Over 4.000 forskere bakker op om unges strejker i international klimaappel
I en ny appel opfordrer førende videnskabsfolk fra hele kloden til hurtig klimahandling. Også flere danskere forskere er med i appellen, og Peter Birch Sørensen mener, at de børn og unge, der er gået forrest i klimakampen, fortjener deres støtte.
”Kun hvis menneskeheden handler hurtigt og beslutsomt, kan vi begrænse den globale opvarmning, stoppe den igangværende masseudryddelse af dyre- og plantearter og sikre det naturskabte grundlag for fødevareforsyningen og trivslen for nuværende og fremtidige generationer”.
Sådan lyder det i en ny appel fra fremtrædende klimaforskere og andre videnskabsfolk, der netop er blevet søsat internationalt via det videnskabelige tidsskrift Science. Forskerne forklarer samtidig, at de ”ser det som deres samfundsmæssige, etiske og videnskabelige ansvar at tale, så det ikke kan misforstås”.
Læs også: 301 danske forskere råber op: Danmarks klimaindsats er for dårlig
Det skriver Information.
Teksten til appellen er bl.a. formuleret af flere fremtrædende medlemmer af FN’s Klimapanel, IPCC: Den belgiske, tidligere medformand for IPCC, professor Jean-Pascal Ypersele, den amerikanske klimaforsker, direktør for Earth System Science Center ved Pennsylvania State University Michael Mann, den tyske oceanograf, professor ved Potsdam Institute for Climate Impact Research Stefan Rahmstorf, den schweiziske geofysiker samt professor Sonia Seneviratne fra ETH Zürich.
”Mange af os som forskere føler det grænseoverskridende at skulle træde frem og sende et budskab ind på den politiske scene, men tiden er så knap, at den tvinger os ud af vores komfort-zone”, siger en af initiativtagerne, den amerikanske klimaforsker Peter Kalmus og fortsætter:
”Denne globale appel er en opfølgning på nationale forskererklæringer om klimahandling i USA, Belgien og Storbritannien samt de tysktalende lande Schweiz, Østrig og Tyskland. Situationen er så alvorlig, at vi finder det berettiget at rejse et globalt kor af forskere for meget mere ambitiøs klimahandling og for støtte til de unge, som er dem, der vil blive ramt hårdest af klimaændringerne”, siger han ifølge Information.
Det nye opråb adskiller sig fra tidligere ved at det er førende klimaforskere, der tager ordet og søger opbakning til appellen fra videnskabelige kollegaer kloden over. De hidtidige nationale appeller har sammenlagt samlet op mod 30.000 akademikerunderskrifter. Kredsen af indledende underskrivere på den globale appel, består af over 4.000 videnskabsfolk fra en lang række lande.
”Som forskere og akademikere på tværs af alle fag og fra hele verden erklærer vi: Deres bekymringer er velbegrundede og understøttet af den bedst tilgængelige forskning. De aktuelle indsatser for at beskytte klimaet og biosfæren er dybt utilstrækkelige”, hedder det i appellen.
Fremtrædende danske akademikere også med
Forskerne understreger budskabet fra IPCC om, at for blot at have en fifty-fifty chance for at bremse den globale opvarmning ved 1,5 grader skal de globale CO2-udledninger være halveret i 2030 – dvs. om godt ti år fra nu – og bragt ned på netto nul i 2050.
Siden IPCC sidste år formulerede denne konklusion, er de globale udledninger steget, ikke faldet. Også i et såkaldt grønt foregangsland som Danmark er CO2-udledningerne steget gennem det seneste år, afslørede statistik fra Energistyrelsen.
”Der eksisterer allerede mange teknologiske, naturbaserede og samfundsmæssige løsninger. De unge demonstranter gør med rette krav på, at disse løsninger tages i brug, så vi kan skabe et bæredygtigt samfund. Uden en dristig og fokuseret indsats hænger deres fremtid i en tynd tråd. Vi har ikke tid til at vente på, at de kommer til magten”, skriver forskerne ifølge Information.
Flere fremtrædende danske akademikere, som den tidligere formand for regeringens klimaråd, professor i økonomi Peter Birch Sørensen fra Københavns Universitet (KU), professor i biologisk oceanografi og leder af KU’s Sustainability Science Center Katherine Richardson, klimaforsker og forskningsprofessor ved GEUS Jason Box, professor i politisk økologi Jens Friis Lund, KU, professor i økologisk økonomi ved Aalborg Universitet Inge Røpke samt professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen, er da også at finde blandt de indledende underskrivere af forskerappellen.
”Jo mere pres der er for at hæve ambitionsniveauet i klimapolitikken, desto større chancer er der for, at det sker”, siger Peter Birch Sørensen til Information og fortsætter:
”Derfor fortjener de børn og unge, som har stillet sig i spidsen for en international klimabevægelse, al mulig støtte. Og så er det fint, at et stort antal forskere, som rent faktisk har arbejdet med dette område i en årrække, går ud og understreger, hvor sagligt velbegrundet de unges budskab er”, siger han.
Selvom appellen med et klart politisk budskab er et brud på forskernes traditionelle rolle, så mener Peter Birch Sørensen, at det nu er nødvendigt at gøre.
Læs også: Danmark når først klimamål om 100 år, hvis tempoet fortsætter
”De involverede forskere har i rigtig mange år forsøgt at gøre politikerne opmærksom på problemets alvor. Det har ikke ført til de nødvendige handlinger, og disse forskere er i dag dybt bekymrede og frustrerede over, at der ikke sker noget”, siger han til Information og fortsætter:
”Når der så dukker denne nye bevægelse af unge op, og den formår at tilkæmpe sig stor opmærksomhed, er det kun naturligt, at forskerne gør opmærksom på, at det er fuldstændig rigtigt, hvad de unge siger. Det er oplagt at støtte dem, for det er dem, der kommer til at lide under klimaforandringerne”.
- JMA