25.09.2017  |  Medarbejder

Nyt værktøj beregner værdien af at få udsatte i job

Et nyt beregningsværktøj fra Den Sociale Kapitalfond skal hjælpe virksomheder med at udregne hvordan og hvor meget, deres sociale tiltag gavner samfundet økonomisk.

Organisationen Den Sociale Kapitalfond lancerer i næste måned en beregner, der skal vise virksomheder, hvor meget værdi det giver samfundet, når de ansætter personer fra udsatte grupper, f.eks. psykisk sårbare eller langtidsledige. Det skriver Altinget.

Læs også: Bæredygtige iværksættere frygter for at fejle som ledere

”Tanken er at give virksomhederne et simpelt værktøj til at synliggøre den sociale værdi, de skaber”, siger Kristian Jakobsen, analysechef i Den Sociale Kapitalfond, til Altinget. Han tilføjer, at der er mange måder at bruge værktøjets resultater på:

”For nogle virksomheder ligger værdien i at styrke deres position i konkurrencen med andre. Andre virksomheder vil gerne bruge det i deres fortælling og markedsføring”, siger Kristian Jakobsen til Altinget.

Groft, økonomisk skøn – men vigtigt for motivationen
Prototypen, der vil blive lanceret den 11. oktober, har været undervejs i to år og er blevet udviklet i samarbejde med offentlige myndigheder og med input fra både socialøkonomiske og konventionelle virksomheder.

Beregneren er designet med få simple trin. Virksomheden skal indtaste navn og samlet antal medarbejdere. Derefter skal det indtastes, hvor mange udsatte virksomheden har ansat og hvilken gruppe de hører til. Foreløbig er der fem kategorier for de udsatte medarbejdere: langtidsledige, flygtninge, psykisk sårbare, kommunikationshandicappede og personer med fysisk funktionsnedsættelse.

Efter kategoriseringen viser beregneren et estimat af resultatet af virksomhedens sociale arbejde med ansættelserne over seks år, og hvor meget indsatsen vil gavne henholdsvis kommune og stat økonomisk.

Beregningsværktøjet bygger på data fra Danmarks Statistik. Derfor skal resultatet også ses som et groft skøn, understreger Kristian Jakobsen.

Prototypen tager udgangspunkt i, hvor meget myndighederne sparer på offentlig forsørgelse og tjener på højere skatteindtægter. Næste skridt vil være at inkludere mindre beløb som f.eks. sparrede udgifter til medicin, hospitalsindlæggelser, fængselsindsættelser og lignende.

Læs også: Virksomheder tager mere socialt ansvar – og det vil de blive ved med

En af de virksomheder, der har bidraget til udviklingen af beregningsværktøjet, er virksomheden Borg & Bigum, der blandt andet leverer firmajulegaver. Udviklingsdirektør i firmaet, Annette Dupont, mener, at en økonomisk beregner vil give virksomheder et større incitament til at tage socialt ansvar og ansætte folk fra udsatte grupper:

”Hvis ikke man har en beregner, kan alle jo gå rundt og hævde, at de er socialt ansvarlige. Men med beregneren kan man differentiere sig over for konkurrenterne og komme med solide argumenter i forhold til kommunernes indkøb”, siger Annette Dupont til Altinget.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere