08.06.2020 | Strategi & ledelse
Oversæt verdensmålene til forretning(en)
Indhold fra partner Hvad er dette?
Der er et stort forretningspotentiale i FN’s verdensmål for danske virksomheder, men mange savner konkrete værktøjer til at koble verdensmålene med deres praktiske virkelighed. Her kan standarder være en del af løsningen.
Der findes en række standarder, der giver redskaber til arbejdet med verdensmålene. Læs mere på ds.dk/verdensmaal.
FN’s verdensmål står højt på dagsordenen blandt danske virksomheder, der arbejder på højtryk for at udvikle løsninger, der kan sikre en bæredygtig fremtid – både for planeten, men også for virksomhederne selv.
Når danske virksomheder har fokus på verdensmålene, handler det nemlig ikke kun om grøn samvittighed, men også om sund forretning. En rapport fra Udviklingsministeriet og Erhvervsministeriet anslår, at FN’s verdensmål frem mod 2030 åbner nye forretningsmuligheder for danske virksomheder på op mod 400 milliarder kroner.
Fra flotte ord til målbar virkelighed
Men udfordringen med at gøre arbejdet med FN’s verdensmål konkret og dokumentere resultaterne er en af de barrierer, som mange danske virksomheder støder på.
”Vi møder mange virksomheder, som gerne vil arbejde strategisk med verdensmålene, men mangler konkrete redskaber. De er derfor interesserede i, hvordan de kan anvende standarder i dette arbejde,” fortæller Anne Hasløv, der er administrerende direktør i Dansk Standard.
Standarder kan nemlig hjælpe med at sætte retning, skabe en fælles ramme om arbejdet med verdensmålene og løfte indsatsen til målbar virkelighed.
”Standarder kan hjælpe virksomhederne med at arbejde systematisk med verdensmålene i deres forretning og dokumentere indsatsen. På den måde giver standarder legitimitet og viser, at bæredygtighed ikke blot er noget, virksomheden taler om, men noget den rent faktisk gør”, siger Anne Hasløv og fortsætter:
”Det handler om, hvordan man kan tænke de enkelte verdensmål og delmål ind forretningen og gøre de overordnede mål konkrete, så de kan omsættes til handling og målbare resultater.”
En værktøjskasse af standarder
Dansk Standard er i fuld gang med at skabe et overblik over, hvor der i dag findes standarder, der bidrager 1:1 til verdensmålene – også på delmålsniveau.
Én af de oplagte standarder er ledelsesstandarden for CSR, som giver virksomheden et systematisk grundlag for at arbejde med samfundsansvar. Eller energiledelsesstandarden med fokus på mål 7 om bæredygtig energi. Men det er blot to ud af en række standarder, der har fokus på de forskellige mål.
”Standarderne kan være et værktøj til at prioritere virksomhedens indsats, så man fokuserer der, hvor man har størst påvirkning – både positivt og negativt”, siger Anne Hasløv, som har dette råd til virksomheder, der overvejer, hvordan de kommer i gang:
”Begynd med at undersøge, hvilke standarder der kan understøtte jeres forretning og jeres processer. Standarder kan hjælpe jer med at arbejde struktureret og målbart og samtidig giver de en systematik til forbedringer, så I kan starte ét sted og løbende hæve barren.”
Nye forretningsmuligheder
Ud over de eksisterende standarder bliver verdensmålene også tænkt ind, når der udvikles nye standarder.
”Der er mange mindre virksomheder, som har idéer til nye bæredygtige forretningsmodeller, og vi har derfor en vigtig opgave i at udvikle standarder, som kan understøtte dem. Det kan fx være i forhold til genbrug og genanvendelse, hvor standarder kan være med til at sikre produkternes kvalitet, levetid og sikkerhed,” siger Anne Hasløv.
Desuden er standardisering virksomhedernes serveret til selv at være med til at definere nogle fælles rammer. For standarder er med til at skabe markedet og sætte fremtidens markedskrav.
”Ved at være med til at skabe internationale standarder på et givent område kan danske virksomheder faktisk designe et helt nyt marked, som bliver et forretningsområde for dem. Og i og med at de deltager i arbejdet med at udvikle standarderne, så vil de være langt foran mange andre spillere”, forklarer Anne Hasløv.
Alle med interesse og viden kan være med til at præge fremtidens standarder, der er med til at understøtte dansk erhvervslivs transformation til en mere bæredygtig tilgang til bl.a. produktion og forbrug.
Læs mere om standarder og verdensmålene her:
Denne artikel er en del af temaet I fokus: 15 mest læste i 2020
Strategi & ledelse

Ledelsesstandarder er et rigtig godt udgangspunkt for al compliance
Mange har allerede et system, der kan hjælpe dem med at blive klar til de nye rapporteringskrav. De ved det bare ikke altid selv.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Standarder bidrager til den grønne omstilling, viser analyse fra Teknologisk Institut
Analysen har undersøgt virksomheders køb af grønne, internationale standarder samt deres effekt. Det står klart, at standarderne i høj grad har hjulpet virksomhederne i den grønne omstilling og styrket deres konkurrenceevne.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Sådan kan din virksomhed spare ressourcer og bidrage til den grønne omstilling
Der er mange fordele at hente ved at reducere virksomhedens ressourceforbrug, men det kan være svært at komme i gang. I denne artikel får du nogle konkrete bud.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Grønne standarder gavner både miljø og forretning
Efterspørgsel på bæredygtighed og dokumentation heraf var hvad virksomheden Ellab pludselig oplevede fra deres kunder. Derfor valgte Ellab at implementere et energi- og miljøledelsessystem, hvilket siden har vist sig at være fordelagtigt.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Energiledelse kan hjælpe kommuner med at reducere ressourceforbruget og tackle energikrisen
Samfundet står over for to store udfordringer – energikrisen og CO2-udledningen. Derfor er det en god idé for kommuner at anvende standarden for energiledelse til at arbejde struktureret og målrettet med at reducere energiforbruget.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny guide til en mere bæredygtig produktion
Det er god forretning at arbejde med bæredygtighed i virksomheden og produktionen, men hvordan gør man det i praksis? Dansk Standard har netop udgivet en guide, der giver inspiration til, hvordan standarder kan vise vej til en mere bæredygtig produktion.
Indhold fra partner