Ny rapport: Hvem plukker din tomat?
Ny rapport kortlægger udnyttelsen af migrantarbejdere i den italienske tomatindustri. Rapporten fra de fælles Initiativer for Etisk handel (DIEH, ETI og IEH) præsenterer samtidig en række værktøjer og konkrete anbefalinger målrettet fødevarevirksomheder.
Ny rapport kortlægger den omfattende udnyttelse af migrantarbejdere i den italienske tomatindustri. Rapporten fra de fælles Initiativer for Etisk handel (DIEH, ETI og IEH) præsenterer samtidig en række værktøjer og konkrete anbefalinger målrettet fødevarevirksomheder.
Italien er verdens tredje største producent af forarbejdede tomater, og udgør halvdelen af den europæiske produktion. Eksporten af forarbejdede tomatprodukter indbringer årligt over 11 mia. kr. Men skæret fra kronjuvelen af Italiens landbrug overskygges af den omfattende udnyttelse af illegale migrantarbejdere med systematisk underbetaling og dårlige arbejds- og levevilkår til følge. Således anslås det, at de op mod 300.000 migrantarbejdere tilsammen udgør en tredjedel af arbejdskraften i den italienske landbrugssektor.
Med en eksportandel på 60% af de forarbejdede tomatprodukter, trækker problemstillingerne lange tråde ud i alle verdenshjørner. I Danmark udgør import af forarbejdede tomater fra Italien mere end 70% - og er dermed et akut problem for dansk detailhandel.
Gennem internationalt samarbejde har DIEH og detailvirksomhederne: Coop Danmark og Rema1000 arbejdet på at forbedre vilkårene for arbejdere i tomatindustrien.
”Udnyttelse af migrantarbejdere er ikke et nyt problem. I samarbejde med internationale partnere og dansk detail, peger DIEH ikke blot på det velkendte problem, men også på en række værktøjer og klare anbefalinger, som er udviklet til at skabe konkrete forbedringer i branchen til gavn for de mennesker, der sørger for, at vi har tomater til madpakken” – siger Mette Boye, Direktør i DIEH.
Anbefalingerne i rapporten, tager udgangspunkt i FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv. Næste skridt er, at flere virksomheder begynder at arbejde med anbefalingerne så der sker konkrete forbedringer for migrantarbejderne.
Rapporten:”Counteracting exploitation of migrant workers in Italian tomato production” blev udgivet d. 9. december 2015 og kan hentes her.
På baggrund af rapporten inviterer DIEH fødevare-og detailvirksomheder til åbent netværksmøde om migrantarbejde i fødevareindustrien onsdag d. 27. januar 2016.