To nye erhvervspartnerskaber viser vej til cirkulær forretning

For to nye partnerskaber går vejen til cirkulær forretning gennem genanvendelse af brugte byggematerialer og bioraffinering af sukkerroetoppe.

I 2014 byggede en amerikansk entreprenør et 3D-printet betonslot i sin baghave. .

30.03.2016

CSR.dk

To nye erhvervspartnerskaber skal omsætte nye teknologiske muligheder til god forretning i danske virksomheder. Samtidig sikres en smartere og mere effektiv ressourceudnyttelse til gavn for miljøet, skriver Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Partnerskaberne er tildelt støtte fra Grøn Omstillingsfond under Erhvervsstyrelsen og drejer sig om henholdsvis 3D print i byggeriet og en højere værdiudnyttelse af restprodukter fra landbrug- og fødevareproduktionen.

Læs også: Bioraffinering - vejen til optimal ressource-udnyttelse

Ved at udnytte cirkulære forretningsmuligheder kan danske virksomheder opnå store økonomiske og miljømæssige potentialer. Det konkluderer et internationalt studie udført af tænketanken Ellen MacArthur Foundation i samarbejde med konsulentfirmaet McKinsey med bidrag fra Erhvervs- og Miljøstyrelsen. Konkret peges på mulighederne ved 3D print i byggeriet og højere værdiudnyttelse af restprodukter fra landbrug- og fødevareproduktionen, som på sigt er estimeret til at kunne øge det danske bruttonationalprodukt med hhv. 4 og 3 mia. kr. årligt

Byggematerialer og sukkerroer
Det ene erhvervspartnerskab omhandler 3D printteknologi i dansk byggeri. Her kan genanvendelse af brugte byggematerialer såsom knust beton og mursten nedbringe spild på byggepladsen. I partnerskabet deltager NCC, Force Technology, Gips Recycling og 3D printhuset

”Med partnerskabet vil vi bane vejen for brug af 3D-print i dansk byggeri. Teknologien ser lovende ud for byggebranchen på en række punkter, blandt andet automatisering, bedre sikkerhedsforhold, mindre materialeforbrug- og dermed affald - samt en mulighed for potentielt at anvende flere genanvendelige materialer. Disse faktorer kan betyde en betydelig økonomisk og miljømæssig gevinst for branchen”, lyder det fra Jim Larsen, som er faglig leder hos 3D printhuset.

Læs også: Virksomhederne skal se mulighederne i CSR

Det andet partnerskab undersøger forretningspotentialerne inden for bioraffinering af biologiske restprodukter. Det sker ved, at man gennem et testanlæg udvinder højværdiprodukter som f.eks. proteiner fra lollandske roetoppe. I partnerskabet deltager blandt andet Nordic Sugar, Guldborgsund Kommune, SEGES, Vestjyllands Andel, Københavns Universitet og Teknologisk Institut.

”Med partnerskabet skaber vi en central platform for virksomheder og projekter til at afprøve ideer samt udvikle og opskalere processer til at skabe nye forretningsmuligheder baseret på udnyttelse af biobaserede restressourcer”, forklarer Anne Christine Steenkjær Hastrup, faglig leder hos Teknologisk Institut.

- KLZ

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V