23.12.2015 | Supply chain
Ny rapport: Hvem plukker din tomat?
Indhold fra partner Hvad er dette?
Ny rapport kortlægger udnyttelsen af migrantarbejdere i den italienske tomatindustri. Rapporten fra de fælles Initiativer for Etisk handel (DIEH, ETI og IEH) præsenterer samtidig en række værktøjer og konkrete anbefalinger målrettet fødevarevirksomheder.
Ny rapport kortlægger den omfattende udnyttelse af migrantarbejdere i den italienske tomatindustri. Rapporten fra de fælles Initiativer for Etisk handel (DIEH, ETI og IEH) præsenterer samtidig en række værktøjer og konkrete anbefalinger målrettet fødevarevirksomheder.
Italien er verdens tredje største producent af forarbejdede tomater, og udgør halvdelen af den europæiske produktion. Eksporten af forarbejdede tomatprodukter indbringer årligt over 11 mia. kr. Men skæret fra kronjuvelen af Italiens landbrug overskygges af den omfattende udnyttelse af illegale migrantarbejdere med systematisk underbetaling og dårlige arbejds- og levevilkår til følge. Således anslås det, at de op mod 300.000 migrantarbejdere tilsammen udgør en tredjedel af arbejdskraften i den italienske landbrugssektor.
Med en eksportandel på 60% af de forarbejdede tomatprodukter, trækker problemstillingerne lange tråde ud i alle verdenshjørner. I Danmark udgør import af forarbejdede tomater fra Italien mere end 70% - og er dermed et akut problem for dansk detailhandel.
Gennem internationalt samarbejde har DIEH og detailvirksomhederne: Coop Danmark og Rema1000 arbejdet på at forbedre vilkårene for arbejdere i tomatindustrien.
”Udnyttelse af migrantarbejdere er ikke et nyt problem. I samarbejde med internationale partnere og dansk detail, peger DIEH ikke blot på det velkendte problem, men også på en række værktøjer og klare anbefalinger, som er udviklet til at skabe konkrete forbedringer i branchen til gavn for de mennesker, der sørger for, at vi har tomater til madpakken” – siger Mette Boye, Direktør i DIEH.
Anbefalingerne i rapporten, tager udgangspunkt i FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv. Næste skridt er, at flere virksomheder begynder at arbejde med anbefalingerne så der sker konkrete forbedringer for migrantarbejderne.
Rapporten:”Counteracting exploitation of migrant workers in Italian tomato production” blev udgivet d. 9. december 2015 og kan hentes her.
På baggrund af rapporten inviterer DIEH fødevare-og detailvirksomheder til åbent netværksmøde om migrantarbejde i fødevareindustrien onsdag d. 27. januar 2016.
Klima, miljø og energi

Største aktører inden for fiskeri- og akvakultur indgår i forpligtende alliance
Etisk Handel Danmark lancerer i samarbejde med fødevareproducenter, NGO’er, virksomheder, dagligvarehandlen, brancheforeninger og uddannelsesinstitutioner ny forpligtende indsats for at sikre mere bæredygtige stande af havets dyr og planteliv.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Tøj koster mere end penge
Vi danskere elsker at købe tøj. Faktisk køber vi i gennemsnittet tre gange mere tøj end resten af verden. Men vores forbrug har en pris, og vi skal undgå, at det er klimaet, miljøet og tekstilarbejderne, der betaler regningen. Derfor sætter Etisk Handel Danmark fokus på at fremme et mere ansvarligt forbrug og produktion af tøj.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny dansk alliance arbejder for at sikre kaffens fremtid
I 2045 risikerer du at mangle din sædvanlige morgenkaffe. Det kan blive realiteterne, hvis de nuværende vilkår i kaffesektoren fortsætter. Derfor vil en ny dansk alliance for ansvarlig kaffe hos Etisk Handel Danmark arbejde for at sikre en mere bæredygtig kaffe og forbedre livet for de mennesker, der dyrker vores kaffe.
Indhold fra partner
Supply chain

Sådan styrker du dit arbejde med samfundsansvar i værdikæden
Etisk Handel Danmark har udgivet en guide, hvor de har samlet gode råd ti arbejdet med ansvar i værdikæden. Få et sneak peak her.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Verdens Bedste Indkøber 2022 – stem på de nominerede nu!
Nu kan du stemme på de tre finalister til prisen Verdens Bedste Indkøber 2022. De har alle gjort en særlig indsats for at bidrage til ét eller flere af verdensmålene gennem deres indkøb og et tæt samarbejde med leverandører.
Indhold fra partner
Supply chain

Ansvarlig virksomhedsadfærd er snart en hygiejnefaktor
Kriser, nye lovkrav fra EU - og stigende forventninger til samfundsansvar medfører, at flere virksomheder efterspørger konkret hjælp til at drive ansvarlig forretning.
Indhold fra partner