Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed
Verdens fødevaresystem skal efterspørge mere bæredygtig mad, være mere effektivt og tage større hensyn til natur og biodiversitet. Det viser en ny FN-rapport.
En ny FN-rapport viser, at 16 procent af verdensmålene i gennemsnit på globalt plan står til at blive opnået inden 2030, mens der på de resterende 84 procent af målene kun er begrænset fremgang eller ligefrem tilbageskridt.
Særligt fødevaresystemet har store udfordringer med at nå verdensmålene, viser rapporten, hvilket skyldes, at fødevaresystemet er én af verdens største kilder til udledning af drivhusgasser.
”Der er meget på spil, for vores fødevaresystem er helt centralt for at opnå global bæredygtighed, og der er lang vej igen. Vi står overfor en fundamental forandring af fødevaresystemet. Et oplagt sted at fokusere er at producere mere mad på et mindre areal,” siger Simone Højte, der er projektleder i Concito.
Som en del af et globalt videnskonsortium for fødevarer, landbrug, biodiversitet, arealanvendelse og energi (Fable) har tænketanken været med til at udarbejde den nye FN-rapport.
Læs også: Viden om CO2-belastning påvirker, hvad der ender i indkøbskurven
Konsortiet består af eksperter fra 22 forskellige lande, og disse har modelleret verdens fødevareproduktion og -forbrug frem til 2050 i tre forskellige scenarier og beregnet, hvor langt det globale fødevaresystem er fra at opfylde FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.
Dog er der ingen af scenarierne i rapporten, hvor det lykkedes at modellere et globalt bæredygtigt fødevaresystem, som både leverer tilstrækkeligt med fødevarer til en voksende global befolkning og holder sig inden for jordens planetære grænser.
”Rapportens resultater viser, at vi kun får et bæredygtigt fødevaresystem, hvis vi tænker ud af boksen. De steder i verden, der i dag spiser for lidt og for dårligt, skal spise mere og bedre samtidig med, at vi i vores del af verden skal spise langt færre animalske produkter samt mindre fedt og sukker,” siger Simone Højte.
Indsatser skal trække i samme retning
Ifølge Concito understreger resultaterne behovet for tiltag, som snarest skal sættes i værk, hvis vi skal komme i mål med et globalt bæredygtigt fødevaresystem.
Tiltagene skal bidrage til tre overordnede formål: vi skal undgå overforbrug og begrænse indtaget af animalske proteiner, vi skal øge produktiviteten af fødevareproduktionen, og vi skal have mere og bedre natur.
Læs også: Organisation: Fortæl, hvilke sprøjtegifte I bruger på vores fødevarer
Det er forskelligt fra region til region i verden, hvad der skal gøres for at opnå et bæredygtigt fødevaresystem, men der er brug for, at alle lande og regioner laver målrettede indsatser for at sikre en udvikling i samme retning.
I Danmark diskuterer vi eksempelvis en klimaafgift på landbruget som et centralt tiltag for at reducere landbrugets klimabelastning.
”Nogle af de største potentialer er at øge produktiviteten både i plante- og husdyrproduktionen hos småbønder i udviklingslande, samtidig med at den eksisterende natur bliver beskyttet meget bedre. Det er en svær ligning at få til at gå op på globalt niveau, derfor er det helt centralt med multilaterale processer, som sikrer de grundlæggende betingelser for, at det kan lade sig gøre,” siger Simone Højte.
– HCL