To nye erhvervspartnerskaber viser vej til cirkulær forretning
For to nye partnerskaber går vejen til cirkulær forretning gennem genanvendelse af brugte byggematerialer og bioraffinering af sukkerroetoppe.
To nye erhvervspartnerskaber skal omsætte nye teknologiske muligheder til god forretning i danske virksomheder. Samtidig sikres en smartere og mere effektiv ressourceudnyttelse til gavn for miljøet, skriver Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Partnerskaberne er tildelt støtte fra Grøn Omstillingsfond under Erhvervsstyrelsen og drejer sig om henholdsvis 3D print i byggeriet og en højere værdiudnyttelse af restprodukter fra landbrug- og fødevareproduktionen.
Læs også: Bioraffinering - vejen til optimal ressource-udnyttelse
Ved at udnytte cirkulære forretningsmuligheder kan danske virksomheder opnå store økonomiske og miljømæssige potentialer. Det konkluderer et internationalt studie udført af tænketanken Ellen MacArthur Foundation i samarbejde med konsulentfirmaet McKinsey med bidrag fra Erhvervs- og Miljøstyrelsen. Konkret peges på mulighederne ved 3D print i byggeriet og højere værdiudnyttelse af restprodukter fra landbrug- og fødevareproduktionen, som på sigt er estimeret til at kunne øge det danske bruttonationalprodukt med hhv. 4 og 3 mia. kr. årligt
Byggematerialer og sukkerroer
Det ene erhvervspartnerskab omhandler 3D printteknologi i dansk byggeri. Her kan genanvendelse af brugte byggematerialer såsom knust beton og mursten nedbringe spild på byggepladsen. I partnerskabet deltager NCC, Force Technology, Gips Recycling og 3D printhuset
”Med partnerskabet vil vi bane vejen for brug af 3D-print i dansk byggeri. Teknologien ser lovende ud for byggebranchen på en række punkter, blandt andet automatisering, bedre sikkerhedsforhold, mindre materialeforbrug- og dermed affald - samt en mulighed for potentielt at anvende flere genanvendelige materialer. Disse faktorer kan betyde en betydelig økonomisk og miljømæssig gevinst for branchen”, lyder det fra Jim Larsen, som er faglig leder hos 3D printhuset.
Læs også: Virksomhederne skal se mulighederne i CSR
Det andet partnerskab undersøger forretningspotentialerne inden for bioraffinering af biologiske restprodukter. Det sker ved, at man gennem et testanlæg udvinder højværdiprodukter som f.eks. proteiner fra lollandske roetoppe. I partnerskabet deltager blandt andet Nordic Sugar, Guldborgsund Kommune, SEGES, Vestjyllands Andel, Københavns Universitet og Teknologisk Institut.
”Med partnerskabet skaber vi en central platform for virksomheder og projekter til at afprøve ideer samt udvikle og opskalere processer til at skabe nye forretningsmuligheder baseret på udnyttelse af biobaserede restressourcer”, forklarer Anne Christine Steenkjær Hastrup, faglig leder hos Teknologisk Institut.
- KLZ