30.06.2021  |  Samfund

På Amager Bakke lystfisker man CO2, indtil det bliver muligt at lagre

I sidste uge åbnede ARC’s pilotanlæg til CO2-fangst på Amager Bakke, der til en start kan fange 850 kilo CO2 om dagen. Men indtil videre er der ingen klare regler eller muligheder for at lagre CO2-en, og derfor må den blive sluppet ud i atmosfæren igen. Nu venter erhvervslivet på, at politikerne gør deres del.

”Jeg har store forventninger til det her anlæg, for det er første skridt på rejsen mod, at København og andre dele af hovedstaden kan blive den første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Men jeg har også store forventninger til staten, som kan sikre de rigtige rammer og vilkår for, at vi kan komme i mål med vores 2025-målsætninger. Uden de rigtige rammer kommer hverken København eller Danmark i mål”.

Sådan lød det fra Susan Hedlund, bestyrelsesformand for ARC, i sin indvielsestale for Amager Ressourcecenters nye CO2-fangstsanlæg på Amager Bakke ifølge WasteTech.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: CO2-lagring: nødvendigt og potentielt lukrativt

Anlægget åbnede torsdag den 24. juni og kan fra dag 1 indfange 850 kilo CO2 om dagen. Målet for anlægget, der kun er i en pilotfase, er at nå op til fuldskalakapacitet i 2025 og indfange 500.000 ton CO2 om året – svarende til 1.370 ton om dagen.

Men for at kunne se en positiv effekt på det københavnske klimaaftryk kræver det, at CO2 rent faktisk bliver lagret, hvad enten det er til lands eller til vands – hvilket den ikke gør nu. I stedet bliver den sluppet ud i atmosfæren igen, hvilket får ARC’s arbejde til at minde mere om lystfiskeri end emissionsreduktion.

Haltende rammevilkår
Problemet er ikke gået ARC’s bestyrelsesformands næse forbi, hvilket også reflekterede sig i hendes tale. Derfor kræver det handling fra statens side af, hvis pilotanlægget på Amager Bakke skal blive en succes.

Det store besvær omkring hvad vi gør med den CO2, som vi i højere og højere grad er i stand til at indfange, udspringer nemlig delvist fra haltende rammevilkår i lovgivningen.

Læs også: 850 millioner til Power-to-X-teknologier

”Først og fremmest skal vi have fjernet de barrierer, der er i form af lovgivning i dag. I dag er det faktisk forbudt at pumpe CO2 ned i undergrunden, og det er også forbudt at importere eller eksportere CO2. Det skal laves om. Vi skal have lavet et regelsæt for, hvordan man får tilladelse til det. Jeg forventer heldigvis bred opbakning i Folketinget til det, fordi det følger den beslutning, som vi traf sidste år om at sætte 16 milliarder kroner af til det. Det skal understøtte, at der også bliver en god forretning i det”, lød det fra klimaminister Dan Jørgensen, som også var til stede ved åbningen.

CO2-en kan også være nyttig
I dag er mulighederne for at lagre CO2 begrænsede. Enten kan det ske i et udtjent olie- og gasfelt i Nordsøen eller også kan det lagres i udlandet – eksempelvis ud for Bergen i Norge, der vurderes til at være det projekt, som er længst fremme. Det er imidlertid to væsentligt dyrere løsninger, end når det på sigt bliver muligt at lagre CO2 i den danske undergrund enten på land eller kystnært.

Der er også et alternativ, som går på at lade CO2 blive til nytte i produktioner og arbejde for den grønne omstilling. I produktionen af grønne brændsler gennem Power-to-X-teknologi er CO2 for eksempel en nødvendighed. Det er dog svært at realisere, så længe anlægget på Amager Bakke er i sin pilotfase og endnu ikke opfanger store nok mængder CO2 på en gang.

Læs også: Europas største Power-to-X-anlæg skal ligge i Esbjerg

Imidlertid må der grubles, diskuteres og forhandles på Christiansborg om, hvordan loven skal udformes, teknologierne udvikles og hvor CO2-en skal lagres.

”I dag viser vi, at vi er klar til at gå hele vejen. Hvis den danske stat etablerer de rigtige vilkår, er det muligt at fange næsten hele CO2-udledningen på Amager Bakke i slutningen af 2025. Det er oplagt, da Klimarådet peger på, at netop CO2-fangst ligger lige for på danske affaldsenergianlæg”, afslutter ARC-direktør Jacob H. Simonsen.

- KCP

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere