18.02.2021  |  Menneskerettigheder

Menneskehandel til tvangsarbejde finder sted i Danmark, men bagmænd dømmes ikke

Forskellen fra mere end 100 ofre i perioden 2009 til 2019 til nul dømte bagmænd er ekstrem og indikerer, at der er et problem, siger ekspert.

Center mod Menneskehandel har konkluderet, at i alt 102 personer har været ofre for menneskehandel til tvangsarbejde i perioden fra 2009 til og med 2019.

Det skriver Fagbladet 3F.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det er særligt indenfor transportbranchen, byggebranchen og rengøring/husarbejde at sagerne skal findes. Her har der været 80 ofre.

Det sker dog sjældent – for ikke at sige aldrig – at bagmændene dømmes i sagerne. I ovenstående periode er ingen blevet dømt.

Anders Lisborg, ekspert i menneskehandel til tvangsarbejde, forstår ikke hvordan domstolene og Center mod Menneskehandel kan have så forskellige opfattelser af sagerne. Han driver desuden rådgivningsfirmaet Migration Management Advice og har tidligere arbejdet for blandt andet Center mod Menneskehandel, FN og Rigspolitiets indsatsgruppe mod menneskehandel.

Læs også: Lovkrav og samarbejde skal give menneskerettighedsarbejdet impact

”Der vil nok altid være en forskel. For hos Center mod Menneskehandel kommer tvivlen offeret til gode, mens tvivlen i retssystemet kommer den anklagede til gode. Men forskellen fra nul dømte bagmænd til mere end 100 ofre er ret ekstrem og en klar illustration af, at der er et problem, siger han.

Sammenlignet med andre europæiske lande som Sverige, Norge og Finland halter den danske indsats mod menneskehandel langt bagud. Det viser den årlige såkaldte TIP-rapport, som det amerikanske udenrigsministerium udgav i sommeren sidste år.

Årsagen skal findes i den måde sagerne vurderes på.

Center mod Menneskehandel vurderer sagerne ud fra et andet retsgrundlag, end man gør i retsvæsenet, der vurderer ud fra straffeloven. Center mod Menneskehandel taler udelukkende offerets sag og har ikke hverken bevisførelse eller efterforsker sagerne.

Anklagemyndigheden derimod skal under en straffesag kunne føre bevis for, at alle betingelser for menneskehandel foreligger. Hvis ikke man kan det, så kan der ikke dømmes for menneskehandel.

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere