23.12.2015  |  Supply chain

Ny rapport: Hvem plukker din tomat?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Ny rapport kortlægger udnyttelsen af migrantarbejdere i den italienske tomatindustri. Rapporten fra de fælles Initiativer for Etisk handel (DIEH, ETI og IEH) præsenterer samtidig en række værktøjer og konkrete anbefalinger målrettet fødevarevirksomheder.

Ny rapport kortlægger den omfattende udnyttelse af migrantarbejdere i den italienske tomatindustri. Rapporten fra de fælles Initiativer for Etisk handel (DIEH, ETI og IEH) præsenterer samtidig en række værktøjer og konkrete anbefalinger målrettet fødevarevirksomheder.

Italien er verdens tredje største producent af forarbejdede tomater, og udgør halvdelen af den europæiske produktion. Eksporten af forarbejdede tomatprodukter indbringer årligt over 11 mia. kr. Men skæret fra kronjuvelen af Italiens landbrug overskygges af den omfattende udnyttelse af illegale migrantarbejdere med systematisk underbetaling og dårlige arbejds- og levevilkår til følge. Således anslås det, at de op mod 300.000 migrantarbejdere tilsammen udgør en tredjedel af arbejdskraften i den italienske landbrugssektor.

Med en eksportandel på 60% af de forarbejdede tomatprodukter, trækker problemstillingerne lange tråde ud i alle verdenshjørner. I Danmark udgør import af forarbejdede tomater fra Italien mere end 70% - og er dermed et akut problem for dansk detailhandel.

Gennem internationalt samarbejde har DIEH og detailvirksomhederne: Coop Danmark og Rema1000 arbejdet på at forbedre vilkårene for arbejdere i tomatindustrien.

”Udnyttelse af migrantarbejdere er ikke et nyt problem. I samarbejde med internationale partnere og dansk detail, peger DIEH ikke blot på det velkendte problem, men også på en række værktøjer og klare anbefalinger, som er udviklet til at skabe konkrete forbedringer i branchen til gavn for de mennesker, der sørger for, at vi har tomater til madpakken” – siger Mette Boye, Direktør i DIEH.

Anbefalingerne i rapporten, tager udgangspunkt i FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv. Næste skridt er, at flere virksomheder begynder at arbejde med anbefalingerne så der sker konkrete forbedringer for migrantarbejderne.

Rapporten:”Counteracting exploitation of migrant workers in Italian tomato production” blev udgivet d. 9. december 2015 og kan hentes her.

På baggrund af rapporten inviterer DIEH fødevare-og detailvirksomheder til åbent netværksmøde om migrantarbejde i fødevareindustrien onsdag d. 27. januar 2016.

Mere fra Etisk Handel Danmark

Etisk Handel Danmark

www.dieh.dk

  • info@dieh.dk
  • 31726930
  • Overgaden Oven Vandet 10 st 1415 København K

Etisk Handel Danmark er den samlende platform for virksomheder og organisationer, der arbejder for ansvarlig handel og bæredygtig udvikling. Vi styrker viden og samarbejde om samfundsansvar og bæredygtighed i globale værdikæder, fordi handel skal respektere menneskerettigheder og tage hensyn til miljø og klima. Etisk Handel Danmark står bag videnscenter for bæredygtige værdikæder, akademi for etis…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere