Når vidensdeling er nøglen til grønnere indkøb

Et telefonopkald blev startskuddet til et udbuds-parløb mellem Odense og Aalborg Kommune – et parløb, der viste, at det kan blive både grønnere og billigere, hvis indkøbsafdelinger arbejder tæt sammen.

11.04.2017

CSR.dk

Udarbejdet på vegne af Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb​ (POGI)

I Aalborg Kommune stod udbudskonsulent Britt Lotzfeldt over for at gennemføre et nyt udbud af professionelle hårde hvidevarer. Og da kommunens grønne ambitioner skulle balanceres med den rigtige pris og lang holdbarhed, ønskede man at tilbudsevaluere på de totale omkostninger forbundet med indkøb og drift.

Heldigvis for konsulenterne i Aalborg var Odense Kommune allerede godt i gang med et lignende udbud, så Britt Lotzfeldt ”greb knoglen” og ringede til Odense, hvor hun blev mødt med venlighed og samarbejdsvillighed.

Odenses projektleder var utrolig samarbejdsvillig og imødekommende. Vi fik både tilsendt en TCO-formel og havde telefonmøde med ham et par gange for at forstå, formlen og de udfordringer, han havde mødt i forbindelse med at bruge den.”

Det blev startskuddet til et frugtbart samarbejde, hvor de to kommuner var i tæt dialog gennem hele processen.
 

Et skridt foran

Da Britt Lotzfeldt ringede, havde Odense Kommune allerede udviklet totalomkostningsformler (TCO) på vaskemaskiner og tørretumblere, som de stillede til rådighed for aalborgenserne.

"Deres udbud kørte faktisk parallelt med vores. Jeg tror, de havde tilbudsfrist 14 dage før os, eller sådan noget. Det var meget spændende, at vi kunne køre parløb og udveksle erfaringer ”, fortæller Britt Lotzfeldt.

Både Odense og Aalborg Kommune er medlemmer af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI), og det var netop muligheden for at samarbejde og erfaringsdele om grønne indkøb, der var blandt motiverne for, at Aalborg meldte sig ind i POGI.
 

Markedsdialog om miljøkrav

Odenses formelforæring kom med det samme aalborgenserne til gode. Med TCO-beregningerne på plads, satte Aalborg Kommune gang i en markedsdialog for at få overblik over, hvad markedet kunne levere, og hvilke erfaringer de forskellige leverandører havde gjort sig. Dialogen skulle kaste lys over, om virksomhederne kunne overholde de forudsætninger, der lå til grund for TCO-beregningerne.

Britt Lotzfeldt fortæller, at de under markedsdialogen stillede spørgsmålet: "Hvad kan leverandørernes produkter leve op til? og forklarer endvidere "Det gjorde vi for at sikre, at vi ikke sætter så høje krav, at ingen eller kun nogle få tilbudsgivere kan være med. Det ønsker vi ikke, for vi vil gerne have konkurrence i udbuddet".

Det skulle blandt andet klarlægges, om leverandørerne kunne levere energi- og Svanemærkede produkter. Ved opstartsmødet viste det sig, at Svanemærket ikke har udviklet kriterier for professionelle hårde hvidevarer. Så frem for at stille krav om mærker, valgte Aalborg Kommune i stedet at lade TCO-beregningerne supplere med en række af de svanemærkekriterier, som gælder for hårde hvidevarer til husholdninger.

Der var desuden en leverandør, der mente, at TCO-formlen ikke var fyldestgørende. Aalborg Kommune vendte problemet med Odense, der formidlede kontakt til en uvildig ekspert på området. Han forsikrede dem om, at formlen inkluderede alle relevante faktorer, hvilket skabte tryghed og mod på at fastholde formlen, som den var.
 

Brugerdialog sikrer miljørigtig anvendelse

Én ting er de miljøtiltag, der bygges ind i produkterne, men en anden væsentlig faktor er, hvordan produkterne anvendes i det daglige. Hvis brugerne eksempelvis kan bruge koldere vand og mere bæredygtige vaskeprogrammer, kan der være markante miljøbesparelser at hente.

Som en del af den indledende interessentdialog gik Aalborg Kommune derfor også i dialog med brugerne for at afdække deres behov og ønsker med hensyn til service, kvalitet og levering. Brugerdialog kan således ikke alene bidrage til indkøb, der matcher brugernes behov, men kan samtidig bidrage til, at den mere langsigtede drift af produkterne gøres så miljørigtig som muligt.

"Hvis man i dialogen med brugergruppen kan få en grøn dagsorden, er der vundet meget", fortæller Steffen Lervad Thomsen, der er teamleder i Aalborg Kommunes Center for Grøn Omstilling.
 

Aalborg Kommune giver stafetten videre 

Aalborg Kommune er, foruden at være medlem af POGI, også medlem af Procura+, et europæisk netværk for bæredygtige indkøb. Og som en del af det samarbejde rejste kommunens konsulenter til Belgien for at fortælle om deres erfaringer med at stille miljøkrav i udbud af hårde hvidevarer.

"Ude i Europa er der også stor interesse for det", fortæller Steffen Lervad Thomsen.

Den europæiske interesse vidner om, at processen har været en udbudsmæssig solstrålehistorie. Men selvom der generelt er glæde og faglig stolthed at spore, erkender konsulenterne også, at det har været en stor opgave at løfte.

Derfor står SKI-udbud, der inkluderer miljøkrav og flere bredt anerkendte TCO-værktøjer på Aalborg Kommunes ønskeliste, så andre kommuner i fremtiden kan komme lettere gennem udbudsprocessen.

"Det ville være ideelt, hvis der var tilgængelige og bredt anerkendte TCO-formler, der dækkede alle de udbud, vi sidder med i kommunen. Det kunne være rigtig godt", påpeger Steffen Lervad Thomsen.

 

Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb (POGI)

  • POGI er en sammenslutning af offentlige organisationer, der alle ønsker at foretage grønnere og mere miljøvenlige indkøb, der samtidig skal være økonomisk forsvarlige.
  • Partnerskabet blev etableret i 2006, og tæller i dag 16 medlemmer
  • Partnerskabet har i fællesskab formuleret en række grønne indkøbsmål
  • Du kan læse mere om partnerskabet her

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams