01.05.2019 | Strategi & ledelse
Novo Nordisks ledelse savner politisk handling
Novo Nordisks topchef Lars Fruergaard Jørgensen har mistet troen politikernes evne til at sætte skub i udviklingen og har derfor, med selskabets nye klimastrategi, sat sig selv og sit firma i spidsen for omstillingen. Ekspert er dog bekymret.
Novo Nordisk har netio investeret i et solcelleanlæg på 272 hektarer i North Carolina i USA. Anlægget skal levere strøm til at alle Novo Nordisk amerikanske driftsenheder fra begyndelsen af 2020. Foto: Novo Nordisk.
Tirsdag lancerede Novo Nordisk sin nye strategi ”Circular for Zero”, der indebærer at selskabets drift og transport skal være CO2-neutral i 2030, og at man samtidig vil arbejde på at fjerne sine negative miljøpåvirkninger fuldstændig. Her er dog ikke sat årstal på.
Læs også: Novo Nordisk: Vi vil udvikle konkrete løsninger, så vi er relevante, ansvarlige og resiliente
”Fra næste måned er det slut med at tage flyveren for at samles til møder i direktionen i København. Fremover holder vi virtuelle møder. Det stiller nogle krav til, at vi tager hensyn til dem, der ikke sidder omkring det store mødebord. Men med den teknologi, vi har i dag, behøver vi ikke længere flyve til alle møder”, forklarer topchef i Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen til Berlingske.
Som cirkulær virksomhed skal Novo Nordisk minimere sit forbrug, sørge for at affald bliver til nye ressourcer, som kan genbruges, designe og fremstille produkter, der kan genbruges, opfinde affaldsindsamlingssystemer til de insulinpenne, selskabet sælger millioner af over hele verden, og arbejde på, at leverandørerne også får indarbejdet en cirkulær tankegang i hele forsyningskæden.
#PRESS: Novo Nordisk to achieve target of 100% renewable power in production and launches new ambition aiming for zero environmental impact
— Novo Nordisk (@novonordisk) 30. april 2019
Præcist hvordan ved Novo Nordisks topchef faktisk ikke, for færre flyrejser gør det ikke alene. Men Lars Fruergaard Jørgensen er sikker på, at Novo Nordisk nok skal komme i mål med sin ambitiøse strategi.
”Når vi melder målet ud, har det øjeblikkeligt konsekvenser for de valg, vi træffer. Næste gang jeg skal vælge bil, skal det være en elbil. Men der er også en lang række områder, hvor vi ikke har løsningerne endnu. Dem skal vi have udviklet”, siger Lars Fruergaard Jørgensen, der bruger insulinpenne, som Novo Nordisk i dag sælger verden over som eksempel.
Novo Nordisk sælger i dag medicin til mere end 29 millioner mennesker verden over, og en stor del af dem bruger Novo Nordisks plastikpenne. Netop insulinpennene er en af hovedårsagerne til, at Novo Nordisk har valgt en formulering om, at selskabet kun skal være klimaneutral på drift og transport i 2030, og ikke har sat slutdato på, hvornår virksomheden totalt når nul miljøpåvirkning.
Ikke imponeret over politikerne
Ifølge Lars Fruergaard Jørgensen er det nødvendigt, at store virksomheder som Novo Nordisk går foran, også selvom der ikke er krav om, at de gør det, og han giver samtidig udtryk for, at han ikke er videre imponeret af politikernes evne til at sætte skub i udviklingen.
”I mange lande er der bestemt et incitament og en vilje til at gøre noget. Men ser man på den globale politisk agenda, synes jeg ikke, vi lykkes godt med at løfte opgaven. Jeg tror, det hænger sammen med, at mange af dem, der sidder ved magten, er for gamle til at forstå, at forandring er nødvendig”, siger han til Berlingske og fortsætter:
”Det politiske miljø er ikke nødvendigvis godt til at drive udviklingen. Forandringerne opstår ikke kun gennem regulering. Store virksomheder må gå foran og viser lederskab, og vi må som individer træffe nogle personlige valg, som skaber forandring og sender klare signaler til politikerne”, siger Lars Fruergaard Jørgensen.
Det går ikke uden politik
Ovenstående udtalelser vækker dog bekymring hos Stefan Gaarsmand Jacobsen, der er adjunkt i global historie med speciale i klima ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC.
”Vi skal passe på med forveksle en tendens til, at store virksomheder tager initiativer med, at de kan løse klimakrisen uden politikerne. Hvis det bliver grundantagelsen står vi med et rigtigt stort problem”, påpeger han over for Berlingske.
Stefan Gaarsmand Jacobsen hæfter sig ved, at Novo Nordisks topchef tilsyneladende ikke i øjeblikket har den store tiltro til at politikerne kan løse de globale udfordringer.
”Der er så mange store beslutninger, der skal tages, og som kun politikerne kan træffes, hvis de skal have legitimitet. Virksomheder kan bidrage med de tekniske løsninger, men hvis vi overlader til dem at gå foran alene, kommer det til at ske i for spredt fægtning og utilstrækkeligt”, siger han til Berlingske.
Godt at nogen går forrest
Berlingskes erhvervsredaktør Peter Suppli Benson mener omvendt, at det er godt, at Novo Nordisk går forrest og viser politikerne vejen.
”Det er en virkelig ambitiøs melding fra Novo Nordisk. Man kan sige, at koncernen i den grad lægger hånden på kogepladen ved at være så åbne og direkte. Og man gør det, selv om øvelsen bliver dyr for virksomheden. Jeg tror, at Novo Nordisk bliver forbillede for mange virksomheder – ikke mindst danske”, skriver Peter Suppli Benson i en klumme i avisen og fortsætter:
Læs også: Novo Nordisk højt placeret i internationalt bæredygtighedsindeks
”Er politikerne rigtigt smarte, tager de ud i virkeligheden under valgkampen. Hører efter og bliver inspireret af virksomhedernes konkrete jagt på løsninger og resultater. Det kan vise sig som en særlig dansk vej i jagten på en redning af klimaet”, skriver han.
- JMA
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Supply chain

Aalborg Havns guldæg er Power-to-x
Det spirende marked inden for klimavenlige brændstoffer er et betydeligt vækstpotentiale for Aalborg Havn. Men det handler også om at tiltrække andre spillere i branchen, mener udviklingschef.
Klima, miljø og energi

Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Kommunikation

Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven
Et nyt initiativ fra The Athlete’s Foot giver kunderne rabat på nye sko samtidigt med, at kampen mod rydningen af regnskoven i Ecuador får en hjælpende hånd
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.