12.07.2018  |  Klima, miljø og energi

Ny platform digitaliserer handel med affald

Dansk startup vil gøre det lettere at handle med affald ved at forbinde købere og sælgere via et aktions-princip. Det skal fremme genanvendelse og skabe flere samarbejdsaftaler på tværs af landegrænser.

Der er en ny digital platform på markedet, www.waste-outlet.dk, som vil gøre det nemmere for kommuner, transportører og virksomheder at sælge eller købe affald. Filosofien bag er, at alt affald er en ressource, der kan genanvendes af nogle andre. I sidste ende er ideen så at færre mængder skrald sendes til deponi eller forbrænding. Og det vil forbedre værdikæden.

Platformen bygger på et aktionsprincip, hvor de interesserede købere kan komme med hver deres bud på den mængde og slags affald, der er til salg. Herefter vælger sælger så det bedste match. Og ifølge holdet bag platformen, så er det noget, som affaldsbranchen har efterspurgt.

Læs også: Danmark sakker bagud med genanvendelse

Det betyder nemlig, at der vil være store tidsbesparelser at inkassere, da sælgere af affald ikke længere skal bruge tid på at kontakte diverse potentielle købere for at indhente tilbud.

Ambitionerne med platformen er, at skabe grobund for mere gennemsigtighed og synlig konkurrence på markedet, der muliggør flere samarbejdsaftaler.

Mere genanvendelse i Europa
Ved oprettelse gennemgår alle brugerne et verificeringstjek. Det skal øge tilliden mellem brugerne. Samtidig opfordres alle virksomheder, der registrerer sig, til at udfylde en CSR formular. På den måde kan brugerne finde handelspartnere ud fra både økonomiske og bæredygtige interesser, der stemmer overens.

Den digitale platform har timingen med sig. EU stiller fortsat flere krav om øget genanvendelse samtidig med, at Kina har ændret sine affaldsregler. Her er indsat et forbud mod import af 24 forskellige affaldstyper, heriblandt plastik og papir, som har medført nye afsætnings udfordringer for virksomheder i den vestlige del af verden.

Kina har igennem mange år været en stor importør af papir og plast. Og i 2016 blev hele 51% af verdens plast affald eksporteret til Kina. Men nu er der kommet andre boller på suppen, og Kina vil ikke længere stå model til at være Europas skraldespand.

Resultatet af det nye regelsæt er, at affaldet i stigende grad eksporteres til andre asiatiske lande, som på længere sigt ikke vil være i stand til at håndtere de enorme mængder. Presset for genanvendelse i Europa vil derfor uundgåeligt blive øget, hvilket stiller vesten overfor en udfording. Det forsøger platforme som Waste-Outlet at komme i forkøbet ved at opfordre til og danne grundlag for mere handel med affald.

- EST

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere