På Amager Bakke lystfisker man CO2, indtil det bliver muligt at lagre

I sidste uge åbnede ARC’s pilotanlæg til CO2-fangst på Amager Bakke, der til en start kan fange 850 kilo CO2 om dagen. Men indtil videre er der ingen klare regler eller muligheder for at lagre CO2-en, og derfor må den blive sluppet ud i atmosfæren igen. Nu venter erhvervslivet på, at politikerne gør deres del.

”Jeg har store forventninger til det her anlæg, for det er første skridt på rejsen mod, at København kan blive den første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Men jeg har også store forventninger til staten, som kan sikre de rigtige rammer og vilkår for, at vi kan komme i mål med vores 2025-målsætninger”, siger Susan Hedlund, bestyrelsesformand for ARC. Foto: ARC.

30.06.2021

CSR.dk

”Jeg har store forventninger til det her anlæg, for det er første skridt på rejsen mod, at København og andre dele af hovedstaden kan blive den første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Men jeg har også store forventninger til staten, som kan sikre de rigtige rammer og vilkår for, at vi kan komme i mål med vores 2025-målsætninger. Uden de rigtige rammer kommer hverken København eller Danmark i mål”.

Sådan lød det fra Susan Hedlund, bestyrelsesformand for ARC, i sin indvielsestale for Amager Ressourcecenters nye CO2-fangstsanlæg på Amager Bakke ifølge WasteTech.

Læs også: CO2-lagring: nødvendigt og potentielt lukrativt

Anlægget åbnede torsdag den 24. juni og kan fra dag 1 indfange 850 kilo CO2 om dagen. Målet for anlægget, der kun er i en pilotfase, er at nå op til fuldskalakapacitet i 2025 og indfange 500.000 ton CO2 om året – svarende til 1.370 ton om dagen.

Men for at kunne se en positiv effekt på det københavnske klimaaftryk kræver det, at CO2 rent faktisk bliver lagret, hvad enten det er til lands eller til vands – hvilket den ikke gør nu. I stedet bliver den sluppet ud i atmosfæren igen, hvilket får ARC’s arbejde til at minde mere om lystfiskeri end emissionsreduktion.

Haltende rammevilkår
Problemet er ikke gået ARC’s bestyrelsesformands næse forbi, hvilket også reflekterede sig i hendes tale. Derfor kræver det handling fra statens side af, hvis pilotanlægget på Amager Bakke skal blive en succes.

Det store besvær omkring hvad vi gør med den CO2, som vi i højere og højere grad er i stand til at indfange, udspringer nemlig delvist fra haltende rammevilkår i lovgivningen.

Læs også: 850 millioner til Power-to-X-teknologier

”Først og fremmest skal vi have fjernet de barrierer, der er i form af lovgivning i dag. I dag er det faktisk forbudt at pumpe CO2 ned i undergrunden, og det er også forbudt at importere eller eksportere CO2. Det skal laves om. Vi skal have lavet et regelsæt for, hvordan man får tilladelse til det. Jeg forventer heldigvis bred opbakning i Folketinget til det, fordi det følger den beslutning, som vi traf sidste år om at sætte 16 milliarder kroner af til det. Det skal understøtte, at der også bliver en god forretning i det”, lød det fra klimaminister Dan Jørgensen, som også var til stede ved åbningen.

CO2-en kan også være nyttig
I dag er mulighederne for at lagre CO2 begrænsede. Enten kan det ske i et udtjent olie- og gasfelt i Nordsøen eller også kan det lagres i udlandet – eksempelvis ud for Bergen i Norge, der vurderes til at være det projekt, som er længst fremme. Det er imidlertid to væsentligt dyrere løsninger, end når det på sigt bliver muligt at lagre CO2 i den danske undergrund enten på land eller kystnært.

Der er også et alternativ, som går på at lade CO2 blive til nytte i produktioner og arbejde for den grønne omstilling. I produktionen af grønne brændsler gennem Power-to-X-teknologi er CO2 for eksempel en nødvendighed. Det er dog svært at realisere, så længe anlægget på Amager Bakke er i sin pilotfase og endnu ikke opfanger store nok mængder CO2 på en gang.

Læs også: Europas største Power-to-X-anlæg skal ligge i Esbjerg

Imidlertid må der grubles, diskuteres og forhandles på Christiansborg om, hvordan loven skal udformes, teknologierne udvikles og hvor CO2-en skal lagres.

”I dag viser vi, at vi er klar til at gå hele vejen. Hvis den danske stat etablerer de rigtige vilkår, er det muligt at fange næsten hele CO2-udledningen på Amager Bakke i slutningen af 2025. Det er oplagt, da Klimarådet peger på, at netop CO2-fangst ligger lige for på danske affaldsenergianlæg”, afslutter ARC-direktør Jacob H. Simonsen.

- KCP

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V