15.02.2019  |  Klima, miljø og energi

Producentansvar for emballage og emballageaffald kan få vidtrækkende konsekvenser for danske aktører.

Indhold fra partner Hvad er dette?

Producentansvar på emballager og emballageaffald kan blive én af de største game changers i den danske affaldssektor i mange år.

Fra 31. december 2024 skal alle EU's medlemsstater have implementeret et udvidet producentansvar for emballage og emballageaffald og det vil komme til at påvirke hele værdikæden fra produktion af emballage og produkter til affaldsbehandling. Formålet med et udvidet producentansvar er bl.a., at det skal mindske brugen og miljøpåvirkningen af emballager. Men hvordan skal ansvaret – og regningen – fordeles?

Producentansvar på emballager og emballageaffald kan blive én af de største game changers i den danske affaldssektor i mange år. Det kommer nemlig til at betyde, at producenterne af emballage skal til at betale for håndtering og behandling af selvsamme emballage, når det efter endt brug bliver til affald. Men i den forbindelse er der en lang række spørgsmål, der skal tages stilling til:

Hvem skal rent faktisk håndtere og behandle affaldet? Er det kommunerne? Er det producenterne, og i så fald, hvordan skal en sådan ordning organiseres? Hvornår skal affaldet overdrages, og til hvem? Hvordan skal virksomhedernes betaling til systemet udregnes, og hvem skal der betales til?

Udgangspunkt i Nabotjek

Der er mange lande på tværs af Europa, som allerede har indført producentansvar – men findes der én løsning, der kan kopieres til danske forhold?

Miljøstyrelsen har fået udført et nabotjek vedrørende organiseringen af producentansvaret for emballage og emballageaffald i Holland, Tyskland, Sverige og Belgien, der har til formål at danne baggrund og vidensgrundlag for udvikling af en dansk model.

På DAKOFAs konference: ”Fremtidens Emballager – Producentansvar, håndtering og bæredygtighed?” den 27/2 2019 går vi i dybden med implementeringen og konsekvenserne af producentansvaret. Hele værdikæden kommer på banen, og Miljøstyrelsen vil være tilstede og fortælle om processen for implmenteringen. Program for dagen kan findes hér.

Vil du vide mere?
Læs DAKOFAS nyhed: Nabotjek vedrørende udvidet producentansvar for emballage

Mere fra DAKOFA - Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

DAKOFA - Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

https://dakofa.dk/

  • dakofa@dakofa.dk
  • +45 3296 9022
  • Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. Sal. 1620 København

DAKOFAs fornemste opgave er at ruste den danske affalds- og ressourcesektor til at navigere i et dynamisk samfund og i en globaliseret verden. Nye rammebetingelser, øgede krav til ressourceeffektivisering, skærpede lovkrav og et ydre pres om stadige miljøforbedringer skaber behov for videndeling, information, erfaringsudveksling og innovation. DAKOFA opsamler såvel national som international…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere