14.01.2022  |  Klima, miljø og energi

Ministeren ser stort klimapotentiale i dansk luftfart

CSR.dk har tidligere antydet, at den grønne indenrigsflyvning måske ikke var så relevant som klimapolitik. Nu har klimaminister Dan Jørgensen leveret sine svar.

Efter Statsministerens nytårstales løfte om grøn indenrigsflyvning i 2030 stod der mange ubesvarede spørgsmål hen. CSR.dk sendte nogle af dem til den ansvarlige minister, som nu har svaret. 

Klimaminister Dan Jørgensen mener ikke overraskende, at det er en vigtig. 

Hvorfor har regeringen valgt indenrigsflyvningen som flagskibsprojekt for grøn transport - som annonceret i Statsministerens nytårstale?

"Danmark udgør 0,1 pct. af de globale drivhusgasudledninger - og den danske indenrigsflyvning fylder kun en brøkdel af de danske udledninger. Alligevel har dansk luftfart potentiale til at blive et gennembrud for klimaet. Ikke kun i Danmark, men globalt. Når vi forpligter os på at udvikle nye teknologier, bidrager vi til den globale klimaomstilling, også når det handler om flytrafik. I 2009 steg 2,5 milliarder passagerer om bord på et fly et sted i verden. I 2019, før coronaens hærgen, var tallet 4,5 milliarder. Udviklingen går kun én vej. Den voksende globale middelklasse vil flyve - klimavenligt eller ej."

Læs også: Grøn indenrigsflyvning gør måske mere klimaskade end gavn

Dan Jørgensen mener også, at regeringens målsætning er svær, men mulig at nå. Hvis bare vi hjælpes ad. 

Har dansk erhvervsliv særlige forudsætninger for at bidrage til grønne løsninger for flytransport?

"Vi kender i dag de teknologier, der skal omdanne grøn elektricitet fra vind og sol til bæredygtige flybrændstoffer. Danmark og danske virksomheder har med vores gode adgang til havvind gode forudsætninger for såkaldt Power-to-X, hvor grøn strøm omdannes til brint ved hjælp af elektrolyse. Det er samme teknologi, som skal gøre skibsfarten grøn. Men der udestår et stort arbejde med at færdigudvikle teknologierne, få produktionen op og de grønne brændstoffer ned i pris. I modsætning til de store skibsmotorer på et containerskib, som kan anvende brændsel af varierende kvalitet, så kræver en flymotor brændstoffer af meget høj kvalitet. Det er derfor vanskeligere og dyrere at producere grønne flybrændstoffer end grønne brændstoffer til søfarten. Så vi skal i gang nu, og det bliver svært. Jeg tror på, at det er muligt, når vi som land sammen går målrettet til værks mod løsningerne."

Præcis hvordan arbejdet skal organiseres, er der ingen konkrete planer for endnu. Men nu går de i gang. Hele regeringen. 

Hvordan vil arbejdet mod målsætningen blive organiseret? Hvem ejer målet og skal drive arbejdet frem mod dette?

Det er hele regeringens ambitiøse mål. Nu går vi i gang med at se på, hvordan vi klogest kan organisere arbejdet med målsætningen om grøn indenrigsflyvning. Det er vigtigt, at vi får en god dialog med flyselskaber og lufthavne, forskere og relevante myndigheder. Det er en ambitiøs målsætning. Bæredygtigt flybrændstof er væsentligt dyrere end fossilt brændstof, og der er tekniske- og regulatoriske udfordringer. Regeringen vil nu sammen med de relevante parter se på, hvordan vi konkret får realiseret ambitionerne for en grøn luftfart.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere