, der for nylig bestilte 12 grønne skibe i størrelse XL.

Ifølge Morten Bo Christiansen er det yderst positivt, at flere aktører er med til at presse på. Det betyder så også, at der bliver brug for endnu flere brændsler, og derfor mener han, at det er nødvendigt, at andre – heriblandt olieselskaberne – snart melder sig på banen.

”Vi opfordrer dem fortsat til at læne sig ind og investere i det. Når man skal lave sådan en transformation, så koster det jo penge. Enhver forretningstransformation er en investering,” siger han.

- KCP

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V