Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter
Skæve tendenser har historisk været markedsdefinerende. Og det gælder stadig i dag, mener engelsk marketingprofessor, der har skrevet en bog om såkaldt forbruger-disruption.
Det er ikke kun kunstig intelligens og ChatGPT, som brands fremover skal være opmærksomme på, når de skal være med på fremtidens vækstbølger.
Ved årets Digital Copenhagen-konference fortalte marketingprofessor Helen Edwards fra London Business School, at det også er vigtigt at holde øje med et skifte i forbrugeradfærd og -behov, som kommer fra eksisterende niche-trends.
Læs også: Branchedirektør med opråb: Drop den bæredygtige markedsføring
Det skriver mediet Markedsføring.
Området hedder forbruger-disruption og er grundlaget for Helen Edwards’ nye bog ’From Marginal to Mainstream’, hvor hun har undersøgt, hvad der reelt driver trends frem hos forbrugere, som disrupter markedet. Og også hvilke subtrends og nicher, som måske kan være definerede i fremtiden.
”Et nyligt eksempel er veganere. Men det er ikke ny ting. Det opstod i 40’erne i efterkrigstiden, fordi en lille gruppe mennesker på grund af deres forhold til dyrevelfærd ikke ville spise kød. Og så skete der intet i 60 år. Veganisme tog først for alvor fart igen i 2017. I mange år blev det holdt tilbage af mainstreamen. Men nu er det en helt ny kategori med tøj, skønhedsprodukter og andet, der bliver markeret som vegansk,” siger hun ifølge Markedsføring.
I bogen har hun også selv kigget på forskellige nichetrends, som måske en dag bliver efterspurgt i højere grad.
Et eksempel er protein fra insekter – et område, som ifølge Helen Edwards ses som ækelt hos flere forbrugere.
Læs også: Tryghedsgruppen vil mindske klimabelastningen fra annoncering
Men med markedsføring kunne hun ændre folks syn på kilden – blandt andet ved at vise, at andre nationer spiser det, og at vores forfædre ofte tyede til de små kriblende skabninger.
”Det kræver fantasi at ændre folks opfattelse af ting så grundlæggende. Men det er det, marketing er der for. Og vi er nødt til at tage den viden med ind i vores innovationsplaner. For det kan være der, morgendagens vækst ligger,” siger Helen Edwards til Markedsføring.
- HCL