På sporet af Danmarks Indsamling i Kenya

Konsulentfirmaet MacMann Berg giver hvert år én procent af bruttoomsætningen til velgørende formål. Virksomheden har sammen med en række andre donorer til Danmarks Indsamling været i Kenya for at se, hvad donerkronerne bliver brugt til.

I Kenya besøgte en gruppe donorer fra Danmarks Indsamling en losseplads, som ligger midt i et beboelsesområde. Støttekronerne fra Danmarks Indsamling skal klæde befolkningen på, så de er i stand til at kæmpe for deres rettigheder. Foto: Søren Bjerregaard..

08.02.2013

CSR.dk

Fakta om Danmarks Indsamling

  • Danmarks 12 største humanitære organisationer og DR samler sammen med resten af danskerne ind til 12 konkrete projekter i 11 afrikanske lande, der skal skabe fundamentet for en bedre tilværelse og fremtid for nogle af verdens fattigste mennesker.
  • Siden Danmarks Indsamling første gang blev gennemført i 2007, har hundredtusindvis af mennesker modtaget hjælp fra danskerne, og Afrika har fået mulighed for at nå et skridt nærmere opfyldelsen af 2015-målene.
  • De 12 organisationer er Adra Danmark, BØRNEfonden, Care, Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, IBIS, Læger uden Grænser, Mellemfolkeligt Samvirke, Red Barnet, Røde Kors, SOS Børnebyerne og UNICEF.

I aften kulminerer den årlige store Danmarks Indsamling-uge med et direkte show på DR1. Ideen bag Danmarks Indsamling er, at virksomheder overalt i landet bliver aktiveret til at donere et beløb, som så ruller henover skærmen i aften.

Konsulentfirmaet MacMann Berg har i flere år doneret en procent af sin omsætning til velgørenhed blandt andet til Danmark Indsamling.

Læs også: Brug Danmarks Indsamling som løftestang til en CSR-strategi

Donorer besøger Kenya
Steen Ridder, der er CSR-ansvarlig i MacMann Berg, er mange oplevelser rigere, efter han har været seks dage i Kenya for at besøge projekter, der er støttet af Danmarks Indsamling. Han har set, at de penge, der bliver samlet ind i Danmark, gør en forskel.

Ridder rejste sammen med en medarbejder fra Danske Spil og en fra Coop - der begge ligesom seks andre firmaer har doneret mere end én million kroner til Danmarks Indsamling 2012. Selvom Steen Ridders firma ikke er million-donor, kom han med på rejsen, fordi MacMann Berg har en fast politik om at donere en procent af omsætningen. Og den holdning ser Danmarks Indsamling gerne, at flere virksomheder har.

Værterne var Mellemfolkeligt Samvirke
Værterne på rejsen var Mellemfolkeligt Samvirke, som internationalt kaldes ActionAid. Hjørnestenen i Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde er at sørge for, at mennesker i ulande kender deres rettigheder og har styrke til selv at skabe de sociale og politiske forandringer, som de ønsker.

Kernen i MacMann Berg er at løse organisationsopgaver ved at prøve at få virksomhederne til at finde deres egne værktøjer. Det harmonerer meget godt med, hvad ActionAid vil: Udvikle tredjeverdenslande via hjælp til selvhjælp.

Sympatiserer med værdierne
Om MacMann Berg får flere kunder af at have en CSR-politik om at give én procent af bruttoomsætningen til velgørenhed, er ikke helt til at sige. Mange af kunderne er stamkunder, som sympatiserer med værdierne i MacMann Berg.

<p>”Jeg er glad og stolt over at arbejde i en virksomhed, der hvert år prioriterer at give én procent af omsætningen til velgørende formål”</p>

Steen Ridder, regnskabschef og CSR-ansvarlig i MacMann Berg

Selv i et år med underskud skar MacMann Berg ikke på støtten på én procent ved udarbejdelsen af næste års budget.

Støtte til kvinderne
ActionAids projekter sigter på at støtte kvinderne i Kenya, så de kan påvirke samfundet i en positiv retning.

Et af projekterne, som Steen Ridder og de andre besøgte, var et krisecenter, som tager imod børn og kvinder, som har været udsat for overgreb og vold. Centret samler beviser ind og får på den måde sikret, at overfaldsmanden bliver dømt. Der går nu kun seks måneder – mod tidligere et år – fra overgrebet er sket, til overfaldsmanden bliver dømt. Samtidigt er voldstilfældene dalet.

Et andet besøg i Kenya gik til en losseplads, som ligger midt i et beboelsesområde. Lossepladsen blev etableret i 2007 af de offentlige myndigheder, efter virksomheder og private over en længere periode havde dumpet deres affald i det, der dengang var et beboelsesområde. Myndighederne lovede dengang, at lossepladsen ville blive indhegnet, og at beboerne ville få kompensation i form af en ny skole og et lægehus. Men ingen af disse løfter er blevet opfyldt.

Skal lære at få indflydelse
Sådanne sager og lignende gør det nødvendigt, at befolkningen er klædt på til at påvirke myndighederne, og det er netop, hvad donorkronerne fra Danmarks Indsamling sigter mod.

”Det betyder meget for mig at se de stærke kvinder, der flytter noget trods svære odds. Det var fascinerende at følge dem i deres dagligdag og se, at det virkeligt nytter at hjælpe ved at give et økonomisk bidrag,” siger Steen Ridder efter turen til Kenya.

Siden Danmarks Indsamling blev afholdt første gang i februar 2007, er der blevet samlet over 500 mio. kr. ind til udviklingsprojekter i Afrika. Danmarks Indsamling kulminerer i år fredag den 8. februar, hvor det store indsamlingsshow bliver vist på DR1.

Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Svampe i asfaltbranchen kan give grønne dividender

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

22.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Hvad må man - og hvad må man ikke - sige, om det man gør på det ”grønne” område?

19.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

12.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kærlighed og Kindhest

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

29.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

ESG skal både være målbart og mærkbart

22.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Fra korslagte arme til gode kundedialoger

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V