Portugisiske sardiner nu med det blå MSC-mærke
Godt nyt for danske producenter og supermarkeder, at de portugisiske sardiner igen kan betegnes som bæredygtige.
Sardiner fra det portugisiske sardinfiskeri, der i et år har været suspenderet fra MSC-programmet, kan nu igen bære det blå MSC-mærke. Det sker efter at en uafhængig certificeringsvirksomhed har konkluderet, at fiskeriet atter lever op til MSC’s krav for bæredygtigt fiskeri.
"Det er godt nyt for alle de danske producenter og supermarkeder, der målrettet arbejder på at øge deres sortiment af MSC-certificeret fisk og skaldyr,” fortæller Karoline Rahbek, kampagnekoordinator i MSC.
FAKTA om MSC
- MSC - Marine Stewardship Council - er en global og uafhængig organisation, der arbejder for at gøre verdens fiskerier mere bæredygtige igennem certificering.
- Kun fisk og skaldyr, der kommer fra fiskerier, der efter en grundig vurdering af en uafhængig tredjepart kan dokumentere, at de lever op til MSC’s krav, kan bære det blå MSC-mærke.
- MSC er det eneste anerkendte certificerings- og miljømærkningsprogram for vildtfangstfiskerier, som lever op til ISEAL Good Practice-kodeks for sociale og miljømæssige standarder og FAO’s retningslinjer for certificering af fiskerier.
MSC-mærket sikrer bæredygtige fisk
Fiskeriet blev suspenderet fra MSC-programmet i januar 2012, da nye resultater fra ICES (Det Internationale Havforskningråd) viste, at sardinbestanden havde bevæget sig under et bæredygtigt niveau (Blim), og at der ikke var tilstrækkelig fangstkontrol på plads. Fiskeriet var derfor ikke længere berettiget til at sætte det blå MSC-mærke på de portugisiske sardiner.
”Det her er et godt eksempel på, at MSC virker. Certificerede fiskerier tjekkes løbende. Hvis forholdene ændrer sig, skal fiskeriet stramme op for fortsat at kunne bære MSC-mærket. Det er rigtig godt at se, at sardinfiskeriet har taget nedgangen i bestanden alvorligt,” siger Christoph Mathiesen, programleder for fiskeri og akvakultur i WWF Verdensnaturfonden, i en pressemeddelelse.
Samabejde har fået bestanden på fode igen
Portugals sardinindustri har siden arbejdet på at forbedre bestanden i form af genopretnings- og forvaltningsplaner, fangstgrænser og –forbud i de enkelte regioner. Resultatet viste sig i den tredje vurderingsrapport, der i december slog fast, at fiskeriet har imødekommet de krav, der skal til for, at det kan beholde sin certificering.
”At sardinfiskeriet har fået genindført sit MSC-certifikat vidner om, at alle involverede parter har arbejdet hårdt for at forbedre fiskeriet, og at det er lykkedes at sikre fremtiden for den vigtige marine ressouce, som sardinerne udgør for både miljøet og økonomien i regionen,” siger Minna Epps, leder af MSC i Østersøregionen.
287 fiskerier er i dag engageret i MSC-programmet. Herunder er 178 certificerede og 109 er under vurdering. Desuden er 40-50 fiskerier under fortrolig vurdering. I dag fanger fiskerier, som har opnået certificering, eller som er under fuld vurdering, næsten ti millioner tons fisk om året. Det svarer til over otte procent af verdens samlede fangst af vilde fisk.
På verdensplan har mere end 17.000 fiskeprodukter det blå MSC-mærke, som fortæller forbrugeren, at fisken kan spores hele vejen tilbage til det bæredygtige fiskeri, som den kommer fra. På det danske marked er tallet oppe på over 700 produkter.
Danmark er det 4. hurtigst voksende marked, når det gælder antal MSC-produkter. Siden begyndelsen af 2011 er andelen af produkter med det blå mærke vokset med 75 procent. MSC-produkter bliver i dag solgt i 89 lande verden over.