Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Fra 1. januar 2025 får 41.000 virksomheder selv ansvaret for, at deres produkters emballage kommer ud af affaldsstrømmen og bliver genbrugt eller genanvendt.
Men allerede fra januar 2024 skal man som virksomhed registrere sig hos myndighederne, og hvor meget emballage man forventer at have i det efterfølgende kalenderår, altså 2025.
Læs også: Frankrig tager stort opgør med engangsemballage
Og det er ikke helt klart hos de fleste virksomheder. Derfor har Emballageretur udviklet ’Prisindikatoren’ – et onlineværktøj, som ud fra de nuværende omkostningsforventninger kan give den enkelte virksomhed en idé om, hvor meget de kan komme til at skulle betale i 2025.
Det estimeres, at i alt 1,1 millioner tons emballage vil være omfattet af producentansvaret, og det kommer til at koste de berørte virksomheder 2,35 milliarder kroner om året.
”Hvad koster det? Det er nok det hyppigst stillede spørgsmål, når virksomheder kontakter os. Med Prisindikatoren giver vi nu vores medlemmer mulighed for at få et fingerpraj om, hvad producentansvaret for emballage potentielt kan komme til at betyde for dem i kroner og ører,” siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Emballageretur.
Det eneste, virksomheder skal bruge, er information omkring ens emballagesammensætning og mængden af den. Her er der tre typer emballage, som man skal tage højde for:
1. Salgsemballage.
2. Sekundær emballage, hvilket til sige produkters yderligere indpakning.
3. Transportemballage, eksempelvis paller.
Læs også: Halm, hamp og tang. Der er ingen grænser for fremtidens emballagematerialer
Håbet er, at indikatoren kan motivere virksomheder til at vælge eller designe emballage af mere bæredygtige materialer, og også det kan virksomhederne beregne i Emballagereturs værktøj.
Værktøjet er realiseret med data fra en rapport af Cowi, som Miljøstyrelsen har udarbejdet.
- HCL