Nyt Diversitetsbarometer viser betydelige udfordringer med ligestillingen

Tænketanken EQUALIS udgiver i dag sit første Diversitetsbarometer. Det leverer et samlet overblik over ligestillingsudfordringerne på det danske arbejdsmarked - og en bredside mod selvfortællingen om ligestilling i Danmark.

Karriereforskelle indtræffer tidligt i arbejdslivet. Hvor mænds løn i gennemsnit stiger med 48 % over de første fem år, stiger kvinders med 35 %..

08.02.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Hvis vi skal skabe den nødvendige positive forandring for ligestillingen på det danske arbejdsmarked, er det afgørende, at vi har et stærkt, samlet vidensgrundlag at træffe vores beslutninger ud fra”.

Sådan siger professor i økonomi Nina Smith, forperson for advisory boardet i den uafhængige tænketank EQUALIS, som i dag lancerer et spritnyt måleinstrument, ’Diversitetsbarometeret 2023’. Som det første af sin slags giver barometeret et samlet overblik over, hvordan det står til med ligestillingen på det danske arbejdsmarked.

Læs også: 50 virksomheder forpligter sig til mere diversitet på ledelsesgangen

Diversitetsbarometeret monitorerer ligestillingen inden for fem temaer: arbejdsmarkedstilknytning, uddannelse og karriere, arbejdsmiljø, ansvar og ledelse samt indkomst og formue. Og barometerets kortlægning af status er ikke til at tage fejl af. Uanset hvilket tema, det gælder, viser barometeret, at vi har betydelige udfordringer med kønsdiversitet og ligestilling herhjemme, fortæller adm. direktør i EQUALIS, Gine Maltha Kampmann.

”Alt for længe har vi hørt på alt for optimistiske konklusioner, der har bund i en skæv selvfortælling i Danmark om, at vi da har ligestilling mellem kønnene. Realiteten er, at der i Danmark eksisterer en lang række kulturelle og strukturelle barrierer for lige muligheder på arbejdsmarkedet, og kun hvis vi starter en løsningsorienteret og datadrevet samfundssamtale, kan vi få brudt de barrierer ned”.

Solide data kan hjælpe virksomheder
"Vi oplever, at erhvervslivet mangler benchmarkingværktøjer for det her område, og så handler det om virksomhedernes ressourcer - at de ikke skal bruge dem på at dykke ned i forskningsartikler og Danmarks Statistiks data. Barometeret leverer nogle målepunkter baseret på valid data, man kan holde sig selv op på," siger Gine Maltha Kampmann i en podcast produceret til lanceringen.

Revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte står bag den metodiske udvikling og databehandling i Diversitetsbarometeret, som CEO i Deloitte, Anders Dons, kalder for et solidt, samlet datagrundlag, der spiller en ”afgørende rolle for at skabe fokus og fremdrift”.

”Fordi alle væsentlige parametre er omfattet og målt, er det oplagt at tage udgangspunkt i barometeret, når vi skal beslutte os for, hvor det er vigtigt at sætte ind. Diversitet er helt afgørende for udviklingen af vores samfund og konkurrencekraften i virksomhederne. Og du får, hvad du måler”, siger Anders Dons.

Fire hovedkonklusioner
Barometeret har givet anledning til fire overordnede budskaber om tilstanden på arbejdsmarkedet:

  1. Manglende kønsdiversitet i ledelseslag udgør den største ulighed
    Mænd er stærkt overrepræsenterede i ledelseslag på tværs af brancher. Både i ’mandsdominerede’ og ’kvindedominerede’ fag gælder det, at andelen af mænd i toppen er relativ stor.
    Data viser samtidig, at karriereforskelle mellem mænd og kvinder indtræder forholdsvist tidligt. Allerede fem år efter endt uddannelse vækster mænds karriere hurtigere end kvinders, når vi måler på lønvækst. Hvor mænds løn i gennemsnit stiger med 48 % over de første fem år, stiger kvinders med 35 %.
  2. Kvinder har i højere grad end mænd udfordringer med faktorer i det psykiske arbejdsmiljø og har større fravær fra arbejdet
    Andelen af kvinder, der oplever at være stressede på arbejdet, er 42 % større end andelen af mænd, og kvinder angiver i langt højere grad end mænd at være blevet udsat for seksuel chikane og/eller uønsket opmærksomhed på arbejdspladsen. Samtidig viser data, at kvinder i højere grad end mænd er fraværende fra arbejdspladsen grundet egne sygedage. 64 % flere kvinder end mænd har registreret fravær ved egen sygdom i 2021.
  3. Uagtet hvilket mål for indkomst og formue, der anvendes, har kvinder færre midler end mænd
    Ulige løn er en væsentlig ligestillingsudfordring. Men indkomst og formue dækker over mere end indtægt fra arbejde. Data viser fx, at mænd i gennemsnit har en 950.270 DKK større nettoformue end kvinder.
  4. Mænds og kvinders arbejdsmarkedstilknytning udgør den næststørste kønsskævhed i barometerets målinger
    Denne skævhed drives i høj grad af mænds og kvinders forskellige kønsrollemønstre, når det gælder barsel og børn. I gennemsnit har mænd i 2020 afholdt fem ugers barsel, hvor kvinder har holdt 40 uger. Forskning viser, at kvinders årsløn falder drastisk, når de bliver mødre, og forbliver 20 % lavere på den lange bane. Det samme gælder ikke for fædre.

Med udgangspunkt i de fire konklusioner, anbefaler EQUALIS at: 

  • manglende diversitet i ledelse undersøges ud fra et nuanceret blik på karriereforløb og forskelle i motivation og barrierer – fra valg af uddannelse til fra- eller tilvalg af ledelsesposter.
  • sammenhængen mellem kønsforskelle i jobfravær grundet egen sygdom, psykisk arbejdsmiljø og fordeling af opgaver i hjemmet undersøges med henblik på at kortlægge årsager og løsninger.
  • årsager til formueforskellen mellem mænd og kvinder undersøges. Herunder med særligt fokus på at få kortlagt, hvilke strukturer og normer der driverforskellene.
  • at implementeringen af ny lovgivning om 11 ugers øremærket orlov til fædre og medforældre følges tæt, så eventuelle udfordringer og barrierer opdages og håndteres så tidligt som muligt.

Momentum for handling
Barometeret er blevet til med støtte fra Spar Nord Fonden og udviklet i tæt samarbejde med en række af Danmarks førende forskere inden for køn, erhvervsliv og arbejdsmarked. Blandt andre Nina Smith, der ser barometeret som en afgørende faktor for at fastholde fokus på at løse de udfordringer, vi fortsat står over for.

Læs også: Stort nyt studie: Kvinder tjener stadig mindre end mænd selv i samme job

”Jeg oplever et momentum lige nu, hvor man både politisk og i erhvervslivet reelt begynder at tage ligestilling på arbejdsmarkedet alvorligt, og det er rigtig positivt. Som jeg ser det, er den største hindring for at rykke os, at vi alle har enormt mange ubevidste biases og stereotype forventninger til køn. Her har vi brug for barometeret til at slynge alle tilgængelige data direkte i hovedet på os, så vi ikke bliver lullet i søvn af, hvordan vi tror, virkeligheden ser ud", siger hun. 

EQUALIS stiller sig heller ikke tilfreds med at have samlet tallene: 

"Næste skridt er at undersøge vores konklusioner videre, så vi kan finde frem til løsninger og komme videre. Så vi vil sætte i gang med at lave de undersøgelser, vi anbefaler. Det handler hele tiden om at nå frem til løsninger, vi kan arbejde med, om det så er regulering eller andre metoder," siger Gine Malthe Kampmann i podcasten

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom