07.02.2018 | Klima, miljø og energi
Nyt udspil om enklere og bedre affaldssortering i Danmark
Indhold fra partner Hvad er dette?
Færre slags plastik, simplere vareemballager og ensartet kommunikation på emballager og affaldsbeholdere. Det foreslår Dansk Affaldsforening i et nyt udspil, der skal gøre det nemmere at sortere affald og bidrage til den cirkulære økonomi.
Kommuner og affaldsselskaber lancerer i dag deres bud på, hvordan affaldssortering bliver enklere og bedre. Udspillet hedder Den Grønne Tråd, da det indeholder initiativer, der hænger sammen – hele vejen fra produkterne bliver designet til de købes og bruges, sorteres som affald og afsættes igen til ny produktion.
Bl.a. skal man kunne se og læse på emballagen, når man står hjemme i køkkenet, hvordan den skal sorteres som affald.
- Det skal være enkelt for borgerne at sortere affald, hvis vi skal sortere mere og i bedre kvalitet. Her vil det være et stort skridt i den rigtige retning, hvis man kunne se på varen, hvordan emballagen skal sorteres. Derfor foreslår vi, at der etableres partnerskaber med supermarkedskæderne. Vi har sammen med Miljøstyrelsen og KL udviklet et fælles nationalt piktogramsystem med symboler, ord og farver for de enkelte affaldsfraktioner, som kan bruges på emballagerne, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør Dansk Affaldsforening.
Udover piktogramsystemet har Dansk Affaldsforening og KL igangsat et projekt, der skal fastlægge sorteringskriterier for de enkelte fraktioner, så vi på tværs af landet bliver enige om, hvad det skal sorteres som metal, pap, glas mv.
Færre slags plastik
Målet med det nye udspil er også at øge kvaliteten af affaldet, så flere virksomheder kan bruge det som råvarer til ny produktion. Det kræver ifølge Dansk Affaldsforening færre slags plastik og emballager, der allerede fra starten er designet bedre til genanvendelse.
- Emballagerne består ofte af forskellige plastiktyper, der ovenikøbet kan være ”svejset” sammen. Det betyder, at en stor del ikke kan sorteres og genanvendes. Derfor har vi et stort behov for at få reduceret antallet af plastiktyper, som producenterne bruger, og fastsat designkrav, der sikrer, at emballagerne rent faktisk kan genanvendes til en rimelig omkostning, siger Jacob Hartvig Simonsen.
Klima, miljø og energi

SMÅT BRÆNDBART SORTERES UD AF KOMMUNERNE
Danmark genanvender mere og mere husholdningsaffald. Nye tal viser, at hos over halvdelen af kommunerne sorteres der så meget på genbrugspladserne, at mindre end 15 procent af affaldet bliver til energi. Flere nye metoder er en del af forklaringen.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

NYT PH.D.-PROJEKT OM AFFALDSSORTERING: FRA UOVERSKUELIGT BESVÆR TIL UBEMÆRKET RUTINE
Et nyt erhvervs-ph.d.-studie iværksat af Dansk Affaldsforening skal skaffe viden om, hvad der sker før, under og efter, vi står med et stykke affald i vores hverdag. Håbet er, at den viden kan bidrage til, at mere affaldssortering bliver en helt ubemærket del af vores liv.
Indhold fra partner

Flere og flere danskere sorterer madaffald
Allerede i 2020 kan knap 4 mio. borgere sortere madaffald derhjemme. Det er en stigning på mere end 85% - 1,6 mio. borgere siden 2017. Madaffaldet kan bruges til gas, som kan tanke skraldebiler og anden tung transport – og resterne skal ud på landbrugsjorden som gødning.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

KLIMA REDDES MED ANDET END VINDMØLLER
Med 3 pct. bedre ressourceeffektivitet kan EU spare 25 pct. CO2. Alligevel handler klima mest om vindmøller. En fatal fejl, mener Dansk Affaldsforenings direktør forud for klimadebat i Folketinget. Cirkulær økonomi, genbrug og reparation bør fylde meget mere, hvis vi skal nå målene i Paris-aftalen.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

LAD OS GØRE AFFALDSFOREBYGGELSE TIL EN FOLKESPORT
De nyeste affaldstal fra EU viser, at Danmark stadig producerer mest affald per indbygger sammenlignet med andre EU-lande. Velstand, haveaffald, og gode data er alle en del af forklaringen. Tilbage er, at vi stadig skal styrke fokus på, hvordan vi undgår affald i langt højere grad end i dag.
Indhold fra partner
Kommunikation

Naturli’ først med affaldspiktogram på emballage
Siden januar er det blevet en smule nemmere at være affaldsbevidst forbruger. Fødevareproducenten Naturli’, der producerer plantebaserede fødevarer, har som de første lanceret en emballage, der bruger det fælles piktogramsystem til at vejlede forbrugeren om, hvordan emballagen skal affaldssorteres.
Indhold fra partner