301 danske forskere råber op: Danmarks klimaindsats er for dårlig.

Den danske klimadebat trænger til et realitetstjek. Nu gør en række danske forskere et forsøg på at ruske op i politikerne og den danske befolkning. Regeringen afviser at det skal påvirke den økonomiske vækst.

301 forskere forsøger med et opråb online at gøre en mærkbar forskel, før det er forsent. Danmark skal øge indsatsen for at hjælpe verden med at nå målene fra Parisaftalen. Arkivfoto..

14.05.2018

CSR.dk

Længe er Danmark blevet identificeret som en såkaldt ’grøn nation’, men det er ifølge 301 forskere en velbevaret myte, der skyldes politisk spin. Og det forsøger tre forskere med et nyt initiativ at gøre danskerne opmærksomme på.  

”Der er for langt mellem den videnskabelige viden om vores katastrofekurs og de politiske og økonomiske debatter, vi har i Danmark. Særligt mangler vi klar snak om, hvor langt vi er fra en realistisk kurs i forhold til at kunne leve op til målene i Parisaftalen”, siger Stefan Gaarsmand Jacobsen, ph.d. og adjunkt på Roskilde Universitet, til Politiken. I samarbejde med professor i politisk økologi ved Københavns Universitet, Jens Friis Lund, og ph.d., kulturforsker og debattør, Gregers Andersen, står han bag opråbet.

I opråbet pointeres det, at Danmarks nuværende ”klimaindsats” modarbejder Parisaftalens mål om, at temperaturen maksimalt må stige med 2 grader over de næste år. Danskerne er nemlig blandt de værste klimasyndere i verden med et uhyre højt forbrug, der kvalificerer os til at have den største udledning af C02 pr. indbygger.

Læs også: Verdens største rederi leverer grønne resultater

”Forklaringen er, at den gennemsnitlige dansker er storforbruger af miljøbelastende goder såsom elektronik, tøj, og oksekød. Dertil kommer, at vores transportsektor fortsat er baseret på fossile brændstoffer som diesel og benzin”, sådan lyder det i opråbet, der har vundet opbakning fra 301 videnskabsfolk fra mange forskellige fagretninger.

Følger alle lande dette eksempel, vil målsætningen om at mindske global opvarmning ikke være mulig. Alligevel antyder den politiske debat, at det danske samfund er på vej i den rigtige retning. Det er misvisende over for den danske befolkning, slår opråbet fast.

”Folk agerer efter de signaler, de får fra den politiske ledelse. Der er ingen incitamenter til for eksempel at spise mindre kød og flyve mindre. Men man skal ikke lade være med at gøre noget selv, for problemerne er så fremskredne, at alt tæller”, siger Stefan Gaarsmand Jacobsen til Politiken.

Læs også: Danmark sakker bagud med genanvendelse

Også klimaforsker, professor og leder af Nansen Centeret i Bergen, Sebastian Mernild, udpeger politikerne som værende bagmændene bag historien om, at Danmark kan opnå et stigende BNP samtidig med, at CO2-udslippet holdes nede. 

”Det er en stor fejl, også i formidlingen. Folk er blevet snydt. Økonomisk vækst leder til mere CO2-udslip, indtil vi har 100 procent vedvarende energi. Jeg håber, at opråbet kan skabe mere bevidsthed hos folk om, at der er behov for, at vi gør meget mere for den grønne dagsorden. Ikke kun for os selv, men også for kommende generationer", siger Sebastian Mernild til Politiken.

På tide at gøre op med klimamyter
En anden fejlagtig antagelse, som opråbet tager fat på, er det officielle danske udslip af CO2, der ikke dækker over al den CO2, som udledes ved produktion af de varer, Danmark importerer. Dertil kommer udslippet fra fly- og skibstrafik. Derfor er Danmarks CO2 udslip pr. indbygger misvisende, da det langtfra medregner alle faktorerne.

Det betyder, at Danmark har ført sig frem på et forkert grundlag, forklarer Stefan Gaarsmand Jacbosen til Politiken.

Læs også: Klimavismænd: Danmark skal satse mindre på biomasse

Med opråbet forsøger man at rydde op i de mange modstridende fortællinger om Danmarks klimaindsats og opfordre både politikere og befolkningen til at hæve ambitionerne.

Klimaindsats vigtigere end økonomisk vækst
Ifølge opråbet er det sidste udkald, hvis Danmark vil bidrage til af nå Parisaftalens ambitioner. Men det kræver et indgreb i den økonomiske vækst, hvis klimapolitikken skal vendes til det bedre. Det kunne eksempelvis betyde en beskatning og regulering af klimabelastende varer og tilskud til at skrue op for den grønne indsats.

”Der er økonomiske risici forbundet med at igangsætte så store ændringer i investeringer, skatter, regler og afgifter for ethvert land. Men den klima- og miljømæssige risiko ved at udskyde problemerne er langt større – hvad end vi gør den op i penge, internationalt omdømme, biodiversitet eller fødevaresikkerhed”, står der i opråbet.

Det synes energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt ikke er en mulighed. I Jyllands-Posten afviser ministeren forskernes opfordring til at lade hensynet til økonomisk vækst vige for en mere ambitiøs klimapolitik.

“Det er helt afgørende, at økonomisk vækst og grøn omstilling kan gå hånd i hånd. Hvis vi skal have råd til at håndtere klimaudfordringerne, kræver det økonomisk vækst og teknologisk udvikling. Hele forudsætningen for, at der er overskud til at investere i grønne løsninger er, at der er økonomisk vækst”, siger han. 

Hele opråbet kan læses her

-EST

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online