Kenya eller Holland? Hvor har roser mindst klimaaftryk?

Fairtrade-roser fra Kenya har et mindre klimaaftryk, når man sammenligner med roser fra Holland. Det gælder også, når der tages højde for transporten til Europa. Det bekræfter en ny undersøgelse.

Foto: Fairtrade mærket

13.02.2024

CSR.dk

En ny undersøgelse, Life Cycle Assessment Cut Roses, viser, at Fairtrade-roser fra Kenya har en lavere klimapåvirkning målt på tværs af alle de analyserede miljøområder, fx energiforbrug, udledning af drivhusgasser og eutrofiering af vand, end roser produceret i Holland. Og det på trods af, at roserne fra Kenya er transporteret til Schweiz med fly eller skib.

Undersøgelsen konkluderer at energiforbruget for kenyanske roser, som transporteres med skib, er 22 gange lavere end for konventionelle hollandske roser, mens aftrykket for kenyanske roser, transporteres med fly, er 6,4 gange lavere end for hollandske roser.

Fairtrade Max Havelaar Schweiz og den schweiziske supermarkedskæde Migros har bestilt undersøgelsen, som er en opfølgning på en lignende undersøgelse fra 2018. Nøgletallene for de hollandske roser er baseret på eksisterende undersøgelser, mens produktionsdata om Fairtrade-roser er indsamlet direkte fra fem Fairtrade-producentorganisationer i Kenya.

Selvom transporten med fly står for den største udledning for Fairtrade-roser fra Kenya, særligt når det gælder drivhusgasser, er udledningen stadig 2,9 gange lavere end udledningen fra hollandske roser, mens forskellen ved skibstransport er 21 gange lavere for kenyanske Fairtrade-roser. Sammenligner man tab af biodiversitet, har Fairtrade-roserne transporteret med fly også mindre påvirkning end de hollandske, da transporten på land mindskes. 

Ifølge den nye undersøgelse, vejer energiforbruget (el- og naturgasforbrænding) og udledningen af drivhusgasser tungest for de hollandske roser. Begge dele skyldes kunstig belysning og opvarmning af drivhusene. Energiforbruget i rosenproduktionen i Kenya er lavere, da lys og opvarmning sker ved naturlig varme og sollys. 

Det glæder Fairtrade-mærkets direktør Camilla Erika Lerberg.

”Jeg er glad for endnu en gang at få bekræftet, at Fairtrade-roser er det mere bæredygtige valg. Og at valget siden 2018 er blevet endnu bedre fordi Fairtrade-roseproducenterne har sat endnu mere turbo på en mere klimavenlig produktion. Undersøgelsen viser jo også, at bæredygtighed ikke kun skal måles på transport. Hvad der er et fornuftigt køb for vores klode, er mere nuanceret,” siger hun.

Sikrer levebrød for flere tusinde kenyanske familier

Blomster er en vigtigt Fairtrade-kategori og populær blandt forbrugere, især omkring faste årlige begivenheder som Valentinsdag, der venter lige om hjørnet. Ifølge de seneste data sælges omkring en milliard Fairtrade-blomsterstængler og planter hvert år på verdensplan, hvor arbejderne i 2022 tjente mere end 56 millioner kroner i Fairtrade Premium – et tillæg de typisk investerer i at forbedre levebrødet for dem selv og deres familier og forholdene i lokalsamfundet.

I Kenya er der 48 Fairtrade-certificerede blomster- og planteproducentorganisationer, der beskæftiger mere end 38.000 arbejdere.

”Gennem vores forbrug kan og bør vi investere i at udvikle verdens landbrug for at skabe grobund for flere ressourcer, ny viden og engagement i den lokale beskyttelse af miljøet og bekæmpelse af klimaforandringer. Stopper vi med at handle med hinanden alene på baggrund af transportregnestykket, lader vi millioner af producenter i verden i stikken. Derfor er det også vigtigt at tænke over, hvilke roser vi køber – fx på Valentine’s Day,” siger Camilla Erika Lerberg.

Fairtrade-roser vokser på det danske marked

I Danmark er afskårne roser endnu den eneste type Fairtrade-blomster, som er på markedet. Ifølge Danmarks Statistik bliver der hvert år importeret mellem 20 og 30 millioner afskårne roser i herhjemme. Salget af Fairtrade-roser lå i 2021 på godt fire procent af det samlede salg af roser i Danmark. I 2022, som er de nyeste tal på området, var det steget til 37 procent. Givetvis godt hjulpet af, at dagligvarekæden Netto i efteråret 2022 fik Fairtrade-roser i deres sortiment. 

”Den udvikling, vi har set på det danske marked de seneste år, er fantastisk. Det viser, at både handlen og forbrugerne har taget det større regnestykke til sig. Det er jeg superglad for, og jeg sender dem en kæmpe tak. 37 procent er rigtig flot, men jeg drømmer selvfølgelig om svenske tilstande, hvor salget af Fairtrade-roser ligger omkring 80 procent, siger direktør for Fairtrade-mærket Camilla Erika Lerberg.

- EHS

Links

Rapport - opsummering

Rapport: Life Cycle Assessment Cut Roses

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J