På Amager Bakke lystfisker man CO2, indtil det bliver muligt at lagre

I sidste uge åbnede ARC’s pilotanlæg til CO2-fangst på Amager Bakke, der til en start kan fange 850 kilo CO2 om dagen. Men indtil videre er der ingen klare regler eller muligheder for at lagre CO2-en, og derfor må den blive sluppet ud i atmosfæren igen. Nu venter erhvervslivet på, at politikerne gør deres del.

”Jeg har store forventninger til det her anlæg, for det er første skridt på rejsen mod, at København kan blive den første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Men jeg har også store forventninger til staten, som kan sikre de rigtige rammer og vilkår for, at vi kan komme i mål med vores 2025-målsætninger”, siger Susan Hedlund, bestyrelsesformand for ARC. Foto: ARC.

30.06.2021

CSR.dk

”Jeg har store forventninger til det her anlæg, for det er første skridt på rejsen mod, at København og andre dele af hovedstaden kan blive den første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Men jeg har også store forventninger til staten, som kan sikre de rigtige rammer og vilkår for, at vi kan komme i mål med vores 2025-målsætninger. Uden de rigtige rammer kommer hverken København eller Danmark i mål”.

Sådan lød det fra Susan Hedlund, bestyrelsesformand for ARC, i sin indvielsestale for Amager Ressourcecenters nye CO2-fangstsanlæg på Amager Bakke ifølge WasteTech.

Læs også: CO2-lagring: nødvendigt og potentielt lukrativt

Anlægget åbnede torsdag den 24. juni og kan fra dag 1 indfange 850 kilo CO2 om dagen. Målet for anlægget, der kun er i en pilotfase, er at nå op til fuldskalakapacitet i 2025 og indfange 500.000 ton CO2 om året – svarende til 1.370 ton om dagen.

Men for at kunne se en positiv effekt på det københavnske klimaaftryk kræver det, at CO2 rent faktisk bliver lagret, hvad enten det er til lands eller til vands – hvilket den ikke gør nu. I stedet bliver den sluppet ud i atmosfæren igen, hvilket får ARC’s arbejde til at minde mere om lystfiskeri end emissionsreduktion.

Haltende rammevilkår
Problemet er ikke gået ARC’s bestyrelsesformands næse forbi, hvilket også reflekterede sig i hendes tale. Derfor kræver det handling fra statens side af, hvis pilotanlægget på Amager Bakke skal blive en succes.

Det store besvær omkring hvad vi gør med den CO2, som vi i højere og højere grad er i stand til at indfange, udspringer nemlig delvist fra haltende rammevilkår i lovgivningen.

Læs også: 850 millioner til Power-to-X-teknologier

”Først og fremmest skal vi have fjernet de barrierer, der er i form af lovgivning i dag. I dag er det faktisk forbudt at pumpe CO2 ned i undergrunden, og det er også forbudt at importere eller eksportere CO2. Det skal laves om. Vi skal have lavet et regelsæt for, hvordan man får tilladelse til det. Jeg forventer heldigvis bred opbakning i Folketinget til det, fordi det følger den beslutning, som vi traf sidste år om at sætte 16 milliarder kroner af til det. Det skal understøtte, at der også bliver en god forretning i det”, lød det fra klimaminister Dan Jørgensen, som også var til stede ved åbningen.

CO2-en kan også være nyttig
I dag er mulighederne for at lagre CO2 begrænsede. Enten kan det ske i et udtjent olie- og gasfelt i Nordsøen eller også kan det lagres i udlandet – eksempelvis ud for Bergen i Norge, der vurderes til at være det projekt, som er længst fremme. Det er imidlertid to væsentligt dyrere løsninger, end når det på sigt bliver muligt at lagre CO2 i den danske undergrund enten på land eller kystnært.

Der er også et alternativ, som går på at lade CO2 blive til nytte i produktioner og arbejde for den grønne omstilling. I produktionen af grønne brændsler gennem Power-to-X-teknologi er CO2 for eksempel en nødvendighed. Det er dog svært at realisere, så længe anlægget på Amager Bakke er i sin pilotfase og endnu ikke opfanger store nok mængder CO2 på en gang.

Læs også: Europas største Power-to-X-anlæg skal ligge i Esbjerg

Imidlertid må der grubles, diskuteres og forhandles på Christiansborg om, hvordan loven skal udformes, teknologierne udvikles og hvor CO2-en skal lagres.

”I dag viser vi, at vi er klar til at gå hele vejen. Hvis den danske stat etablerer de rigtige vilkår, er det muligt at fange næsten hele CO2-udledningen på Amager Bakke i slutningen af 2025. Det er oplagt, da Klimarådet peger på, at netop CO2-fangst ligger lige for på danske affaldsenergianlæg”, afslutter ARC-direktør Jacob H. Simonsen.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart