16.09.2022  |  Samfund

Over 1,4 millioner EU-borgere kræver cruelty free kosmetik!

Indhold fra partner Hvad er dette?

Næsten halvanden million mennesker i hele EU har krævet, at Europas forbud mod dyreforsøg til kosmetik skal opretholdes. På trods af forbuddene, som har været gældende siden 2013, fortsætter dyr med at lide og dø i skønhedens navn, hvor grumme dyreforsøg nu er påkrævet af europæiske myndigheder, herunder på ingredienser der udelukkende anvendes i kosmetik.

Borgerinitiativet Save Cruelty Free Cosmetics blev lanceret i august 2021 af dyrebeskyttelsesorganisationerne Cruelty Free Europe, PETA, Eurogroup for Animals og European Coalition to End Animal Experiments, støttet af globale skønhedsfirmaer som The Body Shop og Dove, og aktivt fremmet af en koalition af grupper, kosmetikvirksomheder og forkæmpere fra alle hjørner af Europa.

Fristen for indsamling af underskrifter til European Citizens’ Initiative (ECI) udløb kl. 23:59 (CEST) onsdag den 31. august i år.

På det tidspunkt havde 1.413.463 personer skrevet under.

Til dato har kun seks underskriftsindsamlinger ud af 90 gennemført valideringsprocessen med succes. Så at tiltrække over en million underskrifter er allerede et stærkt signal til Europas beslutningstagere.

Kerry Postlewhite, direktør for Public Affairs hos Cruelty Free Europa, udtaler:

"Selvom vi nu er nødt til at vente flere måneder for at se, om vores ECI er valideret af EU-medlemsstater, må det enorme antal underskrifter bestemt understrege over for Europas lovgivere styrken af følelsen, der er i dette spørgsmål. Vi håber, at Europa-Kommissionen, medlemmer af Europa-Parlamentet og de nationale regeringer handler med det samme for at afslutte forsøg på dyr af ingredienser, der bruges i kosmetik. Europas befolkning har gjort EU-Kommissionens opgave klar: den skal lytte til forbrugerne og kosmetikindustrien og stoppe al dyreforsøg med kosmetik. Vi har i det mindste brug for en udsættelse af dyreforsøg, mens forbuddet mod at teste kosmetik på dyr styrkes.”

Christopher Davis, International Director of Sustainability, Activism and Corporate Communications hos The Body Shop, udtaler:

"The Body Shop var det første globale skønhedsmærke, der kæmpede mod dyreforsøg i kosmetik, og dette engagement har været grundlaget for vores aktivistiske kampagner i over tre årtier. Vores arbejde med vores kampagnepartner Cruelty Free International førte til det oprindelige EU-forbud i 2013. I dag fejrer vi at have nået denne enorme milepæl i vores Save Cruelty Free Cosmetics-kampagne. Tak til alle The Body Shop-kunder og EU-borgere, der har brugt deres stemme for at hjælpe med at kæmpe for at beskytte dyr mod unødvendig skade."

Kerry Postlewhite supplerer:

"Europa-Kommissionen og medlemslandenes regeringer fortæller gerne offentligheden, at kosmetik og ingredienser heri ikke testes på dyr i Europa, og at kosmetik, der er afhængig af sikkerhedsdata fra dyreforsøg overalt i verden, ikke kan sælges her. Det er præcis det vi mener, det europæiske forbud skal indebære".

Men det er i praksis blevet revet fra hinanden af kravet om, at flere udbredte kosmetiske produkter skal testes på dyr på grund af REACH-kemikalieforordningen. På grund af dette er tusindvis af rotter og kaniner blevet dømt til at lide i tests, hvor de kunne blive tvangsfodret med en kosmetikingrediens, få kemikalier dryppet i øjnene eller gnedet på deres barberede hud, før de blev dræbt og dissekeret.

Kosmetik er sikkert uden brug af dyreforsøg. Virksomheder har udviklet alternativer til dyreforsøg i lang tid, og disse ingredienser har en lang historie bag sig med at være sikre at bruge.

Flere forslag om at udvide anvendelsesområdet for kemikaliesikkerhedslovgivningen under EU's kemikaliestrategi for bæredygtighed ser ud til massivt at øge mængden af lovpligtige dyreforsøg, der finder sted i Europa, herunder test for kosmetiske ingredienser der bruges i make-up, shampoo, fugtighedscreme, sæbe, parfume og tandpasta.

Et studie fra 2021, udført af European Centre for Alternatives to Animal Testing, fandt, at 63 kemikaliesikkerhedsvurderingsdossierer i EU's kemikaliedatabase havde brugt resultaterne af nye dyreforsøg til kosmetiske risikovurderinger, og dette tal ser ud til at stige, efterhånden som Det Europæiske Kemikalieagentur udfører flere anmeldelser. Ingredienserne efter forbuddet blev genstand for 104 nye dyreforsøg, ifølge rapporten som blev offentliggjort i tidsskriftet Alternatives to Animal Experimentation. Dette er dyreforsøg, som har fundet sted siden forbuddene mod dyreforsøg trådte i kraft.

5 hurtige facts:

 1. Ud over forbuddet i 2013 mod salg af alle kosmetiske produkter testet på dyr, forbød EU testning af kosmetiske produkter på dyr i 2004 og test af kosmetikingredienser på dyr i 2009 - Forbud mod dyreforsøg.
   
 2. Et borgerinitiativ er en måde for EU-borgere til direkte at påvirke lovgivere i EU - et unikt forandringsværktøj.
  Hvis et initiativ opfylder alle betingelserne, vil det blive undersøgt af Europa-Kommissionen. Så sker der følgende:
   - Inden for en måned: de ansvarlige for initiativet kan møde repræsentanter for EU.
   - Inden for tre måneder: Initiativet kan præsenteres ved en offentlig høring i Europa-Parlamentet.
  - Inden for seks måneder: De ansvarlige for initiativet modtager et formelt svar, hvori kommissionen forklarer, om den vil fremlægge et lovforslag baseret på initiativet og hvorfor.
   
 3. Borgerinitiativet har samlet et netværk af non-profit organisationer i Europa. Det er første gang, at så mange europæiske organisationer samarbejder for dyr i laboratorier. For mere information om EU-borgerinitiativet: ECI Factsheet on the European Parliament website.
   
 4. Cruelty Free Europe er et Bruxelles-baseret netværk af dyrebeskyttelsesgrupper, der arbejder på at sætte en stopper for dyreforsøg i hele Europa. Med 19 medlemmer arbejder de som en styrke for dyr i laboratorier i EU og det bredere europæiske naboskab. Læs mere på: www.crueltyfreeeurope.org.
   
 5. 74 % voksne i EU-medlemslandene er enige om, at dyreforsøg for kosmetiske produkter og deres ingredienser er uacceptabelt under alle omstændigheder,  Savanta ComRes-undersøgelse for Cruelty Free Europe, juli 2020.

Mere fra The Body Shop Danmark

The Body Shop Danmark

www.thebodyshop.dk

The Body Shop International plc er det originale, naturlige og etiske skønhedsbrand, med over 2.500 butikker i over 60 lande rundt omkring i verden, som sælger mere end 1.200 foreskellige skønhedsprodukter. Virksomheden blev stiftet af Dame Anita Roddick i 1976.  Imod dyreforsøgVores produkter er ikke testede på dyr og velegnede til vegetarer. Vi var det første internationale kosmetikmær…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere