29.04.2022 | Klima, miljø og energi
Næppe sandsynligt, at vi når målet om en halvering af mængden af kommunalt restaffald
Indhold fra partner Hvad er dette?
I EU generer vi 113 millioner ton om året – det skal reduceres til 56 millioner ton for at nå målet.
Mængden af kommunalt restaffald i EU har ligget stille på omkring 113 millioner ton siden 2015, på trods af at genanvendelsen i mellemtiden er steget fra 45 pct. til 48 pct. Det skriver Det Europæiske Miljøagentur i en ny analyse.
Der er to mål for kommunalt affald for 2030:
- Mindst 60 pct. af det producerede kommunale affald, bør klargøres til genbrug eller genanvendes (jf. Affaldsrammedirektivet): Det er en bindende forpligtelse, som alle medlemslande skal opfylde.
- Restaffald (ikke-genanvendt kommunalt affald) bør reduceres til det halve (jf. Handlingsplan for cirkulær økonomi og Handlingsplan mod nulforurening for vand, luft og jord): Der er et uforpligtende mål, der skal nås på EU-plan.
Selv hvis medlemslandene når målet om 60 pct. genanvendelse, vil der stadig være 80 millioner ton kommunalt restaffald – dvs. at målet om en halvering ikke bliver opfyldt. Hvis produktionen af kommunalt affald fortsætter med at vokse, skal mindst 72 pct. genanvendes for at opfylde målet i 2030. Det er en væsentlig højere genanvendelsesgrad end i dag. Alternativt kan målet nås ved at reducere mængden af affald med omkring en tredjedel eller gennem en kombination heraf. De lavest hængende frugter – de letteste og billigste – er stort set allerede høstet med de nuværende 48 pct. genanvendelse, så en stigning i genanvendelsen vil sandsynligvis kræve betydelige investeringer.
Affaldsforebyggelse, især af ikke-genanvendeligt affald, vil give de største fordele for miljøet. Det vil kræve en meget ambitiøs indsats, der skal implementeres på både EU-niveau og i medlemslandene. Det kan fx være at forlænge forbrugsvarers levetid og sikre støtte til genbrug af produkter, som det er foreslået i EU´s ecodesign forordning.
I Danmark producerede vi 845 kg kommunalt affald per indbygger i 2020, mens gennemsnittet i EU-27 var 505 kg.
Kommunalt affald består af affald fra husholdninger og affald fra andre kilder, der i karakter og sammensætning ligner husholdningsaffald, f.eks. fra mindre erhvervsvirksomheder og offentlige institutioner.
Læs mere
EEA - Europe is not on track to halve non-recycled municipal waste by 2030
EEA - Reaching 2030’s residual municipal waste target — why recycling is not enough
Eurostat - Municipal waste
Klima, miljø og energi

Ny LCA-baseret vurdering af det europæiske genbrugsmarked for tekstiler
Rapporten vurderer de miljømæssige påvirkninger knyttet til genbrug overfor køb af nye tekstiler samt påvirkningerne ved genbrug over for genanvendelse. Rapporten præsenterer ligeledes nuværende og fremtidig indsamling, sortering og behandling i Europa af både tekstiler til genbrug og til genanvendelse samt giver en indikation af de forventede mængder efter 2025, hvor indsamlingskravet i EU træder i kraft.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Hvordan måler vi affaldsforebyggelse?
Det er titlen på en ny rapport fra Nordisk Ministerråd, der giver et bud på, hvordan affaldsforebyggelse kan måles ved hjælp af digitalisering.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Når plast ikke er emballager
Mere end halvdelen af de europæiske plastmængder sættes på markedet i form af noget andet end emballager. For disse mængder mangler der både data, krav og målsætninger.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Genbrugsnetværk som central aktør i den cirkulære omstilling
Genbrugsnetværk er ifølge en ny rapport en vigtig spiller i den cirkulære omstilling. Rapporten præsenterer viden og inspiration til både eksisterende og kommende netværk.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nyt plast-opråb fra OECD
Mængden af globalt plastaffald forventes at være tredoblet i 2060. Derfor har vi brug for radikale forandringer – nu!
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

EU: Danmark skal styrke den cirkulære økonomi ved at forebygge, genbruge og genanvende mere
Det Europæiske Råd giver anbefalinger til arbejdet de kommende år
Indhold fra partner