14.05.2018  |  Klima, miljø og energi

301 danske forskere råber op: Danmarks klimaindsats er for dårlig.

Den danske klimadebat trænger til et realitetstjek. Nu gør en række danske forskere et forsøg på at ruske op i politikerne og den danske befolkning. Regeringen afviser at det skal påvirke den økonomiske vækst.

Længe er Danmark blevet identificeret som en såkaldt ’grøn nation’, men det er ifølge 301 forskere en velbevaret myte, der skyldes politisk spin. Og det forsøger tre forskere med et nyt initiativ at gøre danskerne opmærksomme på.  

”Der er for langt mellem den videnskabelige viden om vores katastrofekurs og de politiske og økonomiske debatter, vi har i Danmark. Særligt mangler vi klar snak om, hvor langt vi er fra en realistisk kurs i forhold til at kunne leve op til målene i Parisaftalen”, siger Stefan Gaarsmand Jacobsen, ph.d. og adjunkt på Roskilde Universitet, til Politiken. I samarbejde med professor i politisk økologi ved Københavns Universitet, Jens Friis Lund, og ph.d., kulturforsker og debattør, Gregers Andersen, står han bag opråbet.

I opråbet pointeres det, at Danmarks nuværende ”klimaindsats” modarbejder Parisaftalens mål om, at temperaturen maksimalt må stige med 2 grader over de næste år. Danskerne er nemlig blandt de værste klimasyndere i verden med et uhyre højt forbrug, der kvalificerer os til at have den største udledning af C02 pr. indbygger.

Læs også: Verdens største rederi leverer grønne resultater

”Forklaringen er, at den gennemsnitlige dansker er storforbruger af miljøbelastende goder såsom elektronik, tøj, og oksekød. Dertil kommer, at vores transportsektor fortsat er baseret på fossile brændstoffer som diesel og benzin”, sådan lyder det i opråbet, der har vundet opbakning fra 301 videnskabsfolk fra mange forskellige fagretninger.

Følger alle lande dette eksempel, vil målsætningen om at mindske global opvarmning ikke være mulig. Alligevel antyder den politiske debat, at det danske samfund er på vej i den rigtige retning. Det er misvisende over for den danske befolkning, slår opråbet fast.

”Folk agerer efter de signaler, de får fra den politiske ledelse. Der er ingen incitamenter til for eksempel at spise mindre kød og flyve mindre. Men man skal ikke lade være med at gøre noget selv, for problemerne er så fremskredne, at alt tæller”, siger Stefan Gaarsmand Jacobsen til Politiken.

Læs også: Danmark sakker bagud med genanvendelse

Også klimaforsker, professor og leder af Nansen Centeret i Bergen, Sebastian Mernild, udpeger politikerne som værende bagmændene bag historien om, at Danmark kan opnå et stigende BNP samtidig med, at CO2-udslippet holdes nede. 

”Det er en stor fejl, også i formidlingen. Folk er blevet snydt. Økonomisk vækst leder til mere CO2-udslip, indtil vi har 100 procent vedvarende energi. Jeg håber, at opråbet kan skabe mere bevidsthed hos folk om, at der er behov for, at vi gør meget mere for den grønne dagsorden. Ikke kun for os selv, men også for kommende generationer", siger Sebastian Mernild til Politiken.

På tide at gøre op med klimamyter
En anden fejlagtig antagelse, som opråbet tager fat på, er det officielle danske udslip af CO2, der ikke dækker over al den CO2, som udledes ved produktion af de varer, Danmark importerer. Dertil kommer udslippet fra fly- og skibstrafik. Derfor er Danmarks CO2 udslip pr. indbygger misvisende, da det langtfra medregner alle faktorerne.

Det betyder, at Danmark har ført sig frem på et forkert grundlag, forklarer Stefan Gaarsmand Jacbosen til Politiken.

Læs også: Klimavismænd: Danmark skal satse mindre på biomasse

Med opråbet forsøger man at rydde op i de mange modstridende fortællinger om Danmarks klimaindsats og opfordre både politikere og befolkningen til at hæve ambitionerne.

Klimaindsats vigtigere end økonomisk vækst
Ifølge opråbet er det sidste udkald, hvis Danmark vil bidrage til af nå Parisaftalens ambitioner. Men det kræver et indgreb i den økonomiske vækst, hvis klimapolitikken skal vendes til det bedre. Det kunne eksempelvis betyde en beskatning og regulering af klimabelastende varer og tilskud til at skrue op for den grønne indsats.

”Der er økonomiske risici forbundet med at igangsætte så store ændringer i investeringer, skatter, regler og afgifter for ethvert land. Men den klima- og miljømæssige risiko ved at udskyde problemerne er langt større – hvad end vi gør den op i penge, internationalt omdømme, biodiversitet eller fødevaresikkerhed”, står der i opråbet.

Det synes energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt ikke er en mulighed. I Jyllands-Posten afviser ministeren forskernes opfordring til at lade hensynet til økonomisk vækst vige for en mere ambitiøs klimapolitik.

“Det er helt afgørende, at økonomisk vækst og grøn omstilling kan gå hånd i hånd. Hvis vi skal have råd til at håndtere klimaudfordringerne, kræver det økonomisk vækst og teknologisk udvikling. Hele forudsætningen for, at der er overskud til at investere i grønne løsninger er, at der er økonomisk vækst”, siger han. 

Hele opråbet kan læses her

-EST

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere