Kenya eller Holland? Hvor har roser mindst klimaaftryk?

Fairtrade-roser fra Kenya har et mindre klimaaftryk, når man sammenligner med roser fra Holland. Det gælder også, når der tages højde for transporten til Europa. Det bekræfter en ny undersøgelse.

Foto: Fairtrade mærket

13.02.2024

CSR.dk

En ny undersøgelse, Life Cycle Assessment Cut Roses, viser, at Fairtrade-roser fra Kenya har en lavere klimapåvirkning målt på tværs af alle de analyserede miljøområder, fx energiforbrug, udledning af drivhusgasser og eutrofiering af vand, end roser produceret i Holland. Og det på trods af, at roserne fra Kenya er transporteret til Schweiz med fly eller skib.

Undersøgelsen konkluderer at energiforbruget for kenyanske roser, som transporteres med skib, er 22 gange lavere end for konventionelle hollandske roser, mens aftrykket for kenyanske roser, transporteres med fly, er 6,4 gange lavere end for hollandske roser.

Fairtrade Max Havelaar Schweiz og den schweiziske supermarkedskæde Migros har bestilt undersøgelsen, som er en opfølgning på en lignende undersøgelse fra 2018. Nøgletallene for de hollandske roser er baseret på eksisterende undersøgelser, mens produktionsdata om Fairtrade-roser er indsamlet direkte fra fem Fairtrade-producentorganisationer i Kenya.

Selvom transporten med fly står for den største udledning for Fairtrade-roser fra Kenya, særligt når det gælder drivhusgasser, er udledningen stadig 2,9 gange lavere end udledningen fra hollandske roser, mens forskellen ved skibstransport er 21 gange lavere for kenyanske Fairtrade-roser. Sammenligner man tab af biodiversitet, har Fairtrade-roserne transporteret med fly også mindre påvirkning end de hollandske, da transporten på land mindskes. 

Ifølge den nye undersøgelse, vejer energiforbruget (el- og naturgasforbrænding) og udledningen af drivhusgasser tungest for de hollandske roser. Begge dele skyldes kunstig belysning og opvarmning af drivhusene. Energiforbruget i rosenproduktionen i Kenya er lavere, da lys og opvarmning sker ved naturlig varme og sollys. 

Det glæder Fairtrade-mærkets direktør Camilla Erika Lerberg.

”Jeg er glad for endnu en gang at få bekræftet, at Fairtrade-roser er det mere bæredygtige valg. Og at valget siden 2018 er blevet endnu bedre fordi Fairtrade-roseproducenterne har sat endnu mere turbo på en mere klimavenlig produktion. Undersøgelsen viser jo også, at bæredygtighed ikke kun skal måles på transport. Hvad der er et fornuftigt køb for vores klode, er mere nuanceret,” siger hun.

Sikrer levebrød for flere tusinde kenyanske familier

Blomster er en vigtigt Fairtrade-kategori og populær blandt forbrugere, især omkring faste årlige begivenheder som Valentinsdag, der venter lige om hjørnet. Ifølge de seneste data sælges omkring en milliard Fairtrade-blomsterstængler og planter hvert år på verdensplan, hvor arbejderne i 2022 tjente mere end 56 millioner kroner i Fairtrade Premium – et tillæg de typisk investerer i at forbedre levebrødet for dem selv og deres familier og forholdene i lokalsamfundet.

I Kenya er der 48 Fairtrade-certificerede blomster- og planteproducentorganisationer, der beskæftiger mere end 38.000 arbejdere.

”Gennem vores forbrug kan og bør vi investere i at udvikle verdens landbrug for at skabe grobund for flere ressourcer, ny viden og engagement i den lokale beskyttelse af miljøet og bekæmpelse af klimaforandringer. Stopper vi med at handle med hinanden alene på baggrund af transportregnestykket, lader vi millioner af producenter i verden i stikken. Derfor er det også vigtigt at tænke over, hvilke roser vi køber – fx på Valentine’s Day,” siger Camilla Erika Lerberg.

Fairtrade-roser vokser på det danske marked

I Danmark er afskårne roser endnu den eneste type Fairtrade-blomster, som er på markedet. Ifølge Danmarks Statistik bliver der hvert år importeret mellem 20 og 30 millioner afskårne roser i herhjemme. Salget af Fairtrade-roser lå i 2021 på godt fire procent af det samlede salg af roser i Danmark. I 2022, som er de nyeste tal på området, var det steget til 37 procent. Givetvis godt hjulpet af, at dagligvarekæden Netto i efteråret 2022 fik Fairtrade-roser i deres sortiment. 

”Den udvikling, vi har set på det danske marked de seneste år, er fantastisk. Det viser, at både handlen og forbrugerne har taget det større regnestykke til sig. Det er jeg superglad for, og jeg sender dem en kæmpe tak. 37 procent er rigtig flot, men jeg drømmer selvfølgelig om svenske tilstande, hvor salget af Fairtrade-roser ligger omkring 80 procent, siger direktør for Fairtrade-mærket Camilla Erika Lerberg.

- EHS

Links

Rapport - opsummering

Rapport: Life Cycle Assessment Cut Roses

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V