Nu skal husejere motiveres til at renovere frem for at rive ned

Nyt projekt med Teknologisk Institut i spidsen skal undersøge, hvordan flere husejere kan motiveres til at renovere huset frem for at rive det ned og bygge nyt.

Teknologisk Institut vil gennem surveys undersøge, hvordan man kan få borgere til at renovere i stedet for at rive ned. Foto: Colourbox..

04.07.2023

CSR.dk

Kan man motivere flere husejere og købere til at renovere i stedet for at rive ned? Det skal Teknologisk Institut sammen med partnere afdække i et nyt projekt.

I Danmark river vi i gennemsnit cirka 1100 enfamiliehuse ned hvert år og erstatter mange af disse med et nybygget hus. Men nybyggeri koster klimaet dyrt og FN's klimapanel peger blandt andet derfor på bevaring og fornyelse af bygninger som vigtige greb til at nedbringe byggeriets CO2-aftryk.

"Mange af de byggede kvadratmeter i Danmark er fordelt på mere end en million privatejede huse rundt omkring i landet, så derfor er der et stort klimapotentiale, hvis man i højere grad renoverer disse frem for bare at rive dem ned. Det handler om at afdække den rådgivning, de får, eller netop ikke får, for eksempel i selve boligjagten, som kan ende med en nedriv-og-byg-nyt-løsning," siger projektleder Sára Finsdóttir fra Teknologisk Institut.

Læs også: I Region Hovedstaden er nedrivning nu yt og renovering in

Samarbejdet, der går under navnet IGENBO, er nu gået i gang med at finde frem til årsagerne bag nedrivninger af huse i Danmark og de potentialer, der er for at bevare flere huse.

Understøtter renovering
Projektet er finansieret af Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Foreningens formand, Michael Demsitz, hilser projektet velkommen:

"Står valget mellem at renovere et hus eller rive ned og bygge nyt, vil en renovering typisk belaste klimaet mindst. Med projektet hér får vi tiltrængt viden om, hvordan det understøttes, at flere husejere også vælger med klimaet for øje," siger han.

Det er Teknologisk Institut sammen med BUILD – Aalborg Universitet og virksomheden Responsible Assets, der er partnere i projektet.

Projektet skal ved hjælp af surveys og interview med husejere blotlægge de overvejelser og barrierer, husejerne har oplevet undervejs i boligjagten.

Det skal give nogle svar på, hvad talte for og imod en renovering, og hvilken rådgivning de modtog undervejs.

Læs også: Grundfos: Energirenovering er overset og afgørende svar på dobbeltkrise

"IGENBO-projektet vil skabe indblik i, i hvilket omfang husejer er i kontakt med bankrådgivere, byggefirmaer, ejendomsmæglere og kommunerne i forbindelse med beslutningen om nedrivning – og i hvilken retning rådgivningen peger. Desuden vil vi se på, hvilke påvirkningsmuligheder de forskellige aktører har for at fremme bevaring af enfamiliehusene," siger seniorforsker Jesper Ole Jensen fra BUILD – Aalborg Universitet.

Projektet er ifølge Tine Lange, direktør i Responsible Assets, der rådgiver virksomheder om ESG og bæredygtighed, en unik mulighed for at skabe et fælles ståsted, så de gode hensigter kan omsættes til handling:

"De rådgivende aktører er opmærksomme på sammenkædningen mellem bygninger, klimaforandringer og ressourceknaphed. Men meget få omsætter denne viden til at anbefale bevaring frem for nedrivning. Så viden om og krav til CO2 reduktion i byggeriet nævnes som vigtig driver for at kommuner, håndværkere og andre kan motivere boligkøbere til at renovere frem for at rive ned," siger hun.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J