Når vidensdeling er nøglen til grønnere indkøb

Et telefonopkald blev startskuddet til et udbuds-parløb mellem Odense og Aalborg Kommune – et parløb, der viste, at det kan blive både grønnere og billigere, hvis indkøbsafdelinger arbejder tæt sammen.

11.04.2017

CSR.dk

Udarbejdet på vegne af Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb​ (POGI)

I Aalborg Kommune stod udbudskonsulent Britt Lotzfeldt over for at gennemføre et nyt udbud af professionelle hårde hvidevarer. Og da kommunens grønne ambitioner skulle balanceres med den rigtige pris og lang holdbarhed, ønskede man at tilbudsevaluere på de totale omkostninger forbundet med indkøb og drift.

Heldigvis for konsulenterne i Aalborg var Odense Kommune allerede godt i gang med et lignende udbud, så Britt Lotzfeldt ”greb knoglen” og ringede til Odense, hvor hun blev mødt med venlighed og samarbejdsvillighed.

Odenses projektleder var utrolig samarbejdsvillig og imødekommende. Vi fik både tilsendt en TCO-formel og havde telefonmøde med ham et par gange for at forstå, formlen og de udfordringer, han havde mødt i forbindelse med at bruge den.”

Det blev startskuddet til et frugtbart samarbejde, hvor de to kommuner var i tæt dialog gennem hele processen.
 

Et skridt foran

Da Britt Lotzfeldt ringede, havde Odense Kommune allerede udviklet totalomkostningsformler (TCO) på vaskemaskiner og tørretumblere, som de stillede til rådighed for aalborgenserne.

"Deres udbud kørte faktisk parallelt med vores. Jeg tror, de havde tilbudsfrist 14 dage før os, eller sådan noget. Det var meget spændende, at vi kunne køre parløb og udveksle erfaringer ”, fortæller Britt Lotzfeldt.

Både Odense og Aalborg Kommune er medlemmer af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI), og det var netop muligheden for at samarbejde og erfaringsdele om grønne indkøb, der var blandt motiverne for, at Aalborg meldte sig ind i POGI.
 

Markedsdialog om miljøkrav

Odenses formelforæring kom med det samme aalborgenserne til gode. Med TCO-beregningerne på plads, satte Aalborg Kommune gang i en markedsdialog for at få overblik over, hvad markedet kunne levere, og hvilke erfaringer de forskellige leverandører havde gjort sig. Dialogen skulle kaste lys over, om virksomhederne kunne overholde de forudsætninger, der lå til grund for TCO-beregningerne.

Britt Lotzfeldt fortæller, at de under markedsdialogen stillede spørgsmålet: "Hvad kan leverandørernes produkter leve op til? og forklarer endvidere "Det gjorde vi for at sikre, at vi ikke sætter så høje krav, at ingen eller kun nogle få tilbudsgivere kan være med. Det ønsker vi ikke, for vi vil gerne have konkurrence i udbuddet".

Det skulle blandt andet klarlægges, om leverandørerne kunne levere energi- og Svanemærkede produkter. Ved opstartsmødet viste det sig, at Svanemærket ikke har udviklet kriterier for professionelle hårde hvidevarer. Så frem for at stille krav om mærker, valgte Aalborg Kommune i stedet at lade TCO-beregningerne supplere med en række af de svanemærkekriterier, som gælder for hårde hvidevarer til husholdninger.

Der var desuden en leverandør, der mente, at TCO-formlen ikke var fyldestgørende. Aalborg Kommune vendte problemet med Odense, der formidlede kontakt til en uvildig ekspert på området. Han forsikrede dem om, at formlen inkluderede alle relevante faktorer, hvilket skabte tryghed og mod på at fastholde formlen, som den var.
 

Brugerdialog sikrer miljørigtig anvendelse

Én ting er de miljøtiltag, der bygges ind i produkterne, men en anden væsentlig faktor er, hvordan produkterne anvendes i det daglige. Hvis brugerne eksempelvis kan bruge koldere vand og mere bæredygtige vaskeprogrammer, kan der være markante miljøbesparelser at hente.

Som en del af den indledende interessentdialog gik Aalborg Kommune derfor også i dialog med brugerne for at afdække deres behov og ønsker med hensyn til service, kvalitet og levering. Brugerdialog kan således ikke alene bidrage til indkøb, der matcher brugernes behov, men kan samtidig bidrage til, at den mere langsigtede drift af produkterne gøres så miljørigtig som muligt.

"Hvis man i dialogen med brugergruppen kan få en grøn dagsorden, er der vundet meget", fortæller Steffen Lervad Thomsen, der er teamleder i Aalborg Kommunes Center for Grøn Omstilling.
 

Aalborg Kommune giver stafetten videre 

Aalborg Kommune er, foruden at være medlem af POGI, også medlem af Procura+, et europæisk netværk for bæredygtige indkøb. Og som en del af det samarbejde rejste kommunens konsulenter til Belgien for at fortælle om deres erfaringer med at stille miljøkrav i udbud af hårde hvidevarer.

"Ude i Europa er der også stor interesse for det", fortæller Steffen Lervad Thomsen.

Den europæiske interesse vidner om, at processen har været en udbudsmæssig solstrålehistorie. Men selvom der generelt er glæde og faglig stolthed at spore, erkender konsulenterne også, at det har været en stor opgave at løfte.

Derfor står SKI-udbud, der inkluderer miljøkrav og flere bredt anerkendte TCO-værktøjer på Aalborg Kommunes ønskeliste, så andre kommuner i fremtiden kan komme lettere gennem udbudsprocessen.

"Det ville være ideelt, hvis der var tilgængelige og bredt anerkendte TCO-formler, der dækkede alle de udbud, vi sidder med i kommunen. Det kunne være rigtig godt", påpeger Steffen Lervad Thomsen.

 

Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb (POGI)

  • POGI er en sammenslutning af offentlige organisationer, der alle ønsker at foretage grønnere og mere miljøvenlige indkøb, der samtidig skal være økonomisk forsvarlige.
  • Partnerskabet blev etableret i 2006, og tæller i dag 16 medlemmer
  • Partnerskabet har i fællesskab formuleret en række grønne indkøbsmål
  • Du kan læse mere om partnerskabet her

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København