To nye erhvervspartnerskaber viser vej til cirkulær forretning

For to nye partnerskaber går vejen til cirkulær forretning gennem genanvendelse af brugte byggematerialer og bioraffinering af sukkerroetoppe.

I 2014 byggede en amerikansk entreprenør et 3D-printet betonslot i sin baghave. .

30.03.2016

CSR.dk

To nye erhvervspartnerskaber skal omsætte nye teknologiske muligheder til god forretning i danske virksomheder. Samtidig sikres en smartere og mere effektiv ressourceudnyttelse til gavn for miljøet, skriver Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Partnerskaberne er tildelt støtte fra Grøn Omstillingsfond under Erhvervsstyrelsen og drejer sig om henholdsvis 3D print i byggeriet og en højere værdiudnyttelse af restprodukter fra landbrug- og fødevareproduktionen.

Læs også: Bioraffinering - vejen til optimal ressource-udnyttelse

Ved at udnytte cirkulære forretningsmuligheder kan danske virksomheder opnå store økonomiske og miljømæssige potentialer. Det konkluderer et internationalt studie udført af tænketanken Ellen MacArthur Foundation i samarbejde med konsulentfirmaet McKinsey med bidrag fra Erhvervs- og Miljøstyrelsen. Konkret peges på mulighederne ved 3D print i byggeriet og højere værdiudnyttelse af restprodukter fra landbrug- og fødevareproduktionen, som på sigt er estimeret til at kunne øge det danske bruttonationalprodukt med hhv. 4 og 3 mia. kr. årligt

Byggematerialer og sukkerroer
Det ene erhvervspartnerskab omhandler 3D printteknologi i dansk byggeri. Her kan genanvendelse af brugte byggematerialer såsom knust beton og mursten nedbringe spild på byggepladsen. I partnerskabet deltager NCC, Force Technology, Gips Recycling og 3D printhuset

”Med partnerskabet vil vi bane vejen for brug af 3D-print i dansk byggeri. Teknologien ser lovende ud for byggebranchen på en række punkter, blandt andet automatisering, bedre sikkerhedsforhold, mindre materialeforbrug- og dermed affald - samt en mulighed for potentielt at anvende flere genanvendelige materialer. Disse faktorer kan betyde en betydelig økonomisk og miljømæssig gevinst for branchen”, lyder det fra Jim Larsen, som er faglig leder hos 3D printhuset.

Læs også: Virksomhederne skal se mulighederne i CSR

Det andet partnerskab undersøger forretningspotentialerne inden for bioraffinering af biologiske restprodukter. Det sker ved, at man gennem et testanlæg udvinder højværdiprodukter som f.eks. proteiner fra lollandske roetoppe. I partnerskabet deltager blandt andet Nordic Sugar, Guldborgsund Kommune, SEGES, Vestjyllands Andel, Københavns Universitet og Teknologisk Institut.

”Med partnerskabet skaber vi en central platform for virksomheder og projekter til at afprøve ideer samt udvikle og opskalere processer til at skabe nye forretningsmuligheder baseret på udnyttelse af biobaserede restressourcer”, forklarer Anne Christine Steenkjær Hastrup, faglig leder hos Teknologisk Institut.

- KLZ

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart