På Amager Bakke lystfisker man CO2, indtil det bliver muligt at lagre

I sidste uge åbnede ARC’s pilotanlæg til CO2-fangst på Amager Bakke, der til en start kan fange 850 kilo CO2 om dagen. Men indtil videre er der ingen klare regler eller muligheder for at lagre CO2-en, og derfor må den blive sluppet ud i atmosfæren igen. Nu venter erhvervslivet på, at politikerne gør deres del.

”Jeg har store forventninger til det her anlæg, for det er første skridt på rejsen mod, at København kan blive den første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Men jeg har også store forventninger til staten, som kan sikre de rigtige rammer og vilkår for, at vi kan komme i mål med vores 2025-målsætninger”, siger Susan Hedlund, bestyrelsesformand for ARC. Foto: ARC.

30.06.2021

CSR.dk

”Jeg har store forventninger til det her anlæg, for det er første skridt på rejsen mod, at København og andre dele af hovedstaden kan blive den første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Men jeg har også store forventninger til staten, som kan sikre de rigtige rammer og vilkår for, at vi kan komme i mål med vores 2025-målsætninger. Uden de rigtige rammer kommer hverken København eller Danmark i mål”.

Sådan lød det fra Susan Hedlund, bestyrelsesformand for ARC, i sin indvielsestale for Amager Ressourcecenters nye CO2-fangstsanlæg på Amager Bakke ifølge WasteTech.

Læs også: CO2-lagring: nødvendigt og potentielt lukrativt

Anlægget åbnede torsdag den 24. juni og kan fra dag 1 indfange 850 kilo CO2 om dagen. Målet for anlægget, der kun er i en pilotfase, er at nå op til fuldskalakapacitet i 2025 og indfange 500.000 ton CO2 om året – svarende til 1.370 ton om dagen.

Men for at kunne se en positiv effekt på det københavnske klimaaftryk kræver det, at CO2 rent faktisk bliver lagret, hvad enten det er til lands eller til vands – hvilket den ikke gør nu. I stedet bliver den sluppet ud i atmosfæren igen, hvilket får ARC’s arbejde til at minde mere om lystfiskeri end emissionsreduktion.

Haltende rammevilkår
Problemet er ikke gået ARC’s bestyrelsesformands næse forbi, hvilket også reflekterede sig i hendes tale. Derfor kræver det handling fra statens side af, hvis pilotanlægget på Amager Bakke skal blive en succes.

Det store besvær omkring hvad vi gør med den CO2, som vi i højere og højere grad er i stand til at indfange, udspringer nemlig delvist fra haltende rammevilkår i lovgivningen.

Læs også: 850 millioner til Power-to-X-teknologier

”Først og fremmest skal vi have fjernet de barrierer, der er i form af lovgivning i dag. I dag er det faktisk forbudt at pumpe CO2 ned i undergrunden, og det er også forbudt at importere eller eksportere CO2. Det skal laves om. Vi skal have lavet et regelsæt for, hvordan man får tilladelse til det. Jeg forventer heldigvis bred opbakning i Folketinget til det, fordi det følger den beslutning, som vi traf sidste år om at sætte 16 milliarder kroner af til det. Det skal understøtte, at der også bliver en god forretning i det”, lød det fra klimaminister Dan Jørgensen, som også var til stede ved åbningen.

CO2-en kan også være nyttig
I dag er mulighederne for at lagre CO2 begrænsede. Enten kan det ske i et udtjent olie- og gasfelt i Nordsøen eller også kan det lagres i udlandet – eksempelvis ud for Bergen i Norge, der vurderes til at være det projekt, som er længst fremme. Det er imidlertid to væsentligt dyrere løsninger, end når det på sigt bliver muligt at lagre CO2 i den danske undergrund enten på land eller kystnært.

Der er også et alternativ, som går på at lade CO2 blive til nytte i produktioner og arbejde for den grønne omstilling. I produktionen af grønne brændsler gennem Power-to-X-teknologi er CO2 for eksempel en nødvendighed. Det er dog svært at realisere, så længe anlægget på Amager Bakke er i sin pilotfase og endnu ikke opfanger store nok mængder CO2 på en gang.

Læs også: Europas største Power-to-X-anlæg skal ligge i Esbjerg

Imidlertid må der grubles, diskuteres og forhandles på Christiansborg om, hvordan loven skal udformes, teknologierne udvikles og hvor CO2-en skal lagres.

”I dag viser vi, at vi er klar til at gå hele vejen. Hvis den danske stat etablerer de rigtige vilkår, er det muligt at fange næsten hele CO2-udledningen på Amager Bakke i slutningen af 2025. Det er oplagt, da Klimarådet peger på, at netop CO2-fangst ligger lige for på danske affaldsenergianlæg”, afslutter ARC-direktør Jacob H. Simonsen.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online